Byl trest deset měsíců podmíněně pro novináře MF Dnes přiměřený? Otázku rozhodl štrasburský soud

Byl trest deset měsíců vězení podmíněně pro novináře Mladé fronty Dnes Martina Vokáče svojí povahou a přísností přiměřený? Otázku rozhodl Evropský soud pro lidská práva v rozsudku Vokáč v. ČR, který vyhlásí 7. července 2022. Vokáč byl odsouzen za pomluvu, když v roce 2012 napsal, že vedoucí jihlavský policista byl jedním z útočníků rvačky na večírku. Policista však byl pouze jedním z účastníků večírku. Stížnost k ESLP podal novinář.

Stížnost se týká odsouzení stěžovatele, novináře, za trestný čin pomluvy kvůli online článku obsahujícímu nepravdivá a pomlouvačná tvrzení o policistovi. Stěžovateli byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v trvání deseti měsíců se zkušební dobou na dva roky, uvádí Evropský soud pro lidská práva stručnou charakteristiku případu.

Začalo to zprávou o rvačce na Čeřínku

Případ, o kterém Evropský soud pro lidská práva zatím nezveřejnil žádná další fakta, byl široce medializován v České republice. Podle informací z dobového tisku se na podzim roku v roce 2012 konal večírek v rekreační oblasti Čeřínek. Na akci mělo dojít k bitce mezi policisty z večírku a dvacetiletým studentem ze sousední chaty. O události vysílala i TV Nova a psal deník Blesk.

Redaktor regionální redakce MFDnes v rámci zpravodajství získal informaci, že mezi útočníky měl být i vedoucí jihlavský policista Petr Petr. Což nebyla pravda, policista byl pouhým účastníkem večírku, jak následně vyšetřila i Generální inspekce policejních sborů. Vyšetřování skončilo obžalobou novináře pro trestný čin pomluvy. Soudce Okresního soudu v Jihlavě nejprve odsoudil Martina Vokáče trestním příkazem k osmi měsícům vězení podmíněně na dva roky. Proti tomu podal Vokáč odpor, takže se muselo konat veřejné jednání. Neobvyklé jednání, krkolomný případ Případ je neobvyklý a značně krkolomný, když z dobového tisku vyplývá, že i „státní zástupce chtěl smír“. Redakce MF Dnes nesprávný údaj opravila týž den a…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová