Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice už v minulých kolech projednávání. Foto: Pixabay

Zdravotní výbor na svém výjezdním zasedání podpořil snížení plateb za státní pojištěnce většinou vládních poslanců

Měsíční platba za jednoho státního pojištěnce se má od 1. července snížit z 1967 korun na 1567 korun. Rozhodlo o tom středeční hlasování poslanců sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Materiál upravující výši úhrady se však do daného termínu nestačí projednat, účinnost vládní novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění se tím posouvá na 1. srpna. V období od srpna do prosince zároveň dojde ke snížení částky na 1487 korun. Poslanci také vedou debatu o výši základu, z něhož se bude odvozovat valorizace platby od roku 2023. Kompromisem je částka 1900 korun, návrh však bude teprve schvalovat poslanecká Sněmovna.

„Sněmovní tisk zatím není zařazen na pořad schůze, která se uskuteční v týdnu od 13. června, přičemž se jedná o poslední jednání sněmovny před 1. červencem. A proto usuzuji, že návrh k 1. červenci schválen nebude,“ komentovala vývoj středečního jednání, podobně jako ostatní členové sněmovního zdravotního výboru, poslankyně Ivana Mádlová (ANO).

Zástupci koalice proto načtou opět na plénu poslanecké Sněmovny, aby snížení plateb za státní pojištěnce platilo od 1. srpna 2022. „Adekvátně k tomu dojde ke snížení částky, aby výsledek na konci roku byl takový, jaký vládní koalice navrhovala od 1. července,“ uvedl za stejný klub poslanec Kamal Farhan. V období srpen až prosinec 2022 bude výše částky za státního pojištěnce činit 1487 korun oproti původně deklarovaným 1567 Kč v období červen až prosinec. Celková výše úspory tak pro rok 2022 zůstane stejná.

„Projednání zmíněného materiálu zásadní diskuzi nevyvolal, tu lze očekávat až na půdě poslanecké Sněmovny. Podporu opozičních stran však nedostal,“ upozornila Romana Bělohlávková za KDU-ČSL. Novela je nyní ve druhém čtení, následně ji čeká třetí čtení a projednání v Senátu. Pokud ji Senát neschválí, vrací se Sněmovně k nového hlasování.

Debata nad základem pro automatickou valorizaci

Poslanci se dále zabývají výší základu pro výpočet automatické valorizace plateb za státní pojištěnce, která vstoupí v platnost od příštího roku. Základem by měla být částka 1900 korun. „Debata o výši základu, z něhož se bude odvozovat valorizace platby, se vedla již na minulém zdravotním výboru a samozřejmě i v mezidobí mezi výbory. S principem valorizace platby za státní pojištěnce panuje víceméně shoda napříč politickým spektrem,“ řekl Róbert Teleky (KDU-ČSL).

Jeho slova potvrzuje za klub KDU-ČSL i Bělohlávková. „Kompromisní výší platby za státní pojištěnce k 1. lednu 2023 je nakonec částka 1900 korun. Bylo jí dosaženo vzájemnou diskuzí uvnitř všech stran koalice. Ovšem je třeba zdůraznit, že tento návrh bude muset být teprve schválen poslaneckou Sněmovnou.“  

Platby za státní pojištěnce se budou od příštího roku pravidelně valorizovat, a to stejným způsobem jako důchody, tedy o inflaci a polovinu nárůstu reálné mzdy. „To je velmi dobrá zpráva pro české zdravotnictví a je to mechanismus, po kterém zdravotníci volají již řadu let. Tento kompromisní návrh je pro mne přijatelný a souhlasím s ním. I když přiznávám, že moje původní představa byla jiná. Dobrá politika je ale o dělání dobrých kompromisů. Domnívám se, že toto je dobrý kompromis,“ doplnila Bělohlávková.

S postojem vlády souhlasí také Jan Kuchař (STAN), a to mimo jiné i proto, že i podle vyjádření ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka je navržená částka dostatečná.  

„Mínus je mínus a ne plus“

Návrh z dílny ministerstva financí naopak odsuzují poslanci Hnutí ANO. „Výhrady mám od února, kdy to vládní představitelé oznámili. Vláda nepravdivě tvrdí, že bere peníze zdravotnictví, které nepotřebuje. Zdravotnictví je potřebuje. Mínus je mínus a ne plus, na to člověk nemusí být „expert“ na finance,“ vyjádřil se poslanec Farhan.

Podle poslankyně Ivany Mádlové (ANO) Výbor pro zdravotnictví na své poslední schůzi hlasy vládních poslanců doporučil přijetí zákona, kterým vláda připraví české zdravotnictví o 14 miliard korun. „Já i další poslanci hnutí ANO jsme hlasovali proti. To vše se děje v době rekordního zdražování, realizace lékařských výkonů odložených během pandemie covidu, navíc v období nejistého dalšího vývoje pandemie. Jsem velmi zklamaná a viním vládu z dlouhodobého ohrožování dostupnosti české zdravotní péče.“

Výjezdní zasedání sněmovního Výboru pro zdravotnictví se konalo ve Františkových a Mariánských lázních. Předmětem dalších jednání byla například onkologická péče v Karlovarském kraji a oblast lázeňství, včetně prohlídky balneologickým povozem jak ve Františkových, tak v Mariánských lázních.

-pur-