Ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě Věra Palečková. Foto: Nemocnice Nové Město na Moravě

Dražší energie a materiál pokryjeme, na vyšší odměny zůstane prostor minimální, říká k navýšení podle úhradové vyhlášky ředitelka nemocnice Palečková

Osmiprocentní nárůst v úhradové vyhlášce bude podle ředitelky Nemocnice Nové Město na Moravě Věry Palečkové pravděpodobně stačit na pokrytí zvyšujících se nákladů na energie, materiál a služby, ale pro navýšení odměn zaměstnanců nemocnice zůstane jen minimální prostor. Jednodenní péči plánují v novoměstské nemocnici postupně využívat u vybraných diagnóz v chirurgii, věří, že se to odrazí ve vyšší spokojenosti pacientů a že může dojít i k poskytnutí většího objemu péče se stávajícím stavem personálu. Palečková to řekla v rozhovoru pro Zdravotnický deník.

Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že by návrh úhradové vyhlášky měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to i u vaší nemocnice? Pokud ne, jak velké navýšení reálně návrh znamená?

Úhradová vyhláška je velmi složitý právní předpis se spoustou vzájemně se ovlivňujících vzorců. Osmiprocentní navýšení je průměrné za všechny poskytovatele. V akutní lůžkové péči je závislé na výši základní sazby, na splnění stanovené výkonnosti, na počtu hospitalizačních případů. V případě nižší základní sazby, než je centrální základní sazba pro CZ-DRG (klasifikační systém navržený pro akutní lůžkovou péči – pozn. red.) může být navýšení i vyšší než osmiprocentní z důvodu sbližování základních sazeb. V případě vyšší základní sazby může být navýšení nižší než osmiprocentní, záleží na konkrétní nemocnici. Základní sazby jsou odlišné i mezi jednotlivými zdravotními pojišťovnami. V případě nižší výkonnosti dojde ke snížení úhrady. U ambulantní péče je úhrada vypočtena buď jako výkonová úhrada v roce 2023 s navýšenou hodnotou bodu nebo jako úhrada roku 2019 s indexací 1,22 v případě ostatní péče a 1,21 v případě komplementu nebo jako kombinace obojího. Výsledná úhrada je největší ze všech třech hodnot. V případě poskytování nepřetržitého provozu je úhrada bonifikována.

Do výpočtu vstupují i další faktory, jako například index změny produkce, globální ambulantní pojištěnci a jiné proměnné. V následné péči je úhrada za každý ošetřovací den, který je o 10 procent navýšen. I zde platí, že k celkovému nárůstu dojde při stejné výkonnosti. Celková úhrada může být zregulována, tedy snížena při překročení preskripce – předpis léků a prostředků zdravotnické techniky na recepty a poukazy – a vyžádané péče. Skutečná výše úhrady je tedy známá až po ukončení celého období.

Bude toto navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit? Jak velký prostor zůstane pro navyšování odměn personálu?

Navýšení bude pravděpodobně dostatečné na pokrytí zvyšujících se nákladů na energie, materiál a služby. Pokud bude vysoká inflace pokračovat i v příštím roce, může se situace změnit. Pro navýšení odměn zaměstnanců zůstane prostor minimální.

Pokud prostředky stačit nebudou, jak budete postupovat? Budete škrtat, a pokud ano, kde?

Úsporná opatření realizujeme prakticky neustále, věnujeme se možnostem energetických úspor, vyjednáváme s dodavateli o cenách, realizujeme veřejné zakázky – například nakupujeme léky a spotřební zdravotnický materiál prostřednictvím dynamického nákupního systému.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby vaše nemocnice v příštím roce udržela kvalitu a dostupnost péče?

Udržení kvality a dostupnosti péče je prioritou. Kvalita a dostupnost péče u nás zůstane zachována na stávající úrovni i v roce 2023.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje do úhradové vyhlášky nově zařadit jednodenní péči. Vítáte toto rozhodnutí a plánujete více využívat jednodenní péči i ve vaší nemocnici?

Ano, jednodenní péči plánujeme postupně využívat u vybraných diagnóz v oboru chirurgie. Pro poskytování jednodenní péče zdravotní pojišťovny stanovují další podmínky, které musíme postupně splnit a potom můžeme některé výkony zařazené do jednodenní péče poskytovat v tomto režimu.

Povede navýšení operačních úkonů v rámci jednodenní péče k restrukturalizaci zdravotní péče, kterou poskytujete? Může to vést i ke snížení tlaku na personální zajištění provozu nemocnice, tedy ke snížení počtu pracujících lékařů a zdravotních sester?

Jednodenní péče povede k částečné změně v organizaci provozu a v nastavení některých procesů, nepředpokládáme restrukturalizaci zdravotní péče.

Ke snížení počtu lékařů a sester u nás nedojde, lékařů i sester je stále nedostatek, ale může dojít k poskytnutí většího objemu péče se stávajícím stavem personálu.

Může se častější využití jednodenní péče projevit i v navýšení kapacity sálů a naopak ve snížení počtu lůžek?

Ano, v ideálně vytvořených podmínkách k provozu jednodenní chirurgie je to možné.

V čem spatřujete hlavní výhodu jednodenní péče pro vaše pacienty? Zkrátí se doba čekání na operace? Zkvalitní se péče?

Hlavní výhodou je zkrácení doby, kterou pacient stráví ve zdravotnickém zařízení, zotavení v domácím prostředí a rychlejší návrat k běžným aktivitám, s čímž souvisí vyšší spokojenost pacienta. Doba čekání na operace se může zkrátit, ale pouze v případě již zavedených organizačně a technicky zcela oddělených provozů jednodenní chirurgie.

Znamenalo by pro vaší nemocnici častější využití jednodenní péče ušetření nákladů, i přesto, že pojišťovny budou za jednodenní péči platit méně než za akutní lůžkovou péči? Může vám využívání jednodenní péče pomoci udržet nemocnici v provozu v dlouhodobé perspektivě?

V našich současných podmínkách a při postupném zavádění jednodenní chirurgie bude úspora nákladů minimální.

Jakub Němec

Foto: Nemocnice Nové Město na Moravě