Foto: Depositphotos

Slovenská vláda navrhuje zvýšení platů zdravotním sestrám, zatím jde o nabídku

Od příštího roku by se měly zvednout platy slovenským zdravotním sestrám a porodním asistentkám. Základní koeficient jejich platu se má změnit z 0,89 na jedennásobek průměrné mzdy v hospodářství. Zároveň se příští rok podle mzdového automatu všem zdravotníkům zvýší automaticky mzdy o 6,88 procenta. Navíc se začne zohledňovat i délka praxe zdravotní sestry. O každý rok se zvýší mzda sestry v nemocnici o procento průměrné mzdy, nejvýše však o 20 procent. Prohlásili to včera na společné tiskové konferenci slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský a jeho kolega ministr financí Igor Matovič.

„Všichni vidíme, že situace ve zdravotnictví není dobrá a jedním z hlavních problémů je nedostatek personálu. Nejviditelnější je to v kategorii sestra. Jsem proto rád, že můžu představit dohodu, která je výsledkem jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem financí. Věřím, že představený návrh přispěje ke stabilizaci personálu a umožní návrat sester, které pracují v jiných státech či jiných profesích. Také věřím, že to bude motivací pro nové sestry,“ uvedl Vladimír Lengvarský.

Porovnávání s Českou republikou

Jak vysvětlil Igor Matovič, nejprve bylo třeba provést určité srovnávání, a jako srovnávací země byla stanovena Česká republika, protože tam nejčastěji odcházejí pracovat slovenské zdravotní sestry.

„Chtěli jsme udělat systém odměňování konkurenceschopný vůči České republice, či dokonce lepší,“ dodal Igor Matovič s tím, že pokud sestry přijmou tento model, minimální mzdové nároky by se zvýšily k 1. lednu příštího roku. „Je to veřejná nabídka všem 22 600 sestrám, které pracují v ústavní zdravotní péči,“ řekl ministr financí. Nejde o změnu celkové mzdy zdravotních sester, ale o zvyšování minimálních mzdových nároků, které budou mít zdravotní sestry garantovány.

„Zdravotní sestry tvoří téměř 50 procent odborného personálu v nemocnicích, proto je řešíme jako první, aby byl dostatek času k diskusi,“ konstatoval Vladimír Lengvarský. Zároveň dodal, že rovněž přistupují i k platům lékařů, záchranářů, sanitářů, praktických sester a všech 28 zdravotnických povolání, s nimiž budou postupně jednat. „Nemusí se bát záchranáři, sanitáři ani praktické sestry,“ poznamenal ministr zdravotnictví.

Dnes proběhnou jednání s lékaři, která měla být původně v pondělí, ale vláda si ještě vyžádala čas na další analýzy.

Komora sester vyjádřila s návrhem zklamání

Slovenská komora sester a porodních asistentek (SKSaPA) vyjádřila zklamání nad návrhem úpravy platů sester a porodních asistentek. „Pokud je toto výsledek jednání za zavřenými dveřmi a avizované skokovité navýšení mezd, nemůžeme vyjádřit spokojenost s prezentovaným navýšením hrubé mzdy sestry a porodní asistentky. Očekávali jsme, že budou akceptovány naše návrhy na úpravu základních platů, avšak nestalo se tak ani zdaleka. Dokonce Vláda SR nenaplnila ani vlastní programové prohlášení, ve kterém hovoří o zvýšení mezd sester a porodních asistentek na minimálně 110 procent průměrného výdělku v národním hospodářství,“ píše se ve stanovisku SKSaPA.

Cílem návrhu SKSaPA, který komora připravila a o kterém jednala s ministrem zdravotnictví, bylo stabilizovat sestry v systému a přilákat nové lidi – absolventy. „Návrh obsahoval základní mzdu, která by se měla navýšit o 40 procent. Bohužel základní mzda se podle návrhu Igora Matoviče zvýší pouze o 11 procent. Co vnímáme na návrhu pozitivně, jsou příplatky za odpracované roky,“ konstatuje SKSaPA.

Jozef Brezovský