Foto: https://stocksnap.io/

Loni se na Slovensku spotřebovalo více než 72 milionů balení léků

Slovenská Všeobecná zdravotní pojišťovna (VšZP) v roce 2021 uhradila svým pojištěncům na Slovensku léky v celkové výši více než 844 milionů eur (zhruba 21 miliard korun). Nejčastěji šlo o léky na vysoký krevní tlak, diabetes, léky proti bolesti zad či na poruchy metabolismu.

Pojištěnci VšZP v loňském roce spotřebovali více než 72,3 milionu balení léků. Z toho léky na předpis tvořily více než 53 milionů kusů v celkové hodnotě 653,3 milionu eur (zhruba 16 miliard korun). „Nejvíce balení léků, téměř 10 milionů, uhradila VšZP pacientům s vysokým krevním tlakem,“ upřesňuje Eva Peterová, manažerka oddělení komunikace VšZP.

Kardiovaskulární onemocnění se již několik let nacházejí na prvních příčkách žebříčku výskytu a příčin úmrtí mezi Slováky. Mezi nejčastější kardiovaskulární onemocnění pojištěnců VšZP patří kromě hypertenze i ischemická choroba srdeční, hypertenzní choroba srdeční, ale například i fibrilace síní. „Například poruchy metabolismu tuků, pokud se neléčí, mohou způsobit aterosklerózu. Ta následně často končí v podobě infarktu myokardu, cévní mozkové příhody či ischemické choroby dolních končetin,“ vysvětluje místopředsedkyně představenstva VšZP Beata Havelková.

Velký důraz na prevenci

VšZP proto poskytuje preventivní prohlídky, které dokáží včas odhalit rozvíjející se onemocnění, čímž se zvyšuje šance na brzké a úplné vyléčení se zachováním dobré kvality života. Pacientům s vysokým krevním tlakem zajistila komplexní péči přímo v ambulanci všeobecného lékaře, díky čemuž už nemusí čekat na termín u odborného lékaře. Kromě toho VšZP rozšířila zdravotní péči u všeobecných lékařů i o komplexní diagnostiku a léčbu zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních poruch přeměny tuků.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna si uvědomuje i to, že doplatky za některé léky mohou být pro pacienty a jejich rodiny zatěžující. Našim pojištěncům proto i v tomto ohledu vycházíme vstříc. V rámci benefitů mohou rodiče dětí, respektive jejich zákonní zástupci, čerpat příspěvek až do výše 200 eur (zhruba 5 000 korun) ročně na kategorizované léky a dietetické potraviny na předpis,“ připomíná Eva Peterová.

VšZP poskytuje příspěvek až 20 eur (zhruba 500 korun) ročně na kategorizované léky na předpis i dospělým pojištěncům a seniorům bez omezení věku či statusu rodiče nebo zákonného zástupce.

Nárůst žádostí o inovativní léčbu

VšZP sleduje trendy v medicíně a vynakládá úsilí, aby pro své pojištěnce zajistila i inovativní léky a léčebné postupy. Pojišťovně kontinuálně narůstá počet žádostí o úhradu nových, nekategorizovaných léků. „Minulý rok jsme schválili až 91 procent žádostí o inovativní léčbu, což znamená, že jsme pomohli až 11 612 pojištěncům, což je o 1 200 více než rok předtím. Pojišťovna vynakládá maximální úsilí i při zabezpečení léčby v zahraničí, pokud to stav pacienta vyžaduje,“ dodává Beata Havelková.

Velkou část výdajů VšZP tvoří i biologická léčba, kterou se léčí například střevní záněty jako Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, revmatoidní artritida a některá vzácná onemocnění.

-bre-