Když americký prezident mluví, ceny akcií se hýbou. Foto: Pixabay

Pandemie skončila, prohlásil Biden. Akcie výrobců vakcín proti koronaviru prudce oslabily

Když si mocný politik pustí ústa na špacír, může to nadělat velkou neplechu. Nejnověji se to stalo americkému prezidentu Joeu Bidenovi, který minulý týden prohlásil pandemii koronaviru ve Spojených státech za ukončenou. Zdánlivě nevinný výrok ovšem finanční trhy vyhodnotily jako kurzotvornou informaci, kterou investoři promítli do svých rozhodnutí.

„Pandemie skončila. Máme sice pořád problém s covidem a máme s ním stále spoustu práce. Ale pandemie skončila,“ řekl americký prezident Joe Biden v rozhovoru 60 minut vysílaném televizní stanicí CBS News.

Bidenův výrok se vzápětí ukázal jako poněkud nešťastný. Nejprve vyvolal reakce připomínající, že jen o pár dní dříve to byli představitelé Bílého domu, kteří prohlašovali, že pandemie ještě u konce není. „Pandemie neskončila a my zůstaneme ve střehu. Samozřejmě se i nadále připravujeme na nepředvídatelné zvraty,“ řekl 6. září novinářům Ashish Jha, koordinátor Bílého domu pro Covid-19.

Prohlášení amerického prezidenta si samozřejmě všimli také investoři, kteří informaci vyhodnotili tak, že už nemá smysl kupovat nebo držet akcie firem, které vyvíjejí a vyrábějí vakcíny proti koronaviru. Výrazně totiž klesla pravděpodobnost, že je budou vlády nejen v USA, ale i dalších zemích kupovat ve velkém pro své občany, což pochopitelně povede k poklesu tržeb i zisků z vakcín plynoucích.

Nejvíce oslabily akcie na vakcíny zaměřených firem

Hned druhý den po otevření burzovních parketů se proto akcie těchto společnostní vydaly po sestupné dráze. Akcie biotechnologické společnosti Moderna zkraje minulého týdne oslabily o více než devět procent, Pfizer o necelá dvě procenta a Novavax o osm procent. Mírné zakolísání zaznamenaly také akcie společnosti Johnson & Johnson, které ale počáteční ztráty rychle umazaly a obchodní týden ukončily v mírném plusu.

Nejvíce Bidenovy výroky o konci pandemie dopadly na ty farmaceutické společnosti, které mají svůj byznysplán postavený téměř výlučně na vakcínách proti koronaviru. To se týká právě Moderny, jejíž akcie se dosud z počátečního propadu nevzpamatovaly. Podobně jako společností Novavax nebo BioNTech, jejichž akcie za celý minulý týden oslabily o více než šest, respektive devět procent.

Naopak téměř nedotčeny zůstaly akcie farmaceutických obrů, kteří mají vakcíny proti koronaviru víceméně jen jako produkt, který je součástí jejich širokého portfolia. Zde se jedná zejména a o firmy Pfizer nebo Johnson & Johnson.

Jenže výroky prezidenta Bidena nezůstaly bez odezvy ani mimo burzovní parkety. Proti prohlášení, že pandemie skončila, se ohradil například Bruce Aylward, jeden z předních poradců šéfa Světové zdravotnické organizace. Ten v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že bohaté státy nyní nesmí ustoupit z pomoci chudším zemím v boji proti koronaviru. Stále je to totiž globální problém, jehož případné podcenění bude mít vliv na budoucí vlny infekce.

Když přestanete, budete mít krev na rukou

„Pokud dnes usnete a za tři měsíce vás zasáhne nová vlna…Bože, budete mít krev na rukou,“ řekl. Aylward zdůraznil, že Bidenova slova mířila především na vývoj pandemie u něho doma ve Spojených státech, a že Biden nikterak neprojevil úmysl Spojených států od pomoci se zvládáním pandemie v chudých zemích ustoupit.

Také generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus v uplynulém týdnu řekl, že pandemie ještě neskončila. „Ještě tam nejsme. Vidíme sice cílovou pásku, ale teď by byl ten nejhorší okamžik s tím (bojem) přestat,“ řekl během on-line tiskové konference novinářům.

Ghebreyesus naopak všechny země světa, a zejména ty bohaté, vyzval, aby svou intenzitu v boji proti koronaviru ještě zesílily. „Za tuto tvrdou práci sklidíme odměnu my všichni,“ řekl.

Hlavní epidemioložka Světové zdravotnické organizace Maria Van Kerkhoveová uvedla, že koronavirus se bude stále vracet. „Očekáváme, že přijdou další vlny infekce, pravděpodobně v různých časech na různých místech světa, které budou způsobené různými subvariantami omikronu a nelze vyloučit ani vznik variant nových,“ řekla během tiskové konference.

Petr Musil