Foto: Pixabay

Braniborské nemocnice už nemají na energie. Lékárny v řadě spolkových zemí Německa chystají stávku

Braniborská ministryně zdravotnictví Ursula Nonnemacherová (Zelení) a zemský parlament požádaly německou spolkovou vládu o finanční pomoc pro nemocnice. Ty totiž už nemají na úhradu účtů za energie. V Braniborsku a dalších spolkových zemích se zároveň chystají protestovat lékárníci. Těm zase vadí část úsporného plánu spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha. O problémech v německém zdravotnickém systému informují odborné portály Deutsches Ärzteblatt nebo Deutsche Apotheker Zeitung.

„Náklady na energii se enormně zvyšují a představují značnou zátěž pro pečovatelská zařízení a nemocnice – a to nejen krátkodobě v současné energetické krizi,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Nonnemacherová. Zdravotnická zařízení proto podle ní potřebují krátkodobou finanční pomoc, aby byly schopny své vážné potíže s likviditou vyřešit. „Musím jednat hned,“ dodala Nonnemacherová.

Braniborská ministryně zdravotnictví nalezla se svým požadavkem oporu i u zemského parlamentu. Ten přijal usnesení, v němž vyzval spolkový koaliční kabinet pod vedením Olafa Scholze (SPD), aby braniborským nemocnicím poslal urychlenou finanční injekci.

A současně požádal, aby vláda znovu zavedla kompenzace spojené s epidemií koronaviru, neboť ta v Německu v posledních týdnech zrychluje a dá se předpokládat zvýšený tlak na nemocniční kapacity. A tedy i vyšší náklady. V neposlední řadě je podle braniborských politiků zapotřebí zavést spolkový program pro zvyšování energetické účinnosti.

Nemocnice získají dvě miliardy eur

Německé nemocnice volají o pomoc po celém Německu již od září, a to pod heslem „red alert“ (poplach). Jenže rostoucím cenám energií padla za oběť již první klinika ve městě Spremberg, které leží na pomezí Braniborska a Saska. Nemocnice ve vlastnictví města na sebe v polovině září vyhlásila insolvenci.

Braniborská vláda vzápětí přislíbila klinikám na území spolkové země pomoc ve výši kolem 82 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Tento typ nemocnic (ekvivalent okresních nemocnic v České republice) mají od spolkové vlády obdržet prostřednictvím obřího balíčku na záchranu německé ekonomiky další finanční pomoc ve výši dvou miliard eur (přibližně 49 miliard korun).

Ze strany nejrůznějších profesních sdružení v rámci německého zdravotnického systému ale dlouhodobě zaznívá poptávka po reformě financování zdravotnictví a zejména nemocnic. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach první kontury reformy nastínil, nesetkaly se však se všeobecným jásotem.

Proti úsporám se dokonce konal protest zaměstnanců německé nemocniční sítě Charité v Berlíně vyrazili v minulém týdnu do ulic. Zdravotníci požadují vyšší platy a současně omezení přesčasů. V tomto týdnu se připojili také praktičtí lékaři v několika spolkových zemích, zejména Sasku-Anhaltsku nebo Porýní-Falcu. Podle praktiků totiž vláda chystaným plánem úspor výrazně sníží dostupnost jejich ambulancí.

Lékárníci zavřou své provozovny

K demonstracím se v tomto týdnu připojily také lékárny, zatím jen v Sársku, Braniborsku, Šlesvicku-Holštýnsku a Hamburgu. Ty podle deníku Deutsche Apotheker Zeitung zůstanou během příští středy odpoledne zavřené. Lékárny a jejich sdružení svolávají protesty proti plánovanému zvýšení hotovostní slevy, která je součástí Lauterbachových plánů na úspory ve zdravotnictví.

Lékárníkům je sice jasné, že rozhodnutí o zvýšení hotovostních slev již neodvrátí, chtějí ale vyslat jasný signál, že s opatřením nesouhlasí. Podle průzkumu, který si deník Deutsche Apotheker Zeitung vypracoval, s postojem lékáren souhlasí více než 85 procent dotázaných. Podobné procento souhlasných stanovisek zjistil Šlesvicko-holštýnský svaz lékárníků, který se zeptal svých členů.

Vyšší hotovostní sleva znamená, že lékárníkům zůstane méně peněz z prodeje léků na předpis. Cílem opatření je snížit výdaje zdravotnického systému, který se v loňském roce dostal do rekordního schodku.

Petr Musil