Foto: Pixabay

Daně z tabáku a alkoholu do zdravotnictví? Šéf německé lékařské komory si to umí představit

Hrozivý deficit hospodaření systému zákonného zdravotního pojištění v Německu vyvolává už měsíce diskuse na téma, čím finanční díru zalepit. Zatímco spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) se snaží skrze zákon prosadit svůj plán úspor, šéf Německé lékařské komory přišel s překvapivým návrhem. A to v rozhovoru pro odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

V Německu se možná brzy zhmotní „sen“ mnoha asketů, kteří volají po tom, aby daně z tabákových výrobků a alkoholu putovaly do systému zdravotního pojištění. Argumentem pro takový návrh bývá nákladnost zdravotní péče o lidi, kteří se vystavují pravidelnému působení cigaret či alkoholických nápojů.

Nyní s takovým návrhem přichází také prezident Německé lékařské komory Klaus Reinhardt. Podle něho by stát neměl hledat další zdroje v podobě uvalování dodatečných daní či odvodů z výdělků do zdravotnického systému. „V současné situaci, kdy enormně rostou životní náklady, nevěřím v další zátěž pro občany. Musíme se posunout v rámci spolkového rozpočtu a omezit výdaje v jiných oblastech,“ řekl Reinhardt v rozhovoru pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Alkohol a tabák vynese na daních 18 miliard eur

„Velmi podporuji návrh použít části spotřebních daní například z tabákových výrobků a alkoholu, jako účelovou zdravotní daň na zákonné zdravotní pojištění,“ dodal šéf Německé lékařské komory s tím, že právě péče o lidi s následky po kouření či pití alkoholu stojí německé zdravotnictví nezanedbatelné peníze, které pak chybí jinde.

Nadměrné pití si podle Reinhardta v Německu každoročně vyžádá přibližně 74 tisíc životů a způsobuje obrovské výdaje zákonného zdravotního pojištění na sekundární onemocnění. Velmi podobná situace je i v případě užívání tabáku.

„Přímé náklady na nemoci se zde odhadují na 30 miliard eur (asi 735 miliard korun, pozn. red.). Stát si přitom loni na daních z alkoholu a tabáku vzal téměř 18 miliard eur. Pokud by se část těchto daňových příjmů vrátila do péče o pacienty, bylo by to více než oprávněné,“ dodal Klaus Reinhardt.

Snižme DPH na léky, navrhuje šéf lékařské komory

Podle něho je třeba také ulevit zdravotním pojišťovnám. „Spolková vláda by měla konečně dostát své odpovědnosti a financovat zdravotní péči pro příjemce dávek v rámci systému ALG II, a aby pokryla s tím související náklady. Spolková vláda v současné době platí jednorázovou částku 100 eur na každého takového příjemce dávek, jenže to pokrývá jen asi třetinu skutečných nákladů na zdravotní péči,“ vysvětlil Reinhardt.

Prezident Německé lékařské komory mimoto navrhuje snížení daně z přidané hodnoty na léky a léčivé přípravky ze současných 19 na sedm procent, jako je tomu například u základních potravin a veterinárních léčiv.

„Tady nemluvíme o žádných drobných. Snížení DPH by ulevilo zdravotním pojišťovnám o zhruba šest miliard eur ročně (asi 147 miliard korun, pozn. red.) a celý systém by to pomohlo dlouhodobě finančně stabilizovat. Pak by si zákon o finanční stabilizaci zákonného zdravotního pojištění svůj název skutečně zasloužil,“ dodal Klaus Reinhardt.

Hrozí schodek 17 až 25 miliard eur

Podle něho zkrátka není vůbec pochyb o tom, že je nutné přijmout všechna potřebná opatření ke stabilizaci systému zákonného zdravotního pojištění, protože v příštím roce v něm hrozí deficit nejméně 17 miliard eur (přibližně 416 miliard korun).

„Ifo Institut dokonce předpokládá deficit až ve výši 25 miliard eur. Hlavními důvody jsou náklady pandemie a hrozba dodatečných výdajů souvisejících s růstem nákladů na energie nebo kvůli válce na Ukrajině. Všichni ale doufáme, že pandemie i válečný konflikt brzy skončí,“ řekl prezident Německé lékařské komory.

Vedle těchto mimořádných událostí je ale podle Reinhardta přítomen i strukturální problém v bilanci příjmů a výdajů systému zákonného zdravotního pojištění. Důvodem rozevírajících se nůžek je zejména rostoucí potřeba zdravotní péče kvůli demografickému stárnutí, nákladným inovacím jako například biologické léky pro inovativní léčbu rakoviny.

Petr Musil