Šéfa žalobců má nadále odvolávat vláda, navrhuje ministerstvo spravedlnosti

Nejvyššího státního zástupce by nadále měla z funkce odvolávat na návrh ministra spravedlnosti vláda. Obsahuje to návrh novely zákona o státním zastupitelství, který aktuálně zamířil do připomínkového řízení. Funkční období nejvyššího státního zástupce by mělo být podle návrhu sedmileté, bez možnosti opakování.

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) předložilo po roce příprav návrh novely zákona o státním zastupitelství do připomínkového řízení. Novela po politických konzultacích neobsahuje změnu způsobu odvolávání nejvyššího státního zástupce, nadále by jej mohla na návrh ministra spravedlnosti odvolat vláda.

Funkční období nejvyššího státního zástupce by podle návrhu mělo být sedmileté, bez možnosti opakování s tím, že v zákoně by mělo být nově explicitně uvedeno, že šéfem žalobců může být pouze státní zástupce.

Podmínkou je předchozí desetiletá praxe v pozici státního zástupce, veřejného žalobce u mezinárodního soudu, mezinárodního trestního tribunálu nebo obdobného mezinárodního soudního orgánu, soudce, soudce Ústavního soudu nebo soudce u mezinárodního soudu, mezinárodního trestního tribunálu nebo obdobného mezinárodního soudního orgánu. Návrh počítá i s tím, že by tuto podmínku splňoval také kandidát s minimálně desetiletou praxí advokáta. V případě ostatních vedoucích státních zástupců se pro jejich výběr navrhuje forma výběrového řízení. Ministr spravedlnosti by jmenoval do pětičlenné komise pouze jednoho člena, zbylé čtyři členy pak navrhne nejvyšší státní zástupce a příslušný šéf nadřízeného stupně. Vedoucí vrchního a krajského státního zastupitelství budou moci mandát jednou u téže…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun