Slovenská VšZP rozeslala minulý rok 57 600 pozvánek na screening rakoviny prsu. Vyšetřit se dalo 2 636 pacientek. Foto: Pixabay

Slovenské pojišťovny posílají pozvánky na mamografii, velký zájem není

Mamografické vyšetření je v současnosti jediná metoda, díky níž lze zachytit i včasné stadium rakoviny prsu. Nádor má jen několik milimetrů, nemoc je ještě velmi dobře léčitelná bez velkého operačního zásahu, většinou i bez chemoterapie či radioterapie. V přepočtu na všechny tři slovenské zdravotní pojišťovny si tuto diagnózu loni vyslechlo odhadem až kolem 3,5 až 4 tisíc žen. A přibližně 800 z nich se o své nemoci dozvědělo díky preventivní mamografii.

Do listopadu 2021 se podle údajů slovenské Všeobecné zdravotní pojišťovny (VšZP) léčilo na onkologické onemocnění téměř 140 tisíc lidí, což je bezmála 5 procent všech pojištěnců. Tento ukazatel se dlouhodobě drží přibližně na stejné úrovni, a počet onkologických pacientů tak na Slovensku sice neroste, ale ani zásadně neklesá.

„Největší skupinu lidí trpících rakovinou představují pacienti nad 70 let. Léčilo se na ni až 20 procent všech mužských onkopacientů. Mezi pojištěnkami s onkologickým onemocněním je nejrozšířenější rakovina prsu, kterou má diagnostikovanou až čtvrtina z nich. Ročně u nás přibude kolem 2.500 nových případů. Nejčastějším onkologickým onemocněním mužů byla loni rakovina prostaty. Přitom obě tyto diagnózy, pokud se zachytí včas, mají poměrně dobré vyhlídky na vyléčení,“ říká mluvčí VšZP Ivana Štefúnová.

VšZP se pravidelně zapojuje do národního screeningu a ročně zasílá do schránek svých pojištěnek a pojištěnců tisíce pozvánek na screeningová vyšetření rakoviny děložního čípku, prsou a tlustého střeva. „Minulý rok jsme zaslali 57 600 pozvánek na screening rakoviny prsu. Na základě pozvánky se dalo loni vyšetřit 2 636 pacientek. Podíl vyšetření, která se nakonec zrealizovala, byl tak 4,58 procenta. Pozitivní výsledek se na základě pozvánky zjistil u 336 pacientek, tedy u 12,75 procenta z nich,“ popisuje Štefúnová.

Pozvánky na screening rakoviny prsu posílá VšZP pravidelně každý měsíc od září 2019. Měsíčně tak doručí 4 800 pozvánek. Dostanou je ženy ve věku 50 až 69 let, které za poslední dva roky toto vyšetření neabsolvovaly. Provést je lze do šesti měsíců od doručení. Při preventivních mamografických vyšetření nestanoví VšZP žádné limity.

Pozvánka slouží zároveň jako žádanka

Pozvánky na mamografické vyšetření rozesílá i Union zdravotní pojišťovna. „Pozvánky slouží jako žádanka na screeningové mamografické vyšetření – takže pokud dopis pojištěnka dostane, nemusí jít ke gynekologovi nebo všeobecnému lékaři pro písemné doporučení. Může se přímo objednat v jednom ze screeningových mamografických pracovišť, která jsou uvedena v přiloženém seznamu,“ informuje Beáta Dupalová Ksenzsighová, mluvčí pojišťovny. Jedná se o vysoce specializovaná mamografická pracoviště, které vybralo ministerstvo zdravotnictví. Mamografie je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění a tedy ženy nemají nic navíc doplácet.

„Je velmi důležité, aby toto vyšetření pozvané pojištěnky absolvovaly co nejdříve, protože mamografie dokáže odhalit rakovinu prsu již v počátečním stadiu, kdy je dobře léčitelná bez potřeby velkého operačního zásahu. Je-li výsledek v pořádku, lékař jej pojištěnce oznámí na počkání. V případě podezření na onkologické onemocnění mají v těchto pracovištích zajištěn další management a náležité terapeutické řešení,“ popisuje Ksenzsighová.

Union zdravotní pojišťovna zve na mamografii pojištěnky ve více fázích – v té první jde o ženy ve věku od padesáti let, které v předchozích třech letech toto vyšetření neabsolvovaly. Jedná se o nejrizikovější skupinu pojištěnek. „Další pozvánky budeme posílat v srpnu,“ uzavírá Ksenzsighová. Pojištěnky, které mají více než 40 let, mohou absolvovat preventivní mamografické vyšetření, na které mají podle zákona nárok každé dva roky. V tomto případě je však třeba zajistit si písemné doporučení od gynekologa nebo od všeobecného lékaře.

V roce 2021 zjistili lékaři zhoubný nádor v prsu u 1.280 žen pojištěných u slovenské zdravotní pojišťovny Dôvera. „Od ledna 2019 do února 2022 jsme rozeslali přes 82 tisíc pozvánek na mamografii. Zareagovalo na ně však jen 11 tisíc žen, přičemž nádor se potvrdil u 42 z nich. Z těch zbývajících přes 70 tisíc žen, které pozvání na mamografii nevyužily, má rakovinu zřejmě 280 a stále o ní nevědí,“ uvádí pojišťovna Dôvera.

V zemích Evropské unie, kde takový screening funguje již desítky let a ženy se k němu staví zodpovědněji, klesla úmrtnost na toto onemocnění mezi 50 až 69 letými ženami o 35 procent.

Josef Brezovský