Nejziskovější farmafirmou roku 2021 nebyl žádný z výrobců očkovací látky proti SARS-CoV-2. Foto: Pixabay

Pfizer, Novartis či Johnson & Johnson. Které farmaceutické firmy měly loni největší zisk?

Dva roky, po které svět čelil koronavirové krizi, znamenaly pro řadu odvětví začátek krize, z níž se ještě nestihla plně zotavit, pro jiná naopak příležitost k rozmachu. Farmaceutický průmysl patřil k těm, jež v důsledku pandemie zaznamenaly nebývalý růst. Odborný portál FiercePharma.com sestavil žebříček deseti nejziskovějších farmaceutických firem loňského roku. A Zdravotnický deník vám jej nabízí.

Přestože loňský rok představoval pro řadu farmaceutických společností mimořádnou příležitost ke zvýšení tržeb i zisku díky jejich vývoji, výrobě a distribuci vakcín nebo dalšího materiálu souvisejícího s bojem proti pandemii koronaviru, nejziskovější farmafirmou nebyl žádný z výrobců očkovací látky proti SARS-CoV-2. Nestala se jí ani americká skupina Johnson & Johnson, největší farmaceutická společnost co do objemu tržeb. Zde je žebříček deseti nejziskovějších farmaceutických firem roku 2021.

10 – Novo Nordisk

Dánský světoznámý výrobce inzulínu v loňském roce utržil v přepočtu necelých 20 miliard dolarů (skoro 470 miliard korun). Čistý zisk v roce 2021 pak činil 7,6 miliardy dolarů (178,6 miliardy korun), což bylo o 13,3 procenta více než v roce 2020. Dánské skupině pomohl zejména růst prodeje léků proti diabetu druhého typu (Ozempic a Rybelsus) a proti obezitě (Wegovy). Jenže kvůli poměrně rychlému růstu nákladů se to neprojevilo v plné míře do růstu čistého zisku.

9 – Regeneron

Americká biotechnologická společnost je známa díky svým protilátkám, které byly nasazovány při léčbě covidu-19. Čistý zisk Regeneronu dosáhl v loňském roce 8,08 miliardy dolarů (bezmála 190 miliard korun), a meziročně tak stoupl o 130 procent. Jde o téměř stejně velkou sumu, která představovala tržby Regeneronu v roce 2020. Právě Regeneron patří ke společnostem, které dokázaly využít příležitosti, jež se v souvislosti s pandemií koronaviru naskytla.

8 – AbbVie

Další americká farmaceutická společnost AbbVie se do prvních deseti nejziskovějších společností v oboru dostala díky léku Humira. Jde o látku, která se podává jako biologická léčba při onemocnění revmatoidní artritidou, psoriatickou artritidou nebo ankylozující spondylitidou. Společnost AbbVie vloni vykázala čistý zisk v objemu 11,55 miliardy dolarů (271,4 miliardy korun), což bylo o 150 procent více než v roce 2020.

7 – BioNTech

Německá biotechnologická společnost se do povědomí široké veřejnosti dostala až v souvislosti s pandemií koronaviru. Společně s americkým Pfizerem totiž vyvinula první západní vakcínu proti SARS-CoV-2, která se začala podávat ještě před koncem roku 2020. Čistý zisk společnosti loni dosáhl 12,16 miliardy dolarů (asi 286 miliard korun). Meziročně tak stoupl o neuvěřitelných 67,6 tisíce procent.

6 – Moderna

„Skokanem roku“ se podobně jako BioNTech stala také americká biotechnologická společnost Moderna. Také o ní se běžná populace dozvěděla až díky vakcíně proti koronaviru, která je založena na stejném principu jako Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer, tedy na technologii mRNA. Společnost Moderna dosáhla loni čistého zisku ve výši 12,2 miliardy dolarů (téměř 287 miliard korun). V roce 2020 přitom vytvořila ztrátu ve výši 747 milionů dolarů (asi 17,5 miliardy korun). Moderna však bude muset své zkušenosti s vakcínou Spikevax zúročit i v jiných oblastech, chce-li se dlouhodobě udržet na vysoce konkurenčním farmaceutickém trhu.

5 – Merck & Co. (MSD)

Americká farmaceutická společnost Merck & Co., která je v Evropě známá spíše pod označením MSD, dosáhla v loňském roce čistý zisk v objemu 12,35 miliardy dolarů (přes 290 miliard korun). Meziroční nárůst činil 173 procent. Za tento úspěch vděčí zejména přípravku Keytruda pro léčbu rakoviny kůže a vakcíně Gardasil proti HPV virům.

4 – Roche

Švýcarská farmaceutická skupina Roche je jediná z desítky nejziskovějších firem v oboru, u níž se loni meziročně čistý zisk snížil. A to o 2,6 procenta. Přesto ji 15,24 miliardy dolarů (asi 358 miliard korun) stačilo na čtvrté místo v žebříčku. Skupině rovněž stagnoval provozní zisk a náklady na dosažení, udržení a zajištění příjmů jí vzrostly o 18 procent hlavně kvůli dodatečným zpracovatelským výdajům.

3 – Johnson & Johnson

Americká skupina Johnson & Johnson vykázala v loňském roce čistý zisk v objemu necelých 21 miliard dolarů (kolem 490 miliard korun), což představuje meziroční přírůstek o bezmála 42 procent. Přestože Johnson & Johnson patří ke společnostem, které přišly na trh s vakcínou proti koronaviru, očkovací látka nebyl její hlavní zdroj příjmů ani zisku. Dá se říci, že Johnson & Johnson těžil z dobře rozloženého portfolia svých produktů a prakticky každá jeho část přinesla firmě zvýšení tržeb i zisku.

2 – Pfizer

Je to možná překvapení, ale ani rekordní obrat a zisk nepřinesl americké skupině Pfizer prvenství. Pfizer, který ve spolupráci s německou společností BioNTech vyvinula a přivedla na trh nejrozšířenější vakcínu proti SARS-CoV-2, vydělal v uplynulém roce bezmála 22 miliard dolarů (téměř 517 miliard korun). Meziročně jde o takřka 140procentní nárůst. A to vše při tržbách, které přesáhly 81 miliard dolarů, což je přibližně dvojnásobek v porovnání s předchozími roky. Pfizer je příklad farmaceutické společnosti, která svou ziskovost zvýšila právě díky vakcínám Comirnaty. V letošním roce takto vysoký zisk nejspíše neudrží, bude se však opírat o lék Paxlovid proti onemocnění Covid-19.

1 – Novartis

Žebříček nejziskovějších farmaceutických firem loňského roku ovládla švýcarská skupina Novartis. Její čistý zisk přesáhl 24 miliard dolarů (skoro 564,5 miliardy korun), což je bezmála třikrát více než v roce 2020. A to při obratu bezmála 53 miliard dolarů. Mimořádný nárůst čistého zisku byl však způsoben jednorázovou finanční operací, kdy se Novartis v průběhu loňského roku zbavil svého podílu ve společnosti Roche. Za tento podíl inkasoval přes 20 miliard dolarů, z čehož 14,6 miliardy způsobilo zvýšení čistého zisku. Bez započtení prodeje podílu v Roche by tedy čistý zisk Novartisu dosáhl mezi 9 a 10 miliardami dolarů, což je jeho obvyklá výše.

Petr Musil