Foto: Flickr/ Universitetssykehuset Nord-Norge

Pfizer s vakcínou proti koronaviru přechází na komerční bázi. A řekl, kolik očkování bude stát

Doba, kdy vakcíny proti SRAS-CoV-2 byly financovány vládami a poskytovány bezplatně obyvatelstvu, nejspíše brzy skončí. Platí to přinejmenším pro Spojené státy, kde farmaceutický gigant Pfizer oznámil, za jakou cenu bude očkovací látku nabízet na běžném trhu. A cenovka vzbudila celkem velké pozdvižení, jak uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Americká farmaceutická skupina Pfizer odhalila svoje plány pro soukromý trh s vakcínou proti koronaviru. Přestože ještě vláda nabízí posilovací dávky očkovací látky bezplatně, Pfizer už se chystá na éru poté. Podle odborného portálu Fiercepharma.com totiž budou zásoby očkovací látky, které ještě nakoupila americká vláda, vyčerpány během prvního čtvrtletí příštího roku.

Pfizer v průběhu své on-line tiskové konference, která se konala ve čtvrtek, představil svou cenovou strategii u vakcíny proti koronaviru. Kdo se bude chtít nechat očkovat, bude si muset připravit 110 až 130 dolarů (2773 až 3277 korun). Tolik totiž bude očkovací látka, kterou známe pod obchodním názvem Comirnaty, stát.

Zdražení o 300 procent

Jde o poměrně výrazný cenový nárůst oproti období, kdy byla Comirnaty uvedena na trh jako jedna z prvních očkovacích látek po propuknutí pandemie koronaviru. Za první dávky si konsorcium společností Pfizer a BioNTech, které vakcíny společnými silami vyvinuly, účtovaly 19,50 dolaru (asi 492 korun), v červenci 2021 už cena stoupla na 24 dolarů (kolem 600 korun) a od letošního června už si Pfizer a BioNTech účtují 30,48 dolaru (768 korun) za jednu dávku.

Oproti aktuální ceně tak očkovací látka na budoucím soukromém, respektive běžném, trhu zdraží téměř o 300 procent, což vyvolalo určitý údiv, až pozdvižení. Manažerka Pfizeru pro globální primární péči Angela Lukinová se ale snaží tišit vášně. Podle ní by za vakcínu měl přímo platit jen člověk, který nemá žádné zdravotní pojištění.

„Na základně naší dosavadní zkušenosti, když vstoupíme na běžný komerční trh, každý, kdo má komerční nebo veřejné zdravotní pojištění a je způsobilý k očkování, by měl mít k vakcíně přístup bez jakýchkoli plateb z vlastní kapsy,“ uvedla Lukinová během tiskové konference.

Lukinová takový cenový nárůst zdůvodňuje spotřebitelskými preferencemi a úpravou v očkovacím schématu. Vakcína proti koronaviru by se totiž měla nově podávat jako jednodávková, pro základní očkování tedy nebude nutné podstupovat vícero vakcinací. „Tato změna nastane, protože si to tak zákazníci přejí,“ vysvětlila Lukinová.

Jak upozorňuje portál Fiercepharma.com, cenové rozpětí u očkování proti koronaviru 110 až 130 dolarů „nikterak nevybočuje z ceny, které jsou účtovány za jiná očkování tohoto typu pro dospělé“. Například společnost CVS Pharmacy účtuje za očkování proti chřipce 50 až 95 dolarů, za jiné si naopak účtuje dokonce více, než nyní avizoval Pfizer v případě Comirnaty.

Cena se nevymyká tomu, co je obvyklé

Očkovací látka Pneumovax 23 proti pneumokokovým infekcím stojí 141 dolarů, očkování proti žloutence 145 dolarů, proti meningitidě 179 dolarů, proti pásovému oparu 205 dolarů a proti HPV dokonce 261 dolarů, vypočítává Fiercepharma.com. Společnost Moderna, která nabízí vakcíny proti koronaviru na stejném technologickém základu jako Pfizer, zatím svou cenovou politiku nezveřejnila.

Angela Lukinová však naznačila, že zmíněná cena ještě nemusí být konečná. „Při komercializaci existuje řada faktorů, které zvyšují nejistotu při předvídání, jak bude vakcína přijata,“ uvedla. Určité vodítko poskytuje zájem o očkování proti chřipce, který je prý v USA letos vyšší až dvojnásobně.

„Jsem opatrně optimistický. Ačkoli bude chvíli trvat, než se na trhu nárůst zájmu o vakcínu projeví, zůstávám pozitivní, pokud jde o dlouhodobý výnosový potenciál vakcíny proti covidu,“ cituje portál Fiercepharma.com Zhiqianga Shua, analytika společnosti Berenberg Capital Markets. Naproti tomu analytik banky Wells Fargo Mohit Bansal odhadoval, že Pfizer bude vakcínu nabízet jen asi za 50 dolarů.

Petr Musil