Foto: Pixabay

Evropští výrobci generických léků varují: Omezíme produkci, drtí nás ceny energií

Souběh mimořádných událostí v sektoru veřejného zdraví, ozbrojeného konfliktu na Ukrajině, rostoucích cen energií, ale také historického tlaku na ceny léků si začínají vybírat svou daň. Evropští výrobci generických léků varují, že pokud nezasáhne Evropská unie, budou nuceni omezit svou produkci. Nebudou již totiž schopni unést doslova dokonalou bouři, která se přihnala nejen na jejich sektor, ale i na celé hospodářství evropské sedmadvacítky. S odkazem na asociaci Medicines for Europe to uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

„Generické léky, které představují 70 procent vydaných léků v Evropské unii, podléhaly v poslední dekádě příliš striktní cenové regulaci, která nyní způsobuje, že nastavené ceny jsou už pro výrobce neudržitelné,“ začíná otevřený dopis prezidentky asociace Medicines for Europe Elisabeth Stampaové, adresovaný členům Evropské komise, kteří zodpovídají za energetiku, a také ministrům pro energetiku jednotlivých členských zemí sedmadvacítky, respektive Radě.

Faktem je, že inflace v Evropské unii se blíží desetiprocentní hranici, v některých státech už dokonce přesáhla 20 procent (Pobaltí), přičemž hlavním motorem růstu cen jsou energie a další komodity nezbytné také pro farmaceutický sektor. Zde došlo ke zdražení o desítky procent, někde i o více než sto procent.

Zařaďte nás mezi důležitá odvětví

Asociace upozornila, že kombinace raketového růstu cen energií a nezbytných komodit plus cenová regulace léků velmi ohrožují bezpečnost dodávek léků, které jsou pro naprostou většinu evropského trhu nezbytné. „Vítáme práci Rady (ministrů energetiky) na doplňování zásobníků plynu i koordinaci opatření, která povedou k redukci poptávky po zemním plynu s cílem zajistit jeho dostatek pro důležitá odvětví,“ píše dále Stampaová.

Medicines for Europe ale považuje za klíčové, aby z této redukce poptávky po zemním plynu byl vyjmut farmaceutický sektor. Vedle toho asociace po Evropské komisi požaduje, aby výrobci generických (respektive patentově nechráněných) léků byli zahrnuti do krizových programů, jež mají za cíl z pozice vlády pomoci ekonomikám jednotlivých členských zemí Evropské unie. A to tak, aby dokázaly ustát dopady ruské agrese vůči Ukrajině.

„Tyto kroky by byly zásadní pro ochranu veřejného zdraví, které závisí na levných nepatentovaných lécích pro farmaceutickou péči. Jakékoli zastavení výroby, byť dočasné, by mělo škodlivé dopady na dodávky léků pacientům. Jeho následné obnovování by vyžadovalo značné úsilí a přineslo by dlouhé prodlevy v zásobování,“ upozorňuje dále šéfka Medicines for Europe.

Apel z Medicines for Europe nepřichází poprvé, ale znovu po třech měsících. A připojila se k němu také Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF), jež sdružuje právě výrobce a dodavatele generických a biosimilárních léků, a která je rovněž členem Medicinef for Europe.

Omezení produkce zdroje neušetří

„Dopady zastavení farmaceutické výroby by byly pro zdravotnictví fatální. Na růst výrobních nákladů upozorňujeme jako asociace již několik měsíců,“ uvedl před časem pro Zdravotnický deník výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel. Také podle něho je nutné jasně definovat strategické podniky, které i přesto, že nejsou prvky kritické infrastruktury, by měly mít zvláštní postavení s ohledem na svou zásadní roli v zásobování nezbytnými komoditami, protože případný „přídělový systém“ plynu by výrobu léků v Česku zastavil.

Farmaceutickou výrobu totiž podle Vrubela nelze snížit třeba na třetinu. Vzhledem ke specifikům provozu musí fungovat buď úplně, nebo se zastaví. „I kdyby farmaceutické společnosti snížily objem vyrobených léků, jejich výrobní linky a návazné procesy stále potřebují stejný objem zdrojů. Odběr plynu tak lze omezit jen ve vztahu k podpůrným činnostem, například vytápění administrativních prostor, což bude v jednotlivých případech různé, ale v zásadě maximálně o 20 procent,“ vysvětlil Vrubel.

„Výrobci léků mají morální i právní povinnost zachovat dodávky základních léků. Farmaceutický průmysl patří podle nás ke strategickému průmyslu a budeme iniciovat jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu, aby dodávky výrobcům léčiv kráceny nebyly,“ uzavřel výkonný ředitel ČAFF.

Foto: Pixabay

Petr Musil