Vzácný Ramsay Huntův syndrom způsobuje virus planých neštovic. Foto: BruceBlaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Paralýzu obličeje Justina Biebera zneužívají odpůrci očkování. Příčinou je vir planých neštovic

Osmadvacetiletý kanadský popový zpěvák Justin Bieber zveřejnil video, ve kterém ukázal ochrnutou polovinu svého obličeje a omluvil se svým fanouškům za zrušené koncerty. Objevil se u něj vzácný Ramsay Huntův syndrom, ke kterému dochází v důsledku infekce virem varicella-zoster, jenž způsobuje plané neštovice. Jeho stav však zneužili odpůrci očkování a spojili s údajným „poškozením po vakcíně proti covidu-19“.

Ať již po očkování nastane jakákoliv negativní změna zdravotního stavu, pro odpůrce vakcinace se jedná o důkaz toho, jak je očkování nebezpečné a je nutné jej zastavit. Posledním střípkem do mozaiky údajných poškození lidského zdraví po očkování se stal kanadský popový zpěvák Justin Bieber, který zveřejnil video zobrazující obličejovou paralýzu v důsledku Ramsay Huntova syndromu.

„Jak můžete vidět, toto oko nemrká. Také se na této části obličeje nemůžu usmát… Tedy je tu úplná paralýza na této části obličeje,“ citoval britský zpravodajský portál BBC News z videa, které zpěvák zveřejnil na sociálních sítích. „Je to způsobené virem, který napadl nervy v mém uchu a obličejové nervy a způsobil paralýzu mého obličeje,“ dodal v tříminutovém videu zobrazujícím paralýzu pravé části jeho obličeje. V důsledku svých zdravotních problémů také již dříve posunul průběh svého světového turné.

U zpěváka byl potvrzen Ramsay Huntův syndrom, tedy vzácná komplikace infekce planými neštovicemi. Bieber popsal, že se nyní věnuje obličejovým cvičením, nicméně neví, kdy se jeho stav „vrátí do normálu“. Jak upozorňuje zpravodajský portál .coda, krátce poté, co zpěvák zveřejnil své video, začaly se šířit ukázky z videa a fotografie s hashtagy spojující jeho stav s poškozením po očkování. Včetně memů s popisem „Tohle se vám stane, když věříte vědě“. Objevily se i další spekulace, které obviňují vakcinaci proti covid-19 z toho, že se u zpěváka objevila paralýza obličeje a u jeho manželky před časem krevní sraženina v mozku.

Ramsay Huntův syndrom je důsledek neočkování, nikoliv vakcinace

U zpěváka se objevil Ramsay Huntův syndrom, který přichází jako vzácná komplikace infekce virem varicella-zoster, jenž způsobuje plané neštovice. Tento stav se může objevit i několik let po prodělání onemocnění, kdy vir zůstává i celá desetiletí „spící“ v lidském organismu. Nicméně se může „probudit“ a způsobit následné komplikace.

„Pokud je virus spící, nezpůsobuje žádné příznaky. U některých lidí se však znovu aktivuje. To může nastat spontánně nebo jiným virem (včetně infekce covid-19), oslabeným imunitním systémem nebo stresem. Všechny tyto věci mění fungování imunitního systému a umožňují viru planých neštovic, aby se znovu aktivoval a způsobil onemocnění,“ popisuje ve svém článku pro portál The Conversation profesor anatomie Adam Taylor, který na britské Lancaster University vede Clinical Anatomy Learning Centre.

Reaktivace viru obvykle znamená výskyt bolestivé vyrážky, která je známá jako pásový opar. Nicméně pokud vir postihne lícní nervy, nastane stav označovaný jako Ramsay Huntův syndrom pojmenovaný po lékaři Jamesi Ramsay Huntovi, který jej v roce 1907 popsal. Vyskytne se u pěti osob ze 100 000 a každý, kdo prodělal plané neštovice, je potenciálně ohrožen.

Vlastní průběh onemocnění se liší u jednotlivých pacientů, ale spojuje je ochrnutí lícního nervu, jež mění výraz obličeje a ztěžuje možnost se usmát nebo zamračit. Pro některé osoby je obtížné mrkat, ale také může dojít ke změně vnímání chutí nebo řečovým obtížím. Také se může objevit poškození přirozeného zvlhčování oka.

„Lidé, kteří používají Ramsay Huntův syndrom u Justina Biebera jako téma pro odpírání očkování, nechápou, že toto je stav, kterému lze předejít očkováním, a ve skutečně se jedná o skvělý příklad toho, že očkování je důležité,“ reagovala na příspěvky na sociálních sítích na svém twitterovém účtu epidemioložka a popularizátorka vědy Katrine Wallace, která se na americké University of Illinois věnuje epidemiologii a biostatistice.

Tento stav je důsledek prodělání infekce planými neštovicemi, přičemž proti tomuto onemocnění existuje účinné očkování. To chrání jak proti infekci samotné, tak proti možným následným komplikacím, včetně Ramsay Huntova syndromu. „Aby bylo jasno, pásový opar i Ramsay Huntův syndrom způsobuje virus planých neštovic, nikoliv vakcína,“ dodala s tím, že očkování proti planým neštovicím, které je k dispozici pro děti a osoby s oslabeným imunitním systémem, nebo očkováním proti pásovému oparu, které je určené lidem starším padesáti let, chrání i před výskytem této komplikace.

Ludmila Hamplová