Ilustrační foto: Pixahive

Americký Merck jedná o koupi biotechnologické firmy Seagen, tvrdí informované zdroje

Americká farmaceutická skupina Merck, v Evropě známá také pod názvem MSD (Merck Sharp & Dohme), vážně jedná o převzetí americké biotechnologické společnosti Seagen, která se zaměřuje na vývoj inovativních léků na rakovinu. Pokud se obě strany na transakci dohodnou, půjde o jednu z největších akvizic ve farmaceutickém průmyslu za mnoho posledních let. O „námluvách“ mezi oběma společnostmi informoval deník The Wall Street Journal.

Farmaceutická skupina Merck (MSD) podle deníku The Wall Street Journal nabízí za akcie společnosti Seagen cenu nad 200 dolarů za kus. To odpovídá prémii přes 14 procent oproti středeční závěrečné tržní ceně akcií Seagen. Pokud by se na této ceně obě strany dohodly, znamenalo by to, že MSD za Seagen zaplatí kolem 40 miliard dolarů (přibližně 974 miliard korun).

Podle dobře informovaných zdrojů, na něž se The Wall Street Journal odvolává, by akvizice měla být dojednána během několika málo týdnů. Obchod by tak měl být oznámený současně s finančními výsledky skupiny MSD za druhý letošní kvartál, nebo ještě o pár dní dříve, tvrdí The Wall Street Journal.

Akcie obou firem reagují vlažně

Deník zároveň upozorňuje, že se může stát, že dohody dosaženo nebude. Akcie společnosti Seagen nicméně ve čtvrtek po otevření burzovního parketu na Wall Street zpevnily téměř o 3,5 procenta, což ovšem nemá příliš velkou vypovídací hodnotu, protože akcie Seagenu se v posledních dnech vyvíjí spíše stabilně.

Je ale také pravděpodobné, že investoři případnou akvizici do cen akcií Seagenu již započítali, protože o transakci se spekulovalo už dříve. O tom svědčí fakt, že akcie Seagenu výrazněji zpevnily v polovině června, kdy vylétly z úrovně kolem 140 dolarů k téměř 180 dolarům, tedy přibližně o 25 procent. Akcie společnosti MSD na zprávu zareagovaly vlažně.

Pro MSD je akvizice Seaganu velmi zajímavou příležitostí. Seagen se totiž soustředí na vývoj a komercializaci inovativních léků pro léčbu nejrůznějších typů rakoviny, což by do portfolia MSD dobře zapadalo. Jeho bestsellerem je imunoterapeutický lék Keytruda, který MSD jen v uplynulém roce přinesl na tržbách přes 17 miliard dolarů (přibližně 419 miliard korun).

Náhrada za Keytrudu

Pokud by se MSD podařilo Seagen získat, částečně by to vyřešilo jeho starosti právě s Keytrudou. Ta totiž ke konci této dekády přijde o patentovou ochranu, a tak by MSD mohl přijít s více než plnohodnotným nástupcem, který by dokázal Keytrudu v tomto ohledu nahradit.

Biotechnologická společnost Seagen navíc není na trhu žádný nováček. Její vznik se datuje do roku 1997, kdy se objevila ještě pod plným názvem Seattle Genetics. Jak už bylo řečeno, Seagen se soustředí na inovativní onkologické léky. Ty jsou založeny na monoklonálních protilátkách.

Léky využívají schopnost monoklonálních protilátek dodávat do rakovinných buněk látky, které tyto buňky zabíjejí, a naopak ušetří buňky zdravé. Tím se daří eliminovat řadu toxických vedlejších účinků tradiční chemoterapie a potenciálně zvýšit protinádorovou aktivitu imunitního systému. Vlajkovou lodí Seagenu mezi léky je Adcetris (brentuximab vedotin), který je dostupný na trhu více než 65 zemí světa, včetně USA, Kanady, Japonska a členských států Evropské unie.

Největší obchod s účastí biotechnologické firmy

Jestliže se akvizici podaří úspěšně dokončit, půjde o jednu z největších takových transakcí ve farmaceutickém sektoru za několik posledních let a vůbec největší, ve které figuruje biotechnologická společnost.

Deník The Wall Street Journal připomněl akvizici z roku 2020, v jejímž rámci se skupině Gilead Sciences podařilo získat biotechnologickou společnost Immunomedics za 21 miliard dolarů (přibližně 511 miliard korun). Pozoruhodné je, že tehdy mezi zájemci rovněž figuroval americký Merck (MSD). Akcionáři Immunomedics nakonec dali přednost společnosti Gilead.

Petr Musil