Farmaceutičtí giganti neváhají utratit za akvizice biofarmaceutických společností miliardy dolarů. Foto: Public Domain Pictures, licence CC0 Public Domain.

Pfizer a Amgen oznámily akvizice za miliardy dolarů. Rozšiřují tak své lékové portfolio

Americké farmaceutické společnosti Pfizer a Amgen se chystají vynaložit miliardy dolarů na získání biofarmaceutických společností, které jim pomohou rozšířit lékové portfolio a zvýšit potenciál pro generování dodatečných příjmů. Hodnota obou akvizic dohromady čítá téměř devět miliard dolarů, uvedly deník The Wall Street Journal a agentura Reuters.

Americká farmaceutická skupina Pfizer, která slaví obrovské (nejen) finanční úspěchy v souvislosti s koronavirovou pandemií, zaměřila svou pozornost trochu jiným směrem. Deník The Wall Street Journal přinesl zprávu s odkazem na dobře informované zdroje, že zástupci Pfizeru vstoupili do vážných jednání s biofarmaceutickou společností Global Blood Therapeutics (GBT) o možném odkupu.

Dohoda by měla být podle deníku uzavřena během několika následujících dní. Pfizer má za GBT nabízet pět miliard dolarů (asi 120 miliard korun). Ve hře prý mohou být i další zájemci, kteří by případně cenu mohli ještě zvýšit. Akcie biofarmaceutické společnosti během pátečního obchodování na Wall Street po zveřejnění informace zpevnily o více než 33 procent. Za celý uplynulý týden však posílily o více než 100 procent. Tržní hodnota GBT se tak vyšplhala nad čtyři miliardy dolarů, dá se proto očekávat, že její akcie během druhého srpnového týdne budou ještě růst.

Pfizer zajímá lék Oxbryta

Global Blood Therapeutics se zaměřuje na vývoj léků pro lidi, kteří trpí různými krevními chorobami, avšak neexistuje pro ně dostatečná léčba. Pfizer se podle The Wall Street Journal zajímá především o lék Oxbryta, který v roce 2019 dostal zelenou od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Oxbryta se podává jako přípravek pro léčku takzvané srpkovité anémie (také falciformní anémie nebo drepanocytóza). Jde o dědičné onemocnění, které se projevuje změnou tvaru červených krvinek a způsobuje nepříjemné oběhové příhody. Ty mají na svědomí mnohočetné ucpávání cév a  mohou vést až k místnímu rozpadu kostí, jater, ledvin nebo plic. Pacientům může pomoci transfuze nebo také transplantace kostní dřeně.

Global Blood Therapeutics ani Pfizer se k informaci, že spolu vyjednávají, zatím nevyjádřily. Pro Pfizer jde ale o již několikátou plánovanou akvizici v tomto roce. Začátkem května například vyšlo najevo, že Pfizer chce koupit společnost Biohaven, která se zaměřuje na léčbu migrény. Za akcie společnosti Pfizer nabídl 11,6 miliardy dolarů (přibližně 278 miliard korun).

Amgen láká lék na vzácné onemocnění

Rozšířit své portfolio o léky na nepříliš rozšířené choroby chce také další americká farmaceutická společnost, Amgen. Ta podle agentury Reuters oznámila akvizici biofarmaceutické společnosti ChemoCentryx Inc., která se zaměřuje na vývoj léků na autoimunitní, zánětlivá, ale také vzácná onemocnění.

Společnost Amgen za ChemoCentryx nabídla čtyři miliardy dolarů, což v přepočtu představuje necelých 100 miliard korun. Také v případě ChemoCentryx se oznámení akvizice projevilo raketovým růstem ceny jejích akcií. Ty v uplynulém týdnu zpevnily o 115 procent, přičemž tržní cena společnosti se vyšplhala na 3,6 miliardy dolarů. Pro další růst hodnoty akcií ChemoCentryx tak ještě malý prostor je.

„Amgen vidíme jako logického partnera, který dokáže převzít štafetu od ChemoCentryx a pokračovat ve vývoji dalších léků jeho zaměření,” uvedl pro agenturu Reuters Joseph Schwartz, analytik společnosti SVB Securities.

Až miliardu dolarů ročně

ChemoCentryx je pro Amgen zajímavá především díky léku Tavneos, kterým se léčí vaskulitida, a který je těsně před uvedením na trh. „Jsme nadšeni, že se můžeme účastnit uvedení léku Tavneos na trh a být tomu nápomocni. Zároveň se velmi těšíme na to, až ve svých řadách uvítáme špičkový tým pracovníků společnosti ChemoCentryx, který má s námi společnou vášeň pro hledání řešení pro pacienty, jež trpí vážnými onemocněními,” prohlásil výkonný ředitel Amgenu Robert A. Bradway u příležitosti oznámení akvizice.

Tavneos by podle analytiků mohl Amgenu přinést do roku 2027 na obratu kolem jedné miliardy dolarů ročně. Vaskulitidou, kterou způsobuje přílišná aktivita imunitního systému, trpí jen ve Spojených státech kolem 40 tisíc lidí. Ročně se projeví u 1,2 až 2 lidí na sto tisíc obyvatel, odhadují odborníci.

Petr Musil