Plné bříško, z.s.

Kočky z Bulovky. Fakultní nemocnice řeší kočičí populaci

Bezprizorní kočky žijí v mnoha areálech zdravotnických zařízení. Bez odpovídající veterinární kontroly se ale mohou stát zdravotním rizikem. Pražská Fakultní nemocnice na Bulovce ve spolupráci s neziskovou organizací Plné bříško našla způsob, jak se o zvířata vhodně starat a zároveň bránit jejich nekontrolovanému množení.

Zdravotnická zařízení mají své obyvatele, kteří nepatří mezi pacienty nebo zdravotnický personál. Bezprizorní kočky nejsou až tak výjimečnou součástí areálů zdravotnických zařízení. Obvykle ale žijí bez větší pozornosti lidí. Pražská Fakultní nemocnice na Bulovce zvolila jiný přístup. Rozhodla se o svou kočičí populaci postarat. Ve spolupráci s neziskovou organizací Plné bříško, která pomáhá psům a kočkám v nouzi, vznikl unikátní projekt Kočky z Bulovky. Jeho cílem je zajistit odpovídající péči i veterinární kontrolu zvířatům, která žijí v této nemocnici.

Už nyní jsou ve spolupráci se zaměstnanci pro zvířata zajištěné krmení ve všední dny, dodávky zásob krmiva a vody, materiál pro výstavbu klecí a voliér i potřebné zázemí v prostorách nemocnice. Zdejší kočičí populaci se dostává jak veterinární a jiné potřebné péče, tak probíhají kastrace dospělých zvířat, což je jediný humánní způsob, jak bránit nekontrolovanému množení a bohužel i značnému utrpení koček.

„Když jsme začali zjišťovat informace ohledně bezprizorních koček, pochopili jsme, že toto je jediné řešení, jak mít v areálu nemocnice zdravou kočičí populaci pod kontrolou. Bezprizorní kočky nejsou jen v našem areálu, ale i všude okolo nás. Jen vzhledem ke kočičí povaze nejsou tolik vidět. Kočky v areálu FNB byly, jsou a budou a je jen na nás, jak se k takové situaci postavíme. Nechceme, aby se nekontrolovaně množily a byla tu nemocná zvířata,“ vysvětluje Eva Libigerová, mluvčí nemocnice.

Na začátku byli všímaví zaměstnanci

Na počátku celého projektu Kočky z Bulovky, který lze průběžně sledovat na sociálních sítích, včetně třeba informací o jednotlivých zvířatech a jejich stavu, byli všímaví zaměstnanci nemocnice, kterým nebyl osud koček lhostejný. Dnes jsou to také zaměstnanci nemocnice, kteří například pomáhají s hledáním zvířat, když některá z nich nejsou k nalezení. „Prvotní myšlenka nešla úplně od nás. Původně se na Plné bříško obrátila jedna zaměstnankyně Fakultní nemocnice na Bulovce, starající se o kočky v areálu několik let, a to s prosbou o materiální pomoc s krmením. My jí vyhověli a začali se o celou situaci zajímat komplexně,“ přibližuje Hana Ciklerová, předsedkyně organizace Plné bříško.

Vedení nemocnice podle ní chtělo situaci aktivně řešit, a proto se s nimi spojilo. „Ačkoliv to pro nás byla obrovská výzva (a nelehký úkol), chtěli jsme kočkám pomoct. A proto jsme se rozhodli do spolupráce s nemocnicí jít,“ dodává. Prakticky to znamená, že hlavním „pečujícími“ o kočičí populaci, jsou lidé z organizace Plné bříško, nicméně nemocnice funguje jako partner.

„Kočky si život v areálu nemocnice nevybraly. Ačkoliv to tak nevypadá, tak volně žijící kočky najdeme snad všude. Nejsou jen ve na Bulovce, ale i v dalších nemocnicích, skladech, areálech, na sídlištích. Akorát musíme koukat kolem sebe a všímat si jich. Bezprizorní kočky se hodně bojí, často se zdržují v úkrytech a vylézají až v noci. Bohužel mnoho lidí si myslí, že se jich tato situace netýká, ale týká se nás všech. Kolem je spoustu koček, které trpí a jen na nás je, jak se k tomu postavíme a jestli jim pomůžeme,“ je přesvědčená Ciklerová.

„Protože nám není lhostejný osud bezprizorních koček žijících v areálu Fakultní nemocnice Bulovka, začali jsme hledat způsoby, jak kočkám pomoci a situaci řešit ku prospěchu všech. Ačkoliv jsou hlavními vykonavateli lidé z organizace Plné bříško, naší snahou je jim situaci ulehčit a být nápomocni tam, kde můžeme. Vyhradili jsme zaměstnance, kteří se starají o krmení koček a úklid krmných míst přes pracovní týden. Ti také pomáhají s monitoringem kočičí populace. Dále jsme poskytli prostory na sklad krmiva, pokastrační péči, karanténu a také spotřební materiál pro vybavení uvedených prostor, vyjmenovává mluvčí nemocnice.

Zdravé kočky nejsou nebezpečné

Z pohledu legislativy jsou kočky zájmovými zvířaty, tedy mají být drženy v určitém prostoru a v péči svého chovatele. Nicméně kočky dokáží přežít i „na ulici“. „Při pohledu na toulání koček je zjevná jistá míra historické tolerance problému společností jejíž důsledkem jsou kočky, které se již narodily „na ulici“ a nikdy svého chovatele neměly. Takové kočky definujeme jako ferální (zdivočelé) kočky. Řešení problému toulavých koček je zdlouhavé a problematické a závisí na mnoha faktorech,“ vysvětluje Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy ČR. Ke konkrétním krokům patří jak nabídka krmení, tak možnost úkrytů i odchyty zvířat a sterilizační programy. „Pouze dlouhodobá aplikace kombinace různých opatření, může přinést výsledek ve formě absence zdivočelých koček na určitém území po určitou dobu,“ dodává s tím, že dosáhnout snížení počtu toulavých zvířat vyžaduje spolupráci více subjektů a také finanční prostředky.

„Volně žijící kočky automaticky nejsou šťastné, naopak jsou vystaveny celé řadě rizik a nebezpečí, a tak opravdu nevedou spokojené životy. Zodpovědný přístup k nim znamená snažit se, aby takových koček bylo co nejméně, což v ideálním případě znamená zvířata kastrovat, aby se nekontrolovaně nemnožila, a těm kastrovaným, které není možné umístit do nového domova, poskytnout alespoň základní péči, včetně veterinárního dohledu,“ popisuje Martina Načeradská, veterinární lékařka, která vede soukromou praxi na Praze 10. Podle ní je projekt Kočky z Bulovky dobrým příkladem toho, jak by měla péče o volně žijící kočky vypadat. Navíc díky tomu, že zvířata takto získají veterinární péči, bude jejich zdravotní stav pod dohledem a tím se zásadně snižuje riziko, že by kočky mohly být potenciálním zdravotním ohrožením pro člověka.

I proto se organizace Plné bříško snaží pro projekt Kočky z Bulovky získat další finance, mimo jiné i na pokrytí veterinárních nákladů a další péči o zvířata. Mezi nejbližší plány patří vybudovat v prostorách konírny v nemocnici karanténní a pokastrační péči pro odchycené kočky, zajistit a vybudovat krmná místa a boudičky, kam se mohou kočky ukrýt, a také odchyt a následná kastrace dospělých zvířat. „Naším cílem je všechny kočky v areálu nemocnice zmonitorovat, vykastrovat a dám jím potřebné zázemí. Kastrace jsou totiž jediné humánní řešení takové situace. Zamezí se tím nekontrolovanému množení a utrpení koček. Nejen, že kočka může porodit několikrát do roka, což je pro ni velice vysilující, ale koťata často umírají bolestivou smrtí a vlastně zbytečně. Tohle zamezí opravdu jenom kastrace a již dospělé kočky budou mít větší šanci na přežití,“ vysvětluje Ciklerová. Některým kočkám se pak organizace bude snažit najít domov a jiné vrátí zpět do areálu.

„Kočkám již budujeme i nová krmná místa a domečky, kde se budou moci schovat. Ono je i žádoucí, aby se některé kočky do areálu vrátily, protože si budou hlídat své teritorium a nebudou sem tolik pouštět kočky nové, nekastrované. Kastrací to ale nekončí. Je potřeba nadále areál monitorovat z důvodu, kdyby kočka potřebovala veterinární péči nebo by se objevila kočka nová. S tím nám pomáhají také zahradníci, zaměstnanci nemocnice, kteří ve všední dny mají na starosti krmení koček v areálu,“ shrnuje.

Fakultní nemocnice na Bulovce se podle ní k situaci postavila tak, až se jí snaží řešit, jak ku prospěchu pacientů a zaměstnanců, tak koček. „Doufáme, že projekt Kočky z Bulovky bude inspirací i pro další nemocnice, areály a všude tam, kde chtějí situaci humánně řešit,“ uzavírá Ciklerová.

Ludmila Hamplová

Fotografie koček z areálu FN Bulovka: Plné bříško, z.s.