Ing. Tomáš Knížek, odvolaný náměstek VZP. Foto: Radek Čepelák

Náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek byl odvolán

Dnes byl z funkce odvolán náměstek ředitele VZP ČR pro informatiku Tomáš Knížek. Informaci Zdravotnickému deníku potvrdil ředitel odboru komunikace Vlastimil Sršeň. „K 15. srpnu byl po zralé úvaze odvolán náměstek pro informační a komunikační technologie pan Tomáš Knížek. Na tuto pozici bude v následujících týdnech vypsáno výběrové řízení,“ uvedl.

Tomáš Knížek byl postaven mimo službu a veřejné zakázky, které měl na starosti, budou prověřeny auditem, napsal v červnu na Twitteru předseda správní rady pojišťovny Tom Philipp (KDU-ČSL).  Média totiž zmiňovala Knížkovo jméno v souvislosti s kauzou Dozimetr. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek tenkrát na dotaz ČTK řekl, že náměstek čerpá dovolenou a pojišťovna připravuje další kroky.

Tomáš Knížek se stal náměstkem ředitele VZP pro informatiku v březnu 2020. Předtím působil jako člen dozorčí rady v Open-source Alianci, což je sdružení „lídrů z oblasti IT, konzultačních a právnických subjektů, technologických partnerů i akademické půdy“. Knížek je absolventem Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Deset let pracoval na různých vedoucích pozicích v ČSOB a založil také společnost Digital City.

Tomáš Cikrt