Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach prý vytváří tlak na široké doporučení pro čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Někteří odborníci to považují za „nemístné“. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Další kritika na adresu německého ministra zdravotnictví. Lauterbach narazil se čtvrtou dávkou

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach se dostal do nepřímého sporu se Stálou očkovací komisí (STIKO) ohledně doporučení pro podávání čtvrté dávky očkování proti koronaviru. Zatímco STIKO je pro očkování čtvrtou dávkou pouze lidí starších 70 let, Lauterbach ji doporučuje i podstatně mladším ročníkům. S odkazem na ministrova vyjádření i doporučení STIKO to uvedly odborné weby Deutsches Äzteblatt a Deutsche Apotheker Zeitung.

Neuplyne snad ani týden, kdy by spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach nečelil nějaké kritice. Jednou kvůli obrysům připravované nemocniční reformy, jindy kvůli sadě opatření, která v součinnosti s ministrem spravedlnosti Marco Buschmannem připravuje pro případ podzimní vlny koronaviru.

Aktuální kritika na adresu Karla Lauterbacha rovněž souvisí s koronavirem, týká se ovšem očkování proti němu. Přesněji řečeno druhému přeočkování, respektive čtvrté dávky vakcíny proti SARS-CoV-2. Karl Lauterbach totiž podle odborných deníků Deutsches Ärzteblatt či Deutsche Apotheker Zeitung opakovaně doporučoval, aby si čtvrtou dávku nechali aplikovat i lidé mladší 60 let.

Měl by lépe vážit slova

V rozhovoru pro média skupiny Funke Lauterbach v pondělí vyzval k jasným doporučením očkování čtvrtou dávkou pro všechny věkové skupiny. „Neměli bychom jen říkat, co by měli dělat lidé starší 70 let. Musíme mít také odpověď pro čtyřicetileté,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví.

Jenže takový přístup se pranic nelíbí Stálé očkovací komisi (STIKO – Ständige Impfkommission) při Institutu Roberta Kocha. Ta totiž čtvrtou dávku doporučila jen lidem nad 70 let věku, a to i těm, kteří už nemoc prodělali, a také ošetřovatelskému personálu.

„Bylo by lepší, kdyby ministr Lauterbach lépe vážil slova,“ řekl v úterý ve vysílání televizní stanice Welt člen STIKO Rüdiger von Kries. Podle něho je zcela nepochopitelné, proč spolkový ministr zdravotnictví vytváří tlak na široké doporučení pro čtvrtou dávku očkování proti koronaviru.

Nezávislost STIKO nesmí být zpochybňována

„V tuto chvíli není třeba jednat rychlostí blesku. Není důvod, aby se Lauterbach vyjadřoval k otázkám souvisejícím s očkováním dříve, než se jimi zabývala také STIKO. Nezávislost STIKO je přínosem sama o sobě a nesmí být zpochybňována. Tlak ze strany ministra zdravotnictví byl nekomfortní,“ dodal von Kries.

Podle zdravotnického experta FDP Andrewa Ullmanna je Lauterbachovo prosazování čtvrté dávky bez ohledu na postoj STIKO „nemístné“. Politici by dle jeho slov neměli zasahovat do vědecké práce a do práce STIKO. „Říkám tomu státní medicína, která je většinou vědeckosti zbavena. Nezávislá STIKO se těší velké důvěře lékařské profese i obyvatelstva a neměla by být zpochybňována,“ dodal Ullmann.

Rozšíření na osoby starší 60 let by mohlo dávat smysl

Na Lauterbachovi nenechala nit suchou ani opoziční CDU. Její expert na zdravotní politiku Tino Sorge uvedl pro Die Welt, že Lauterbach „vědomě vystavuje STIKO prostřednictvím médií veřejnému politickému tlaku“. S vědu to prý už nemá mnoho společného. Sorge je přesvědčen, že Lauterbach doufá v doporučení STIKO, které bude v souladu s jeho osobním názorem, což je prý nepřijatelné.

Za nešťastné považuje Lauterbachovo doporučení také šéf Asociace zdravotních pojišťoven Andreas Gassen. Podle něho musí mít doporučení pro očkování vědecký základ. Dávalo by prý smysl, kdyby se doporučení pro podání čtvrtí dávky rozšířilo například i na osoby starší 60 let. „To však musí vyplynout z vědeckých studií, nikoli z politických nebo osobních ideálů či dostupnosti vakcíny,“ řekl Gassen.

Petr Musil