Foto: Pixabay

Průzkum v slovenských nemocnicích: Výpovědi lékařů mohou ohrozit poskytování zdravotní péče

Aktuálně už na Slovensku podalo výpovědi více než 2100 nemocničních lékařů z 31 nemocnic. Dvouměsíční výpovědní doby jim většinou plynou od 1. října, a pokud se nic nezmění, od prosince je v některých slovenských nemocnicích ohroženo poskytování zdravotní péče. O pacienty se prostě nebude mít kdo starat, protože k výpovědím lékařů se přidaly i některé zdravotní sestry. Zdravotnický deník zjišťoval, jaká je situace v některých slovenských nemocnicích.

V Univerzitní nemocnici Bratislava (UNB), která je největším zdravotnickým zařízením na Slovensku a tvoří ji pět nemoc, pracuje celkem 1490 lékařů, přičemž výpovědi podalo 500 z nich.

„Nejvíce výpovědí jsme zaznamenali z pracovišť anesteziologie a intenzivní medicíny, kde ze 135 lékařů podalo výpověď 66 lékařů,“ říká Eva Kliská, mluvčí UNB. Mezi další pracoviště, na kterých byly výpovědi nejvíce podávány, patří Interní klinika traumatologie a také novorozenecká klinika v Petržalce.

„Lékařům běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Věříme, že společně s ministerstvem zdravotnictví se nám podaří situaci stabilizovat a další jednání zástupců lékařských odborářů a ministerstva budou úspěšná. Práce našich lékařů, které považujeme za špičkové odborníky, si nesmírně vážíme a jsme přesvědčeni o tom, že pro nás všechny je pacient na prvním místě. Poskytování zdravotní péče v tuto chvíli není ohroženo,“ konstatuje Eva Kliská.

Třetina personálu může odejít od pacientů

Fakultní nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici momentálně eviduje 131 výpovědí lékařů ze 14 oddělení a klinik. „V nemocnici má trvalý pracovní poměr celkem 442 lékařů a nemocnice má celkem 30 klinik a oddělení. Aktuálně začíná těmto lékařům běžet dvouměsíční výpovědní lhůta,“ přibližuje Ružena Maťašeje, mluvčí nemocnice. Hromadné výpovědi sester zatím zdravotnické zařízení neeviduje. „V případě, že by po ukončení výpovědní lhůty došlo k reálnému odchodu většího počtu lékařů, mělo by to významný dopad na poskytování zdravotní péče,“ přiznává Ružena Maťašeje.

Téměř třetina (32 procent) lékařů podala výpovědi ve Fakultní nemocnici v Trnavě. Nejvíce je evidují na Klinice chirurgie. Výpovědi sester nemocnice nezaznamenala. „Pokud by se naplnil ten nejhorší scénář a lékaři odešli, zajišťovala by se v první řadě akutní zdravotní péče v omezeném režimu, avšak takový stav by nebyl dlouhodobě udržitelný,“ konstatuje Matej Martovič, mluvčí Fakultní nemocnice v Trnavě.

Z Fakultní nemocnice v Trenčíně plánuje aktuálně odejít 106 lékařů, výpovědi podali lékaři z více oddělení a různých odborností. V nemocnici jsou však i oddělení, kde nepodal výpověď žádný lékař. Zároveň však podalo výpovědi i šest sester, které pracují na operačních sálech. „Lékařům běží dvouměsíční výpovědní doba, to znamená prostor pro jednání za účelem přesvědčení o stažení jejich výpovědí. Zároveň věříme, že nadále probíhající jednání ministerstva zdravotnictví s Lékařským odborovým sdružením povede k nalezení společného řešení a že k odchodu lékařů z nemocnic nedojde,“ míní Martina Holecová, mluvčí Fakultní nemocnice v Trenčíně.

V části zařízení je klidná situace

Na Slovensku jsou však i nemocnice, v nichž je situace klidná. Národní onkologický ústav (NOU) v Bratislavě neeviduje zatím žádnou výpověď ze strany lékařů na znamení nesouhlasu s aktuálními podmínkami ve zdravotnickém systému.

„Lékaři v našem specializovaném ústavu nepodali hromadné výpovědi, i když se ztotožňují s postojem svých kolegů a podporují je. Nesmírně si vážím loajálního přístupu našich kolegů, kteří se rozhodli zůstat u svých pacientů,“ říká Tomáš Alscher, ředitel NOU. Zařízení v současnosti splňuje normativy personálního obsazení sester na všech odděleních, ale tuto pracovní pozici průběžně doplňuje.

V bratislavském Národním ústavu dětských nemocí (NOUDCH) podal výpověď jeden lékař. „Ráda bych poděkovala lékařům, kteří se rozhodli zůstat u svých pacientů,“ poznamenala Dana Kamenická, mluvčí NÚDCH.

Jozef Brezovský