Foto: Public Domain Pictures

Injekce z rozpočtu a navýšení plateb. Německý ministr zdravotnictví ukázal, jak snížit obří schodek systému

Německý systém zákonného zdravotního pojištění vykázal za loňský rok nejhlubší schodek hospodaření ve své historii. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach nyní představil plán, pomocí něhož chce díru v systému zacelovat. Jenže v odborných i lobbistických kruzích se setkal s poměrně velkou kritikou, uvádí německý odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Po několikaměsíčním čekání na konkrétní plán úspor se německé zdravotnictví dočkalo. Spolkový šéf rezortu Karl Lauterbach (SPD) jej konečně představil. Dlouhé čekání vysvětlil tvrdým vyjednáváním se svým vládním kolegou, ministrem financí Christianem Lindnerem (FDP), a odhadováním makroekonomického vývoje nejen Německa.

„Vyjednávali jsme dlouho a intenzivně a myslím, že se to ukázalo jako dobrý kompromis,“ vysvětlil Lauterbach. Odhaduje, že v systému bude nutné ušetřit nejméně 17 miliard eur (asi 420 miliard korun). Lauterbach uvedl, že Lindner trvá na tom, aby stát nezvyšoval daně a nevytvářel dodatečné rozpočtové příjmy, pomocí kterých by systém zákonného zdravotního pojištění neustále sanoval. „Tyto cíle sdílím,“ potvrdil Lauterbach.

Kde najít 17 miliard eur

Proto je podle něho nutné zaměřit se především na příjmovou stránku systému zákonného zdravotního pojištění. Součástí plánu na postupné finanční narovnávání systému jsou tři opatření: zvýšení dotace ze spolkového rozpočtu ve výši dvou miliard eur, poskytnutí půjčky ze spolkového rozpočtu v objemu jedné miliardy eur, a zvýšení dodatečného příspěvku na zdravotní pojištění ve výši 0,3 procentního bodu. Zvýšení dodatečného příspěvku by mohlo přinést až pět miliard eur.

To ale není všechno. Něco přes šest miliard eur by bylo možné získat snížením finančních rezerv fondů zákonného zdravotního pojištění na minimum. „Pokud bychom sečetli přínos všech opatření, můžeme získat něco přes 14 miliard eur,“ vypočítával Karl Lauterbach.

Zbývající tři miliardy eur by se podle něho daly ušetřit skrze zvýšení efektivity poskytování zdravotní péče. Jednu miliard eur by podle Lauterbacha měl do systému odvést farmaceutický průmysl jako jednorázový solidární odvod. V podstatě by se jednalo o jakousi sektorovou daň, protože spolkový ministr zdravotnictví tuto platbu zdůvodnil mimořádným růstem tržeb farmaceutických firem v posledních dvou letech.

Spolkový ministr zdravotnictví současně ujistil, že navrhovaný plán úspor se nijak nedotkne dostupnosti zdravotní péče. Karl Lauterbach nehodlá ani škrtat v platbách lékařům či nemocnicím. Na to prý není prostor, nicméně „k drobným úpravám“ podle Lauterbacha dojde.

Malý podvod na praktické lékaře

Představený plán však již stihl vyvolat poměrně ostrou kritiku přicházející z nejrůznějších stran. Například Národní asociace lékařů systému zdravotního pojištění (KBV – Kassärztliche Bundesvereinigung) vyjádřila „podrážděnost a znepokojení“, píše deník Deutsches Ärzteblatt.

KBV se zejména nelíbí právě nastíněné „drobné úpravy“ v platbách lékařům. Podle asociace totiž lékaři o část peněz přijdou, jelikož Karl Lauterbach chce bez náhrady některé platby zrušit. Spolkový ministr zdravotnictví se však brání s tím, že chce rušit jen ty platby, které jsou duplicitní.

„Nesmí se stát, že nakonec budou potrestáni lékaři za jejich enormní nasazení za to, že přijímají nové pacienty,“ uvedl ředitel KBV Andreas Gassen. Podle něho to může mít i dopad na snížení dostupnosti základní zdravotní péče pro pacienty.

Předseda Spolkové lékařské komory (BÄK – Bundesärztekammer) Klaus Reinhardt je přesvědčen, že systému by výrazně ulevilo, kdyby stát zavedl sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na léky a léčivé přípravky. „Mělo by to smysl, protože by to zdravotním pojišťovnám odlehčilo,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Zelení: Zůstává řada otázek

Také Reinhardtovi se nelíbí, že ministr zdravotnictví na jedné straně tvrdí, že nechce ve veřejném zdravotnictví škrtat, ale zároveň plánuje fakticky snížit platby praktickým lékařům. Předseda Spolkové lékařské komory to dokonce označil za malý podvod.

Lauterbachův plán se ovšem nesetkal se vřelým přijetím ani u jednoho ze svých vládních koaličních partnerů. Místopředsedkyně parlamentní frakce Zelených Maria Klein-Schmeinková uvedla, že prezentované body mají „mnoho otevřených otázek“ a vyvolávají „potřebu diskuse“. Podle ní Lauterbachův plán nepřinesl dostatečné odpovědi na to, jak finanční problémy systému zákonného zdravotního pojištění řešit. Klein-Schmeinková ale přiznává, že jde o problémy způsobené především minulou vládou.

Petr Musil