Rozpočet ministerstva zdravotnictví by měl být podle předběžného návrhu proti letošku příští rok téměř poloviční. Ministerstvo by mělo hospodařit zhruba s 10,15 miliardami korun. Foto: Pixabay

Vláda hledá shodu s opozicí na parametrech valorizačního mechanismu platby za státní pojištěnce

Vládní koalice i opozice, resp. Hnutí ANO otevřeně deklarují, že jsou připraveni konstruktivně jednat o konečné podobě mechanismu valorizace plateb za státní pojištěnce. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, která zavedení valorizačního mechanismu podporuje, potvrdila Zdravotnickému deníku, že je s ministerstvem financí v kontaktu. Podle svého tiskového mluvčího je rezort financí připraven na toto téma s opozicí „seriózně diskutovat“.

Ještě na tiskové konferenci před sněmovním prvním čtením návrhu novely zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění ve dnech 3. a 4. května si předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová novinářům postěžovala, že ačkoli vládní koalice počítá od roku 2023 s mechanismem pravidelné valorizace platby za státní pojištěnce, nikdo s nimi o tom do té doby nejednal. „Velice bych uvítala, kdybychom mohli být přizváni a mohli mít šanci se (k tomu) vyjádřit …Pokud bude mechanismus dobře nastaven, zajistil by budoucnost veřejnému zdravotnímu pojištění,“ prohlásila ještě o něco později před poslanci u řečnického pultíku.

„Prvotní krátké pracovní jednání proběhlo v pondělí s tím, že mi byl přislíben podklad s výpočty a návrhy, jakmile bude dokončen. To se zatím sice nestalo, ale nemám důvod tomu slovu nevěřit,“ sdělila nyní Schillerová Zdravotnickému deníku na dotaz, zda byla její výzva vládní koalicí vyslyšena.

Opozice chce záruku růstu plateb

Během prvního čtení zmíněné novely zákona, která snižuje platby za státní pojištěnce od poloviny roku tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně, se proti tomuto návrhu ANO poměrně ostře vyhranilo. Schillerová nicméně konstatovala, že valorizační mechanismus může být zárukou, že „platby budou růst a v žádném případě nebudou klesat.“

Během diskuse ve Sněmovně upřesnil o něco později ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že za optimální považuje využití obdobného mechanismu jako v případě důchodů. To nyní potvrzuje i Schillerová: „Pětikoalice chce jít cestou valorizačního schématu, který je nastaven u vyplácení důchodů, tedy vyjít z indexu spotřebitelských cen od ČSÚ a poloviny růstu průměrné mzdy.“

Cestou může podle ní také být navázání valorizačního mechanismu na některé konkrétní složky indexu spotřebitelských cen, případně výši valorizace odvíjet od prognózy inflace od České národní banky. „Tak bychom mohli vyřešit problém, v kterém jsme v současnosti, kdy při vysoké inflaci valorizační schémata reagují zpětně a nedokážou podchytit dynamiku růstu cen,“ dodává Schillerová.

Ministerstvo financí ochotu opozice jednat o parametrech valorizačního mechanismu vítá. „Jsme připraveni na toto téma seriózně diskutovat. Bližší detaily v tuto chvíli nechceme zveřejňovat, protože považujeme za vhodné s nimi nejdříve seznámit ostatní účastníky jednání,“ sdělil Zdravotnickému deníku Filip Běhal z tiskového oddělení rezortu.

Návrh valorizačního mechanismu by měl být předložen jako pozměňovací návrh k zmíněnému návrhu novely zákona o pojistném. Může se tak stát buď již během projednávání návrhu v poslaneckém výboru pro zdravotnictví, který se uskuteční příští středu, nebo v následné rozpravě na plénu během druhého čtení.

-sed-