S příchodem nového školního roku se může epidemie koronaviru v Německu opět pořádně rozjet. Myslí si to známý německý virolog Christian Drosten. Foto: pxhere

Počet nových nákaz koronavirem už roste exponenciálně. V září epidemie ještě zrychlí, míní německý virolog Drosten

Pandemie neustoupí tak rychle, jak jsem si myslel. Koronavirus způsobí mnoho pracovních neschopností a v září přijde další velká vlna. Tak odhaduje vývoj epidemie koronaviru v příštích měsících známý německý virolog Christian Drosten. „Už nyní opět vidíme exponenciální růst,“ uvedl pro deník Der Spiegel.

S příchodem nového školního roku se může epidemie koronaviru v Německu opět pořádně rozjet. Myslí si to známý německý virolog Christian Drosten, který je od loňského prosince mimo jiné členem dvanáctičlenné expertní rady, jež spolkové vládě pomáhá s přípravou strategie pro zvládání koronavirové epidemie.

„Doufám, že letní prázdniny nárůst případů poněkud zpomalí. Obávám se ale, že od září budeme mít velmi vysoké počty nově potvrzených případů,“ řekl v rozhovoru pro německý deník Der Spiegel. Pokud na zrychlení epidemie koronaviru nepřijde adekvátní reakce, budou německé podniky trpět, protože mnoho jejich zaměstnanců skončí na nemocenské.

Chraňte se před nákazou, jak je to jen možné

„Ve skutečnosti opět vidíme exponenciální nárůst počtu případů. Omikronová subvarianta BA.5 je velmi snadno přenosná a lidé současně ztrácejí ochranu, kterou jim zajistila poslední podaná dávka očkování,“ varoval Christian Drosten. Virolog také korigoval svůj odhad z letošního ledna, kdy předpovídal, že pandemie z velké části odezní, a to hlavně díky očkování. „Už nevěřím, že do konce roku bude pandemie za námi,“ dodal Drosten.

Virolog rovněž důrazně varoval před nejrůznějšími doporučeními, která se šíří na sociálních sítích. Některá z nich hovoří například o přínosu úmyslné nákazy koronavirem, což má organismu zajistit „přirozenou imunitu“. „Člověk by se měl nákaze i nadále vyhýbat, jak je to jen možné. A to také kvůli riziku long covidu,“ upozornil Drosten, podle něhož se v USA ukazuje, že jeden ze 13 dospělých, kteří covid prodělali, má dlouhodobé příznaky onemocnění covidem.

Virus se nevyvíjí méně škodlivým směrem

Za zcela nesmyslné považuje také úvahy, že by se přes léto mělo nakazit co nejvíce lidí, aby měli imunitu pro zimní měsíce, čímž by se průběh epidemie v zimním období udržel na rozumné úrovni. „V létě se ani tolik lidí, aby to udrželo nízké počty nákaz v zimě, nakazit nemůže,“ dodal Christian Drosten.

Přední německý virolog rovněž očekává, že na podzim a v zimě se budou častěji objevovat závažnější průběhy onemocnění covid-19. I to podle Drostena souvisí se subvariantou omikronové varianty koronaviru BA.5. Ta na rozdíl od subvariant BA.1 a BA.2 častěji zasahuje dolní cesty dýchací, a je tedy z tohoto pohledu nebezpečnější.

„Zkrátka není pravdou, že se virus v průběhu evoluce automaticky stává stále neškodnějším, jak někteří tvrdí,“ zdůraznil Christian Drosten v rozhovoru. Podle něho je letos nutné počítat také s tím, že se ke koronavirové epidemii přidá i chřipka.

Incidence přesáhla 600 případů na 100 tisíc obyvatel

O tom, že je epidemie koronaviru v Německu na vzestupu, hovoří i statistiky Institutu Roberta Kocha. Takzvaná sedmidenní incidence, která uvádí průměrný počet potvrzených nákaz na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, se v pátek 24. června dostala nad hranici 600, konkrétně 618,2. To představuje mezitýdenní nárůst asi o 23 procent.

V úterý už to bylo téměř 636 s tím, že mezi jednotlivými spolkovými zeměmi existují obrovské rozdíly. Ve východní části Německa se sedmidenní incidence pohybuje nejčastěji mezi 200 a 400 případy na 100 tisíc obyvatel, v západní části pak není výjimkou sedmidenní incidence nad hodnotou 1 100. Vůbec nejvyšší incidenci (1 658 případů na 100 tisíc obyvatel) vykazuje okres Verden, který se nachází v jihozápadní části Dolního Saska. Nejnižší incidencí (108,6 případů na 100 tisíc obyvatel) se pak může pochlubit okres Greiz na východě Durynska.

Petr Musil