Stálá očkovací komise (STIKO), která spadá pod křídla Institutu Roberta Kocha, vydala oficiální doporučení pro podávání druhé posilující (celkově čtvrté) dávky vakcíny proti koronaviru. Foto: PxHere

V Německu našli shodu. Ministerstvo zdravotnictví i odborná komise mají jasno v doporučení čtvrté dávky vakcíny proti SARS-CoV-2

Ještě minulý týden se spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) a Stálá očkovací komise (STIKO) přeli o to, pro koho bude doporučená druhá posilující dávka vakcíny proti koronaviru. Své postoje si od té doby stihli vyjasnit a nalezli shodu v tom, komu celkově čtvrtou dávku očkování doporučit. S odkazem na STIKO to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Stálá očkovací komise (STIKO), která spadá pod křídla Institutu Roberta Kocha, vydala oficiální doporučení pro podávání druhé posilující (celkově čtvrté) dávky vakcíny proti koronaviru. Očkovat se jí tedy mají lidé starší 60 let. Vedle toho by se měli nechat přeočkovat také lidé, u nichž panuje zvýšené riziko zdravotních komplikací spojených s případným propuknutím nemoci covid-19.

STIKO tak rozšířila své dřívější doporučení, které se soustředilo na osoby zvláště zranitelné. Čtvrtá dávka, nejlépe vakcínou založenou na technologii mRNA, se doporučuje po třech „imunologických příhodách“. To znamená například po podání tří předchozích dávek nebo po podání dvou dávek a prodělání infekce SARS-CoV-2, uvedl německý odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Rozšíření se dočkala i vakcína od Novavax

Podmínkou pro druhé přeočkování osob starších 60 let je obvykle první přeočkování nebo prodělání poslední koronavirové infekce minimálně před šesti měsíci. Interval lze podle STIKO i zkrátit na čtyři měsíce, ale pouze v odůvodněných individuálních případech.

Stálá očkovací komise při Institutu Roberta Kocha doposud doporučovala podání čtvrté dávky vakcíny pouze osobám starším 70 let, osobám pracujícím v pečovatelských zařízeních, osobám s imunitní nedostatečností a zvýšeným rizikem závažného průběhu nemoci Covid-19, a zaměstnancům ve zdravotnických zařízeních.

V aktualizovaném doporučení se STIKO přimlouvá i za použití proteinové vakcíny od společnosti Novavax. Nikoli však k přeočkování, nýbrž k základní imunizaci mládeže od dvanácti let. Dříve byla doporučována minimální věková hranice 18 let. Dvě dávky této vakcíny by podle STIKO měly být podány s odstupem alespoň tří týdnů.

Lauterbach změnu doporučení vítá

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach nové doporučení Stálé očkovací komise uvítal. Politik SPD ve čtvrtek zpravodajskému portálu t-Online řekl, že je rád, že STIKO „udělala tento důležitý krok“, který on sám považuje za správný.

„Občanům starším 60 let absolutně doporučuji, aby se řídili radami STIKO a nečekali na nové vakcíny,“ řekl Karl Lauterbach. Podle něho je počet případů infekce koronavirem a počet úmrtí na covid stále příliš vysoký. Vakcíny dostupné v Německu však podle Lauterbacha spolehlivě chránily před smrtí a vážným průběhem onemocnění.

Pozitivně se k novým doporučením ohledně očkování vyjádřil i bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). „V důsledku toho jsme v Německu v souladu s doporučeními na úrovni Evropské unie. Doporučení očkování pro všechny lidi ve věku od pěti let se zvýšeným rizikem těžkého průběhu Covid-19 v důsledku základních onemocnění se mi také zdá rozumné,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Politicko-vědecký spor uhašen

Nalezení shody mezi STIKO a spolkovým ministrem zdravotnictví přinese do otázky přeočkování proti koronaviru čtvrtou dávkou klid. Ještě minulý týden to totiž mezi Lauterbachem a STIKO pořádně vřelo.

Ministr totiž do určité míry zpochybňoval tehdy platné doporučení STIKO, aby si čtvrtou dávku nechali podat lidé jen starší 70 let. „Neměli bychom jen říkat, co by měli dělat lidé starší 70 let. Musíme mít také odpověď pro čtyřicetileté,“ řekl Karl Lauterbach v rozhovoru pro média skupiny Funke.

„Bylo by lepší, kdyby ministr Lauterbach lépe vážil slova,“ opáčil krátce poté Rüdiger von Kries, člen Stálé očkovací komise. Podle něho bylo zcela nepochopitelné, proč spolkový ministr zdravotnictví vytváří tlak na široké doporučení pro čtvrtou dávku očkování proti koronaviru.

Je třeba respektovat STIKO

„V tuto chvíli není třeba jednat rychlostí blesku. Není důvod, aby se Lauterbach vyjadřoval k otázkám souvisejícím s očkováním dříve, než se jimi zabývala také STIKO. Nezávislost STIKO je přínosem sama o sobě a nesmí být zpochybňována. Tlak ze strany ministra zdravotnictví byl nekomfortní,“ dodal von Kries.

Zdravotnický expert vládní FDP Andrew Ullmann označil Lauterbachovo prosazování čtvrté dávky bez ohledu na postoj STIKO za „nemístné“. Politici by dle jeho slov neměli zasahovat do vědecké práce a do práce STIKO. „Říkám tomu státní medicína, která je většinou vědeckosti zbavena. Nezávislá STIKO se těší velké důvěře lékařské profese i obyvatelstva a neměla by být zpochybňována,“ řekl Ullmann.

Za nešťastné považoval Lauterbachovo doporučení také šéf Asociace zdravotních pojišťoven Andreas Gassen. Podle něho musí mít doporučení pro očkování vědecký základ. Dávalo by prý smysl, kdyby se doporučení pro podání čtvrté dávky rozšířilo například i na osoby starší 60 let. „To však musí vyplynout z vědeckých studií, nikoli z politických nebo osobních ideálů či dostupnosti vakcíny,“ řekl Gassen.

Petr Musil