Foto: Evropská unie, 2020

Mezinárodní projekt nabídne společné vzdělávání v onkologii pro zdravotníky napříč Evropou

Zástupci různých onkologických specializací napříč Evropou dostanou příležitost zvýšit svoji odbornost prostřednictvím společných školení. Alespoň to je cílem mezinárodního projektu, který je součástí Evropského plánu boje proti rakovině eurokomisařky Stelly Kyriakidesové. Jeho zahájení včera Evropská komise oznámila v tiskové zprávě. Přeshraniční sdílení zkušeností a dobré praxe mezi onkology, chirurgy, radiology ale třeba i sestrami by mělo přispět ke snižování značných rozdílů v dostupnosti kvalitní onkologické péče mezi evropskými státy.

Přední experti z různých oblastí onkologické péče ze všech koutů Evropy včera ohlásili začátek „inovativní spolupráce pro mezioborové vzdělávání v oblasti rakoviny“ (projekt INTERACT EUROPE). Jde o konsorcium více jak třiceti odborných organizací a onkologických center z patnácti zemí, které spojí síly, aby společně vytvořily program pro přeshraniční mezioborové vzdělávání v oblasti onkologie. Do čela projektu financovaného z unijního programu EU4Health se postavila Evropská onkologická organizace (European Cancer Organisation).

Podpora přeshraničního vzdělávání a zvyšování kvalifikace je jedním z opatření obsažených v Evropském plánu boje proti rakovině eurokomisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové. Vznik „silnější multidisciplinární pracovní síly v onkologii“ má pomoci šířit zkušenosti a dobrou praxi mezi onkology, chirurgy, radiology ale třeba i sestrami napříč Evropou. To by zase mělo přispět ke snižování značných rozdílů v dostupnosti kvalitní onkologické péče mezi evropskými státy. Vzdělávání by mělo zahrnout jak téma nejmodernějších terapií, tak i rozvoj digitálních dovedností či práci s umělou inteligencí. Dojde i na to, jak podpořit kvalitní život a duševní pohodu pacientů a také posílit jejich postavení.

„Pomůže to členským státům řešit nedostatky v oblasti dovedností a doplnit svůj zdravotnický personál pracovníky vyškolenými v oblasti prevence, včasného odhalování, diagnostiky, léčby, rehabilitace a péče o bývalé onkologické pacienty,“ píše se k tomu v Evropském plánu.

Vznik společného vzdělávání byl původně avizován již na loňský rok, nicméně realizoval se až letos. Podle Evropské komise má doplňovat další odborná školení nabízená jinými programy Evropské unie, například prostřednictvím Evropského inovačního a technologického institutu, programu Erasmus+ či Marie Curie-Skłodowska.

-sed-