LOZ se na úterním setkání v sídle Vlády SR dohodlo na zrušení zdaňování vzdělávání lékařů. Co se týká platů lékařů a sester, LOZ zatím nedostalo konkrétní představy. Foto: Pixabay

Zvýšení platů nemocničních lékařů nestačí, tvrdí Slovenská lékařská komora

Slovenská lékařská komora (SLK) jako střešní stavovská organizace všech lékařů na Slovensku dlouhodobě důrazně upozorňuje na nedostatečné ohodnocení lékařů a dlouhodobě podporuje požadavky na zvyšování mezd zdravotníků. „Na druhé straně jsme přesvědčeni, že samotné řešení platů jedné kategorie nemocničních lékařů na stabilizaci personálu a odvrácení postupně se zhoršující situace ve zdravotnictví stačit nemůže a nebude,“ konstatuje ve svém prohlášení SLK, která velmi pozorně sleduje dostupné informace o jednáních Lékařského odborového sdružení (LOZ) s ministry financí a zdravotnictví pod gescí předsedy vlády SR.

LOZ se na úterním setkání v sídle Vlády SR dohodlo na splnění jednoho z osmi požadavků, které představili. Tou bylo zrušení zdaňování vzdělávání lékařů. Co se týká platů lékařů a sester, LOZ zatím nedostalo konkrétní představy. Jednání budou pokračovat v pondělí 15. srpna.

Systémové změny ve zdravotnictví

Podle SLK jsou nezbytné systémové změny v celém resortu. Vyřešit je podle ní třeba dlouhodobě přítomnou nedostatečnou výši (a postupnou devalvaci) plateb za pojištěnce státu či obnovu nejen dvou státních nemocnic. „Důležitá je stabilizace sítě ambulancí – všeobecných i specializovaných, do kterých nemáme a roky nebudeme mít dostatek odborníků,“ říká SLK. Také je podle ní zapotřebí komplexní podpora ambulancí v době energetické krize, ale i stabilizace počtu lékařů a ostatních zdravotníků, s analýzou nejen nynějšího stavu, ale v současnosti lavinovitě odcházejících důchodců s perspektivou dalšího masivního úbytku v příštích letech. SLK apeluje na radikální změny v systému vzdělávání především mediků vyšších ročníků a sester.

Podle SLK je třeba představit řešení investičního dluhu ve zdravotnictví a nastavit reálné ceny za výkony zdravotní péče tak, aby pokrývaly veškeré náklady potřebné na provoz a rozvoj zdravotnických zařízení v nemocniční i ambulantní sféře. „SLK prezentuje představu lékařů o fungování a změnách v systému zdravotnictví v materiálu Koncepce zdravotnictví v SR. Opakovaně jsme žádali o setkání s předsedou vlády SR, zatím bezúspěšně,“ poznamenává SLK.

Zajištění adekvátních pracovních podmínek

Lékaři a ostatní zdravotničtí pracovníci jsou, podle SLK, pro zdravotnictví tím nejcennějším a nenahraditelným. Jejich vzdělávání a zařazení do systému vyžaduje roky. „Zahrávání si s jejich trpělivostí a odsouvání komplexních řešení bude mít brzy vážné dopady na fungování křehkého systému naší zdravotní péče. Co se ještě má stát, kolik vln COVIDu musí přijít, aby to společnost a politici pochopili?“ ptá se SLK.

Nepřijetí názoru zdravotníků na fungování systému zdravotnictví ohrožuje jeho základní udržitelnost. „Pro dostupnou a kvalitní zdravotní péči je nezbytné zajistit adekvátní pracovní podmínky, včetně spravedlivé odměny za práci. Stejně je to nezbytné pro motivaci mladých lékařů, aby na Slovensku zůstali pracovat a pro mladé lidi, aby vůbec uvažovali o práci ve zdravotnictví,“ uzavírá SLK.

-bre-