Ilustračné foto: Pixabay

Dětské urgenty na Slovensku možná čekají změny, nemocnice s tím nesouhlasí

Asociace nemocnic Slovenska nesouhlasí s opakovanými medializovanými vyjádřeními slovenského ministerstva zdravotnictví o změně organizace dětských ambulantních pohotovostních služeb. S poukazem na budovanou síť v nemocnicích má při ní dojít k přehodnocení délky trvání, počtu urgentů i jejich lokalizace.

Podle slovenského ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského je třeba změnit organizaci dětských ambulantních pohotovostí. Přehodnotit by se měla délka jejich trvání, počet i lokalizace. Stát vzhledem k počtu pediatrů a jejich vytíženosti nezvládne podle něj provozovat tak hustou síť dětských urgentů.

„Ambulantní pohotovostní služby při současné formě nesplňují účel, který by měly,“ konstatoval ministr. Kromě nich se podle jeho vyjádření buduje i síť urgentních příjmů a fungují také ústavní pohotovostní služby v nemocnicích. Systém je pro to třeba zorganizovat jinak.

„Tento stát už nemá na to, aby provozoval tak hustou síť dětských pohotovostních služeb. Z mé strany je to dokonce i zbytečné,“ dodal Lengvarský. Zdravotní péče podle něj bude zajištěna v nemocničních zařízeních.

Nemocniční lékaři jsou příliš vytíženi

Asociace nemocnic Slovenska (ANS) v této souvislosti ve svém stanovisku ze dne 29. července upozornila, že urgentní příjmy jsou určeny pro dospělé a lékaři v nich nemají specializaci na péči o děti. Také upozornila, že lékaři na dětských odděleních nemohou během služby nahrazovat dětskou ambulantní pohotovostní službu, neboť pak zkolabuje péče o těžké pacienty na dětských odděleních. Další navýšení práce již tak personálně poddimenzovaných oddělení přinese jen hlubší vyčerpání, odmítání služeb až nezájem o práci na oddělení.

„Navíc klesá počet lůžkových dětských oddělení a po realizaci připravované optimalizace sítě nemocnic jejich počet klesne ještě výrazněji. To vyvolává otázky o další zabezpečení péče o dětské pacienty,“ konstatuje ANS. Opakovaně proto upozorňuje, že problém nízkého počtu pediatrů a jejich vytíženosti se nesmí a nemůže řešit jeho přenesením na nemocniční lékaře.

Jozef Brezovský