Muži získali dítě smlouvou s náhradní matkou v USA, soud ve Štrasburku se ho zastal kvůli zapsání do rodného listu

Dva Švýcaři získali dítě smlouvou s náhradní matkou v Kalifornii. Švýcarsko odmítlo zapsat rodný list dítěte do matriky, protože ve Švýcarsku je surogátní mateřství zákonem zakázané. Dítě nesmí být trestáno za vadné jednání rodičů, Švýcarsko překročilo meze volného uvážení, uvedl k tomu v úterý Evropský soud pro lidská práva. Naopak oba muži podle Soudu obešli švýcarský zákon a stát postavili před hotovou věc. Jejich práva porušena nebyla.

Muži DB a MaB jsou dva muži žijící v registrovaném partnerství od roku 2011. Mají švýcarské občanství. V Kalifornii v USA uzavřeli smlouvu o náhradním mateřství. „Do dělohy matky bylo implantováno vajíčko od anonymního dárce a sperma od muže DaB. Jakmile bylo těhotenství potvrzeno, kalifornský soud vydal rozhodnutí, ve kterém oba muže prohlásil za zákonné rodiče nenarozeného dítěte,“ uvádí fakta rozsudek ESLP.

Rozsudek v případu DB a MaB a BM v. Švýcarsko byl vyhlášen dne 22. listopadu 2022. Proti hlasoval jeden soudce, dva soudci sepsali částečně nesouhlasné stanovisko a jeden soudce napsal souhlasné stanovisko. Rozsudek je k dispozici pouze ve francouzštině a je k dispozici zde.

Dítě MB se surogátní matce narodilo 11. dubna 2011 a obdrželo rodný list v souladu s americkým rozhodnutím, že jejími rodiči jsou dva Švýcaři. DB ukončil profesní činnost, aby se mohl věnovat výchově dítěte a domácnosti. MaB si práci ponechal, aby finančně podporoval rodinu.

Śvýcarský správní soud: Dítě nesmí trpět za volbu rodičů

Oba muži požádali ve Švýcarsku o uznání amerického rozhodnutí a o zápis osvědčení do matriky. Řízení trvalo rok. Po roce úřad kantonu Saint-Gall odmítl kalifornský rozsudek uznat a zapsat rodný list dítěte MB do matriky. To se změnilo odvoláním k ministerstvu vnitra, proti dalšímu rozhodnutí se však odvolalo ministerstvo spravedlnosti. Švýcarský správní soud vydal o tři roky později v jejich prospěch rozsudek, o který se opírá i nynější rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Jádrem výroku je stanovisko, že dítě nemá být trestáno za rozhodnutí svých rodičů. „Rozsudkem ze dne 19. srpna 2014 kantonální správní soud odvolání (ministerstva spravedlnosti – pozn. autorky)…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová