Foto: Pixabay

Léčba kardiovaskulárních onemocnění bude na Slovensku dostupnější

Slovensko patří v rámci zemí Evropské unie mezi ty státy, kde úmrtí z kardiovaskulárních příčin představují jednu z hlavních příčin mortality. Přestože se v posledních letech podařilo snížit nemocniční úmrtnost u akutních koronárních syndromů na úroveň rozvinutých zemí, úmrtnost v následné péči zůstává vysoká.

Z hlediska prevence významných kardiovaskulárních příhod, které se promítají do reálných nákladů zdravotní péče a ukazatelů kardiovaskulární mortality, je klíčová hypolipidemická léčba. „Právě nedostatky v sekundární i primární prevenci považujeme za jednu z příčin vysoké míry odvratitelných úmrtí u nás,“ uvádí Eva Goncalvesová, prezidentka Slovenské kardiologické společnosti v tiskové zprávě.

Zrušení indikačních a preskripčních omezení

V rámci hypolipidemické léčby přitom existují léky, které umí pacientům výrazně zvýšit šanci na přežití. Na tento druh léčby měli dosud lékaři možnost předepisovat statiny, ezetimib a jejich fixní kombinace, avšak plné využití potenciálu těchto léků na Slovensku limitovaly jejich indikační omezení v seznamu kategorizovaných léků. Na posledním zasedání kategorizační komise bylo přijato rozhodnutí, že tato omezení budou zrušena.

„V souladu se současnými odbornými názory jsme přistoupili ke zrušení indikačních a preskripčních omezení s cílem dosáhnout, aby se tato léčba stala široce dostupnou především pro pacienty s vysokým a nejvyšším rizikem mortality na kardiovaskulární onemocnění,“ říká Róbert Babeľa, státní tajemník slovenského ministerstva zdravotnictví. Mezi hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění patří vysoký krevní tlak, kouření, cukrovka či obezita, ale největším problémem je vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Podnět k úpravě indikačních a preskripčních omezení iniciovala Slovenská asociace aterosklerózy. Připravila žádost o změnu indikačních omezení s limitací na pacienty po překonání akutního koronárního syndromu, avšak kategorie velmi vysokého kardiovaskulárního rizika se vztahuje i na mnohé další klinické okolnosti. Tuto žádost ministerstvo nejen podpořilo, ale ve spolupráci se Slovenskou kardiologickou společností navrhlo i další změny, jejichž cílem je skupině pacientů po překonání aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění zajistit co nejúčinnější prevenci recidivy, a zejména zajistit její dostupnost včas po propuštění z nemocniční péče.

Všeobecný lékař bude moci předepsat léčbu

Současně bylo sníženo preskripční omezení na všechny síly statinů, ezetimibu a jejich kombinací na všeobecné lékaře pro dospělé. Ti v současnosti vzhledem k široce uplatňovaným preventivním prohlídkám začínají hrát principiální roli pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Na druhé straně předchozí pravidla pro preskripci léků stěžovala často nejrizikovějším pacientům, tedy pacientům hospitalizovaným pro akutní kardiovaskulární příhody, dostupnost vysoce dávkované hypolipidemické léčby, protože na termín ke specialistovi čekali často i půl roku. Po tomto rozhodnutí resortu zdravotnictví bude moci obecný lékař v těchto případech předepsat léčbu zahájenou v nemocnici neprodleně.

„Riziko recidivy je největší v prvních třech měsících po příhodě a právě během nich je třeba maximalizovat snahu o dosažení cílových hladin cholesterolu, to znamená intenzifikovat co nejrychleji hypolipidemickou léčbu,“ doplnila Goncalvesová.

V rámci moderní medicíny založené na důkazech je jakákoli úvaha o indikačním omezení statinů, ezetimibu a jejich fixních kombinací kontraproduktivní a zhorší hypolipidemickou léčbu na Slovensku se všemi jejími důsledky na odvratitelné příčiny úmrtí. Shodla se na tom i pracovní skupina ministerstva zdravotnictví zaměřená na kardiologii.

Jozef Brezovský