Diagnóza hypertenze stojí za 12 až 20 procenty výjezdů zdravotnické záchranné služby ve větších slovenských městech, přičemž hypertenze patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Foto: Pixabay

Pětina výjezdů zdravotnické záchranné služby ve slovenských městech souvisí s hypertenzí

Diagnóza hypertenze stojí za 12 20 procenty výjezdů zdravotnické záchranné služby ve větších slovenských městech, přičemž hypertenze patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Ve vyspělých zemích postihuje až třetinu dospělých. Preventivními prohlídkami se přitom podařilo odhalit přibližně 40 50 procent všech onemocnění, tedy kardiovaskulárních, onkologických nebo jiných preventabilních chorob. Přesto preventivní prohlídky v dospělé populaci absolvuje na Slovensku pravidelně pouze 3239 procent pojištěnců.

„Prevence je přitom jednoznačně nejefektivnější a nejlevnější cestou za zdravím. Zdravotní pojišťovnu stojí preventivní prohlídka 50letého pacienta maximálně 50 eur, přičemž například u léčby hypertonika po infarktu, operačním výkonu, hospitalizaci a následné posthospitalizační péči, která zahrnuje i dlouhodobou pracovní neschopnost, se náklady počítají v tisících eur,“ říká Lucia Vitárius ze slovenské Všeobecné zdravotní pojišťovny, a zároveň dodává, že vysoký krevní tlak je onemocnění, se kterým může pacient žít plnohodnotný život v případě, že se podchytí včas a pacient dodržuje lékařem stanovený léčebný režim.

Část pacientů nereaguje na farmakologickou léčbu

Přibližně polovina osob s hypertenzí navíc nedosahuje doporučené hodnoty krevního tlaku a asi 10 až 20 procent hypertoniků má těžkou formu onemocnění, která nereaguje na farmakologickou léčbu. Kromě standardních terapií je k léčbě těžké hypertenze pro pacienty dostupný i zákrok zvaný renální sympatiková denervace. Přerušením části nervů probíhajících ve stěně ledvinné tepny dochází během několika měsíců u většiny pacientů k dlouhodobému snížení vysokého krevního tlaku až o 30 procent.

Samotný zákrok se realizuje při plném vědomí a trvá asi jednu hodinu. „Pacientovi s hypertenzí se přes stehenní tepnu zavede až k nervům v ledvinových tepnách speciální katétr. Elektrody na konci katétru vysílají rádiové vlny, kterými operující lékař postupně teplem přerušuje nervy nacházející se ve stěnách ledvinových tepen. Přerušením těchto nervů dochází během několika měsíců k dlouhodobému snížení vysokého krevního tlaku až o třetinu,“ vysvětluje docent Juraj Maďarič, kardiolog a přednosta Kliniky angiologie Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě a Národního ústavu srdečních cévních chorob.

Renální denervace může zachránit život

Renální denervace je minimálně invazivní zákrok, jehož cílem je regulovat nadměrnou aktivitu sympatikových nervů vedoucích mezi mozkem a ledvinami, které hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku. O zákroku se uvažuje u pacientů, kteří i přesto, že užívají tři a více léků ke snížení krevního tlaku, mají stále vysoké hodnoty. Pacient musí mít zároveň zachovanou dobrou funkci ledvin s dostatečně širokými ledvinovými cévami, na kterých nebyly v minulosti prováděny katetrizační léčebné výkony a jiné operace.

Ledvinové sympatikové nervy se významně podílejí na regulaci hodnot krevního tlaku. Při poruše těchto regulačních dějů dochází k nadměrné stimulaci ledvin cestou sympatikového nervového systému. Tento mechanismus se prokázal jako jeden z nejvýznamnějších faktorů podílejících se nejen na vzniku hypertenze, ale zejména na dlouhodobém udržování vysokého krevního tlaku a následně na vzniku srdečně-cévních komplikací.

„Když se sníží nebo přeruší u rezistentního hypertonika nadměrná dodávka sympatikových nervových podnětů do ledviny, vede to ke snížení tlaku krve, a tím i ke zpomalení vývoje chorobných změn v cévní stěně, srdečním svalu, mozku, ale i v samotných ledvinách,“ říká Juraj Maďarič s tím, že ale ne u každého pacienta s arteriální hypertenzí je tento mechanismus tím hlavním činitelem.

-bre-