Ilustračné foto: Pixabay

Na Slovensku je velký nepoměr mezi cenou výkonů a pojistným, upozorňuje zdravotní pojišťovna Dôvera

Operaci srdce dokáže stát za své pojištěnce na Slovensku splatit za 67 let, hospitalizaci na oddělení intenzivní medicíny je schopen uhradit až za 36 let a zaplacení výměny kolenního kloubu mu trvá 14 let. „Takový je nepoměr ceny zdravotnických výkonů a výše odvodů státu na zdravotní pojištění pro seniory, lidi na rodičovské a mateřské dovolené či děti a studenty,“ upozorňuje druhá největší slovenská zdravotní pojišťovna Dôvera.

Jeden kardiochirurgický zákrok totiž stojí více než 28 tisíc eur (cca 700 tisíc korun), ale Slovensko za své pojištěnce platí pojistné jen 35 eur měsíčně (cca 875 korun). Transplantaci srdce, jejíž cena je v průměru 148 tisíc eur (cca 3,7 milionu korun), by stát při svých nízkých odvodech splácel 351 let. A cena speciální léčby v zahraničí se dokáže vyšplhat i na 280 tisíc eur (cca 7 milionů korun). „Na tu by se stát svými odvody skládal až 666 let,“ konstatuje Dôvera a dodává: „Přitom právě lidé, za které platí pojistné stát, tedy senioři a děti, potřebují nejvíce zdravotní péče.“

Navíc každé nepromyšlené výdaje státu obírají pacienty o potřebnou zdravotní péči. „Například za 16 milionů eur (cca 400 milionů korun), které dal stát na vakcíny Sputnik V, mohlo mít 2 600 pacientů nový kolenní kloub nebo 13 600 pacientů mohlo jít do lázní bez doplatku,“ připomíná pojišťovna.

Zdravotnictví potřebuje solidaritu

Pravdou je, že ani většina pracujících lidí by si ani svými celoživotními odvody nedokázala našetřit na složitější zdravotní péči. Průměrný měsíční odvod na zdravotní pojištění je u živnostníka 77 eur (cca 1 925 korun). V případě, že by mu byla diagnostikována rakovina tlustého střeva a nádor by se musel vyoperovat, stálo by to 16 700 eur (cca 417 tisíc korun). Tedy téměř osmnáct let jeho zdravotních odvodů. Po připočtení pobytu na jednotce intenzivní péče, který stojí v průměru 15 400 eur (cca 385 tisíc korun), by to bylo pro živnostníka dalších 16 let placení odvodů. A to vše za předpokladu, že by předtím nebyl jinak nemocný a nikdy by nenavštívil lékaře. Neboť jen obyčejná preventivní prohlídka stojí zhruba 33 eur (cca 825 korun).

O něco lépe jsou na tom zaměstnanci, za jejichž průměrný měsíční odvod na zdravotní pojištění je 178 eur (cca 4 450 korun). Potřebnou částku na tuto operaci by pokryli za 8 let a na pobyt na JIP za 7 let.

Proto, aby se ke zdravotní péči mohl dostat každý občan Slovenska, je nezbytná solidarita, zdůrazňuje pojišťovna. Tedy zdravá většina svými odvody pomáhá léčit nemocnou menšinu. „Princip solidárnosti je klíčovým pilířem, na kterém stojí naše zdravotnictví,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel zdravotní pojišťovny Dôvera Martin Kultan.

„Ani to jinak nemůže být, vždyť nejvíce zdravotní péče, a tedy i nákladů na léčbu, obvykle spotřebujeme během prvních a posledních let života. Tedy v období, kdy ještě nejsme nebo už obvykle nejsme ekonomicky aktivní. Každý pilíř však má svoji nosnost a nesmí být přetěžován. Je velmi důležité, aby stát průběžně zvyšoval platbu za pojištěnce státu, kteří tvoří téměř 60 procent z celé populace. Jinak systém zkolabuje. Vláda tuto hrozbu ignoruje, přestože náklady na léčbu rok od roku stoupají, platbu za pojištěnce státu přiměřeně nezvyšuje,“ uzavírá Kultan.

Průměrné ceny vybraných výkonů na Slovensku

• gastroskopie – 40 eur (cca 1 000 korun)
• porod jednoho dítěte – 800 eur (cca 20 tisíc korun)
• operace slepého střeva – 1 250 eur (cca 31 250 korun)
• léčba cévní mozkové příhody – 4 400 eur (cca 110 tisíc korun)
• výměna kolenního kloubu (TEP kolena) – 6 100 eur (cca 152 tisíc korun)
• hospitalizace na jednotce intnzivní péče – 15 400 eur (cca 385 tisíc korun)
• kardiochirurgický zákrok – 28 200 eur (cca 705 tisíc korun)
• transplantace kostní dřeně (nepříbuzenská) – 82 800 eur (cca 2,07 milionu korun)
• transplantace srdce – 147 600 eur (cca 3,7 milionu korun)

-bre-