Léčba přípravkem Paxlovid je indikována u dospělých pacientů s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19 s potvrzeným onemocněním COVID-19 metodou RT-PCR, LAMP testem nebo antigenním testem provedeným testovací autoritou. Foto: Rawpixel

Slovenské ministerstvo zdravotnictví upravilo pravidla pro předpis léků Paxlovid a Lagevrio

Koncem minulého týdne dorazilo na slovenské území dalších 20 799 balení přípravku Paxlovid pro léčbu onemocnění COVID-19. „Díky tomu je Slovensko dostatečně zásobeno pro nejbližší období,“ tvrdí Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR). Léčba přípravkem Paxlovid je indikována u dospělých pacientů s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19 s potvrzeným onemocněním COVID-19 metodou RT-PCR, LAMP testem nebo antigenním testem provedeným testovací autoritou.

MZ SR zajistilo slovenským pacientům dostatečné zásoby léku Paxlovid pro nejbližší období. Po zkušenostech s letní vlnou COVID-19 se však chce předem vyhnout řadě negativních jevů, které komplikovaly distribuci antivirotik na Slovensku v minulosti. Jedním z těchto jevů bylo například hromadění léků „do zásoby“, případně předepisování bez potvrzeného onemocnění.

Ochrana pacientů s těžším průběhem onemocnění

Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že boj s onemocněním COVID-19 se musí opírat o solidaritu, přičemž klíčovým úkolem je chránit skupiny, které jsou ohroženy těžkým průběhem. Proto je před nasazením léku potřeba potvrzení onemocnění prostřednictvím PCR testu nebo antigením testem od některé z testovacích autorit. Jedná se o zařízení, ve kterých testování provádí vyškolený personál, jako jsou mobilní odběrná místa, a ve kterých testovaná osoba obdrží o výsledku relevantní doklad. Pro indikaci, tedy předepsání léku, nebude možné využít domácího antigenního testu. Stejné pravidlo platí i pro indikaci přípravku Lagevrio.

Přípravek Paxlovid je nadále určen pacientům s onemocněním COVID-19, kteří mají zvýšené riziko těžkého průběhu onemocnění. Nasazení léku proběhne do pěti dnů od nástupu symptomů.

Mezi rizikové skupiny patří například pacienti starší 60 let, pacienti s chronickým srdečně-cévním onemocněním ve stadiu srdečního selhání, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikacemi, neurologickými onemocněními, chronickými onemocněními plic nebo arteriální hypertenzí.

Ve slovenských nemocničních zařízeních je k dispozici také přípravek Veklury s obsahem účinné látky remdesivir. Přípravek může být podán formou intravenózní infuze dospělým pacientům, u kterých je zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění COVID-19. V nemocnicích je k dispozici také přípravek Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir.

-bre-