Stomatologů je dost, to zdravotní pojišťovny a kraje musí být aktivnější, tvrdí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Foto: Pixabay

Stomatologů je dost, ale nemají smlouvy s pojišťovnami, tvrdí Šmucler. VZP chystá bonifikační program VZP Dostupnost

Problém není v počtu stomatologů, ale v počtu nenasmlouvaných stomatologů. Včera to uvedl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler na jednání senátního výboru pro zdravotnictví. Senátoři se tématem zabývali v návaznosti na dlouhodobé stížnosti některých starostů na špatnou dostupnost stomatologické péče v jejich regionech. Náš největší plátce VZP ČR mezitím připravuje bonifikační program VZP Dostupnost, který by do problémových oblastí měl přivést nejen nové zubaře, ale také praktické lékaře pro děti a dospělé.

Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera pracuje v Česku kolem 9000 zubních lékařů, což je na počet obyvatel nejvíce v Evropské unii. Asi tisícovka z nich nicméně nemá uzavřeny smlouvy s pojišťovnami, pacienti tak musí za každé ošetření platit. A to je podle něj jedna ze základních příčin údajného nedostatku stomatologů v některých oblastech. Podle Šmuclera by přitom někteří z těchto zubařů o smlouvu zájem měli. „V Sasku, kde mají podobný systém, není nasmlouváno pět stomatologů z 5.500. V Bavorsku sedm. Celé je to o smluvní politice,“ uvedl prezident ČSK včera v Senátu na jednání zdravotnického výboru.

Šmucler se domnívá, že zdravotní pojišťovny si v minulosti nechaly zničit síť ordinací a nedělaly dost pro to, aby lékaře po odchodu do důchodu někdo nahradil. Proto by podle něj měli plátci aktivněji přistupovat k tvorbě sítě, stejně, jako to dělají v jiných oborech. „Pokud chce někdo smlouvu třeba v dermatovenerologii, musí jít tam, kde pojišťovna chce. Smlouvy jsou v jiných oborech atraktivní tak, že se přeprodávají. Ve stomatologii je o ně ale malý zájem,“ konstatoval.

Senátory dále upozornil, že stomatologie patří mezi nejmladší obory v Česku. V současné době odchází celá jedna generace stomatologů do důchodu a chybí „padesátníci“. „Máme mnoho mladých, ale 80 procent z nich jsou mladé ženy, často na mateřské dovolené. Ty se nám vrátí, ale teď to bude na zhruba deset let trochu problém,“ zdůraznil Šmucler.

Pomůže nový systém úhrad?

Problém je podle Šmuclera i v nedostatečných úhradách. V některých malých obcích by se zubař kvůli malému počtu pacientů podle prezidenta komory ani neuživil. Situace by se nicméně mohla postupně zlepšit, protože od letošního ledna se zavedla pro stomatology pravidelná měsíční platba za každého registrovaného pacienta. Zvyšují se také úhrady pojišťoven za některé základní výkony, jako jsou plomby a trhání zubů. „Začíná konečně systém. Zatím ale nemáme výsledky,“ uvedl Šmucler.

A upozorňuje, že podíl úhrad na stomatologii na celkových nákladech z veřejného zdravotního pojištění za posledních dvacet let neustále lineárně klesá. „Mělo by přestat přesouvání peněz ze stomatologie do nemocnic,“ konstatoval.

ČSK nicméně chystá podle Šmuclera manuál pro starosty s informacemi, co lze dělat, pokud v obci chybí stomatolog. A zamyslet by se podle něj měly i kraje. „Kraje mají dost peněz na dostupnost péče. Je tedy otázkou, kam je chtějí dát, to si musí rozhodnout samy,“ zdůraznil.

Zlepšit dostupnost za 500 tisíc

„Ne ve všech lokalitách se potýkáme s nedostatek stomatologů. V Jihomoravském kraji máme dokonce nárůst počtu smluv,“ informoval senátory náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) Jan Bodnár. Nejhorší situace je naopak podle dat VZP v Sokolově, Kroměříži a Přerově.

Největší český plátce aktuálně připravuje podle náměstka celostní program VZP Dostupnost, který by měl do problémových oblastí přivést nové specialisty, především zubaře a praktické lékaře pro děti a dospělé. „Naše cílová částka je bonifikace 500 tisíc za rok,“ uvedl Bodnár.

Jako další možné faktory ovlivňující nedostatek stomatologů v některých lokalitách uvedl vysokou míru administrativy, kterou se někteří lékaři nemusí chtít zabývat. A také skutečnost, že naprostá většina studentů stomatologie pochází z velkých měst.

„Řešení není jednoduché, je to ale i o celospolečenské diskuzi,“ uzavírá náměstek Bodnár s tím, že právě ve stomatologii se nabízí prostor pro možnost připlácení si za péči nad rámec veřejného zdravotního pojištění.

MZd chce podpořit kvalitní přípravu na aprobaci

Prezident Šmucler také senátorům připomněl, že mezi stomatology je přes tisícovku cizinců, většinou z Ukrajiny a Ruska. „V současnosti máme nejvíce aprobací ze všech oborů na počet obyvatel v ČR, více než u všeobecných praktických lékařů,“ konstatoval.

Ředitel odboru vědy a lékařských povolání ministerstva zdravotnictví Zbyněk Podhrázký v této souvislosti senátory informoval, že resort ve spolupráci s Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví intenzivně pracuje na kurzech, které by měli zájemce dostatečně připravit na aprobační zkoušku.

„Jsme schopni doložit, jak odlišný je výsledek u lékaře, který se na zkoušku systematicky připravuje, a u lékaře, který na přípravu nejde. Nechceme slevovat na standardu zkoušky, ale chceme umožnit kvalitní přípravu,“ dodal ředitel.

-sed-