Kdokoliv pracuje pro média v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku, a to i na dálku, se může zapojit do online vzdělávacího kurzu, který společně pořádají mezinárodní Free Press for Eastern Europe a Free Press Unlimited ve spolupráci s Digitální forenzní laboratoří Atlantic Council. Foto: Piqsels

Nejen lepší digitální odolnost proti dezinformacím. Novináři se mohou hlásit na nový online kurz

Mezinárodní organizace Free Press for Eastern Europe a Free Press Unlimited, které dlouhodobě podporují kvalitní novinářskou práci nejen v oblasti medicíny a vědy, otevírají ve spolupráci s Atlantic Council online kurz pro novináře, novinářky a další mediální pracovníky a pracovnice ze zemí Střední a Východní Evropy. Otevřený je tedy i pro profesionály z České republiky.

Pandemie covid-19, ale i uprchlická krize přinášejí pro práci médií nové výzvy i nutnost větší odolnosti vůči dezinformacím. Jejich působení se při novinářské práci nyní už prakticky nelze vyhnout. O to důležitější je umět s nimi správně pracovat a vhodně na ně reagovat. Právě na tuto oblast se zaměřuje nový bezplatný online kurz určený pro novináře a novinářky z celkem šesti zemí.

Kdokoliv pracuje pro média v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku, a to i na dálku, se může zapojit do online vzdělávacího kurzu, který společně pořádají mezinárodní Free Press for Eastern Europe a Free Press Unlimited ve spolupráci s Digitální forenzní laboratoří Atlantic Council.

„DFRLab je leaderem v oblasti Open Source Investigations (OSINT) a chystané školení se zaměří na nejužitečnější přístupy a nástroje prakticky využitelné v denní práci novinářů, novinářek či factcheckerů,“ přibližuje Jaroslav Valůch, koordinátor projektu SCIENCE+ pro Českou republiku a Slovensko v organizaci Free Press Eastern Europe.

Kurz bude pokrývat čtyři základní oblasti, a to jak rozpoznávat dezinformace, identifikaci a analýzu dezinformací, které se týkají zdraví a medicíny, zvýšení digitální odolnosti proti dezinformacím a nástroje pro práci a analýzu obsahu sociálních sítí Facebook, Twitter, Telegram a Youtube. Online kurz je pak určen pro novináře, novinářky a další zástupce mediálních profesí bez ohledu na míru jejich zkušeností.

Hlásit se tak mohou lidé na začátku své profesní kariéry, zkušení profesionálové, kteří se již problematice dezinformací či specificky dezinformacím o lidském zdraví a medicíně věnují, ale i správci sociálních sítí jednotlivých médií, případně freelanceři se zájem o tuto oblast.

Kurz proběhne: 24., 25., 30. a 31. května 2022 vždy od 15 do 17 hodin v anglickém jazyce.

Uzávěrka přihlášek je 15. května a její součástí je jednoduchý dotazník zaměřený na profesní zkušenosti a motivaci k programu.

-ham-