Vizualizace: Smart healthcare solutions, s.r.o.

Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici plánuje modernizaci za 400 milionů eur

Fakultní nemocnice s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta v Banské Bystrici plánuje do budoucna modernizaci za 400 milionů eur (zhruba 10 miliard korun). Vyplývá to ze studie proveditelnosti, kterou nemocnice zveřejnila na své webové stránce.

Po zohlednění budoucích rozvojových potřeb nemocnice, potřeby vzájemné kooperace a propojenosti s Dětskou fakultní nemocnicí, ale také limitů, které představuje zejména aktuální stav areálu nemocnice, je optimální scénář, který spočívá ve výstavbě nové budovy nemocnice v rámci stávajícího areálu a jejího napojení na existující infrastrukturu.

„Tento scénář umožní přesun a koncentraci významné části provozů do nové budovy, která bude odpovídat aktuálním trendům poskytování nemocniční zdravotní péče,“ píše se ve studii proveditelnosti.

Kombinace investičních zdrojů

Investiční záměr je postaven na výstavbě dvou nových budov – budovy infekčních oborů a nové hlavní nemocniční budovy. Potřebné investice je podle studie proveditelnosti možné do značné míry financovat z prostředků Plánu obnovy SR – budovu infekčních oborů ve standardu „full fitout“ a novou hlavní nemocniční budovu ve standardu „shell and core“.

Předpokládaná hodnota investic financovaných z Plánu obnovy SR je 170,8 milionu eur (zhruba 4,27 miliardy korun). Alokace ostatních zdrojů závisí na finálním termínu čerpání zdrojů z Plánu obnovy SR. Zbývající dostavba je plánována v předpokládané hodnotě 223,4 milionu eur (zhruba 5,58 miliardy korun).

„Všechny možnosti financování konzultujeme v této době s Ministerstvem zdravotnictví SR,“ řekla pro Zdravotnický deník Ružena Maťašeje, mluvčí FNsP F. D. Roosevelta.

Výsledkem modernizace má být vytvoření prakticky nové nemocnice s maximální kapacitou 937 lůžek (standardní lůžka, JIP lůžka, včetně stacionárních jednotek a expektačních lůžek), která však bude umístěna ve stávajícím areálu s přímou vazbou na existující infrastrukturu a spolupracující poskytovatele. Uvolněné budovy mohou být využity pro účely mimo poskytování zdravotní péče, respektive v případě jejich asanace jako možná budoucí rozvojová plocha pro nemocnici nebo jiné kooperující poskytovatele.

Zrušené věřejné zakázky

Vláda SR ještě v lednu 2019 schválila FNsP F. D. Roosevelta prostředky ve výši 104,5 milionu eur na komplexní rekonstrukci. Nemocnice sice vyhlásila veřejné zakázky na zhotovitele rekonstrukce, ale nakonec je zrušila z důvodu finanční neudržitelnosti kvůli vývoji cen vstupů a vysokému nárůstu cen stavebního materiálu.

FNsP F. D. Roosevelta v Banské Bystrici má v rámci okresu a kraje jedinečné postavení, jelikož je ve spádové oblasti cca 660 tisíc obyvatel jediným koncovým poskytovatelem zdravotní péče. „Přitom poskytuje nadregionální zdravotní péči i pacientům mimo Banskobystrický kraj. Zároveň je v rámci jejích medicínských výkonů jednou z nejkomplexnějších nemocnic v rámci Slovenska,“ dodává studie proveditelnosti.

Vizualizace: Smart healthcare solutions, s.r.o.

Jozef Brezovský