Lékaři upozorňují, že při správné prevenci je možné se vzniku rakoviny kůže úplně vyhnout. Při pobytu na slunci je nutné používat opalovací krém s UV faktorem, důležité jsou také preventivní prohlídky znamének u dermatologa. Foto: Pixabay

Stan proti melanomu připomene, že léčit se a umírat na zhoubné kožní nádory je zbytečné

Počet případů výskytu zhoubného kožního nádoru v ČR stoupá, naštěstí ale zatím nerostou čísla zemřelých. Je to i díky preventivním vyšetřením a včasné diagnostice počátečních stádií, těch však v době pandemie covidu-19 ubylo. Za léčbu pacientů s melanomem zaplatily dvě největší zdravotní pojišťovny, které dohromady pokrývají dvě třetiny populace, jen loni přes 630 milionů korun. Informace zazněly včera na tiskové konferenci k akci Stan proti melanomu, kam bude možné si opět zajít na bezplatné vyšetření. Na místě bude i ukrajinsky mluvící dermatolog.

Melanom patří mezi zhoubné nádory, jejichž incidence, tj. počet nových případů, v ČR stále stoupá. Jedná se přitom o plně preventabilní nádor. Právě preventivních vyšetření kůže však v minulých dvou letech poznamenaných pandemií covidu-19 významně ubylo.

„Z údajů Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyplývá, že se na preventivní vyšetření mateřských znamének v době pandemie covidu-19 dostavilo o 22 procent méně osob než v minulých letech,“ upozorňuje přednosta kliniky a předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger.

Odborníci proto očekávají, že v současné době bude více lidí přicházet s nádory v pozdějších stadiích, která jsou obtížněji léčitelná.

Roste počet pacientů i náklady na léčbu

Ročně lékaři diagnostikují zhoubný melanom asi u 3.500 lidí, zhruba 400 nemoci podlehne. V léčbě nebo vyléčených je asi 40.000 lidí. Jde o pátý nejčastější nádor v Česku, který postihuje muže i ženy. Zatímco u mužů je nejčastější na trupu, u žen na nohou, popsal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Nejčastěji se nádor kůže objevuje u lidí ve věku 65 až 70 let, zhruba 35 procent pacientů je ale mladších 60 let, zejména u žen. Mladší 60 let je také zhruba jeden z pěti pacientů, kteří nemoci podlehnou.

Zatímco melanom odhalený v prvním stadiu přežijí pět let od diagnózy prakticky všichni pacienti, u pozdějších stadií jsou šance výrazně nižší. „Pozdě zachycený nádor znamená pouze dvacetiprocentní šanci na pětileté přežití. A těch je asi 13 procent,“ uvedl Dušek. Díky preventivním prohlídkám je v prvním stadiu zachyceno asi 62 procent případů.

Zároveň rostou náklady na léčbu melanomu. V roce 2015 se léčilo 14.800 klientů největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za necelých 268 milionů korun. Za šest let pak bylo pacientů již přes 15.300 a náklady vzrostly na 537 milionů Kč, což je více než dvojnásobek.

Náklady každoročně stoupají i druhé největší Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR. Ta v loňském roce utratila za léčbu svých pojištěnců přes 93 milionů korun. „Během dvou let jsme zaznamenali zvýšené náklady až o 25 procent, což činí 20 milionů korun,“ konstatovala mluvčí pojišťovny Jana Schillerová. V roce 2021 stála ústav léčba jednoho pacienta se zhoubným melanomem kůže 194 tisíc korun, v roce 2015 se přitom jednalo o částku zhruba 67 tisíc Kč.

Stany zachytily již přes 400 melanomů

K včasnému záchytu zhoubného nádoru kůže výrazně přispívají protimelanomové aktivity v čele se Stanem proti melanomu, kde se může česká veřejnost již šestnáctým rokem nechat vyšetřit bez objednání. V Praze na Václavském náměstí se znovu objeví v pondělí 16. a v úterý 17. května. O týden později 23. května bude stan v Brně a 24. května v Ostravě. V minulých ročnících prošlo těmito stany více než 50.000 osob a bylo diagnostikováno přes 400 melanomů.

Lidé se budou moci od 2. května také na stránkách denmelanomu.cz zaregistrovat do dermatologických ambulancí na vyšetření 25. května při Evropském dni melanomu.

Bezplatné vyšetření pigmentových znamének ve speciálních stanech nabízí od 11. května do 6. června také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) v rámci kampaně Spolu proti melanomu. Postupně se uskuteční v patnácti českých a moravských městech. Lidé, kteří na akci přijdou, si budou moci navíc nechat například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle nebo provést samovyšetření prsou na silikonovém modelu.

Kromě melanomu, který má veřejnost nejvíce v povědomí, jsou v ČR časté i jiné zhoubné kožní nádory, například bazaliom nebo spinaliom. Ty se v plně rozvinutém stavu nebo jako jejich předstupeň aktinická keratóza objeví v průměru už u každého třetího člověka po 65. roce věku.  

-sed-

Aktualizováno 12. května 2022, 14:45 hod.