Foto: Needpix

Na Slovensku se budou lidé zřejmě očkovat i v lékárnách. Musí to dělat odborníci a nést zodpovědnost, tvrdí lékařská komora

V první fázi se bude očkovat proti chřipce, při zhoršené epidemiologické situaci i proti covidu-19. Tak by mělo za více než rok vypadat očkování ve slovenských lékárnách, které chce přes novelu zákona o lécích a zdravotnických prostředcích zavést tamní ministerstvo zdravotnictví. Podle odborníků, farmaceutů či analytiků je to pro lidi dobrá zpráva. Zároveň upozorňují, že očkování musí být realizováno výlučně vyškoleným odborným personálem, který bude za tyto činnosti i zodpovědný. Očkování by zároveň nemuselo být jen prvním krokem k rozšiřování kompetencí farmaceutů.

Očkování v lékárnách by měl podle návrhu provádět farmaceut s certifikátem na očkování dospělých osob, přičemž v první fázi se bude očkovat proti chřipce, případně při zhoršené epidemiologické situaci i proti onemocnění covid-19. „Očkování proti chřipce prostřednictvím farmaceutů může pomoci zvýšit proočkovanost populace, čímž následně dojde ke snižování nákladů na zdravotní péči a přispěje ke zdravějšímu a ekonomicky produktivnějšímu obyvatelstvu,“ tvrdí v návrhu ministerstvo zdravotnictví. Výhodou má být podle resortu i dostupnost veřejných lékáren, což je snazší přístup k očkování zejména pro zdravé a zaměstnané obyvatele.

Zavedení očkování v lékárnách se už více než dva roky snaží aktivně prosadit i Slovenská lékárnická komora (SLeK). Farmaceuti proto ministerstvu zdravotnictví předložili návrhy na změnu legislativy, připravovali diskusní platformu odborníků či vzdělávací program pro farmaceuty. „Vítáme konkrétní snahu ministerstva zdravotnictví přinést tuto inovaci do zdravotnického systému již ve formě konkrétního návrhu novely zákona. Farmaceuti jsou nejdostupnějšími zdravotnickými pracovníky v systému péče o pacienta a jsou připraveni na zavedení tohoto očkování v lékárnách do praxe,“ řekl pro Zdravotnický deník prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

Analytik Institutu ekonomických a sociálních studií (INESS) Martin Vlachynský také připomíná, že Slovensko má rozsáhlou síť lékáren, která je obsazena vysoce kvalifikovaným personálem. Podle jeho slov by očkování nemuselo být poslední novinkou v seznamu kompetencí pro farmaceuty. „Otevření dveří pro podávání vakcín by mělo být jen prvním krokem k rozšiřování kompetencí lékáren. Do budoucna to může být jedna z cest, jak alespoň trochu snížit tlak na další části zdravotního systému,“ vysvětlil pro Zdravotnický deník Vlachyňský.

Odbornost, odpovědnost a technické překážky

Opatření ale ještě před podáním návrhu nemělo podporu Slovenské lékařské komory (SLK). V současnosti už ale lékaři říkají, že očkování v lékárnách může pomoci, ale musí být dodržena jistá pravidla. „Pokud možnost dát se očkovat v lékárně zvýší procento populace, která bude očkována, bude to přínos pro zdravotnický systém, řekla tisková mluvčí SLK Nancy Závodská s tím, že očkovat musí jen vyškolený a odborný personál. Důležité jsou podle ní i dostatečné kontrolní mechanismy a také převzetí odpovědnosti očkujícím personálem. „Jen při splnění těchto podmínek lze s možností očkování i mimo ambulance lékařů souhlasit,“ dodala Závodská.

O tom, že očkování bude v lékárnách bezpečné, nepochybuje Asociace provozovatelů síťových lékáren na Slovensku (APSL). Vakcínu totiž bude moci pacientovi aplikovat jen odborně způsobilý lékárník, který bude muset projít certifikačním vzděláváním. „Cílem očkování v lékárně nemá být nahrazení dnes dostupného modelu, který je spojen s ambulancí praktického lékaře, ale vidíme v něm obrovský potenciál rozšířit dostupnost a možnosti očkování na Slovensku,“ vysvětlil Zdravotnickému deníku mluvčí APSL Peter Sedláček.

Farmaceuti zároveň doufají, že implementace očkování v lékárnách bude probíhat hladce a nebude se potýkat s technickými překážkami v systému. K tomu podle slov Sukeľa potřebují aktivní součinnost Národního centra zdravotnických informací, zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví a dalších institucí. „Předpokládáme, že zájem farmaceutů poroste, podle zkušeností z jiných zemí Evropy a světa se očkování v lékárnách stává běžnou součástí očkovacích strategií,“ řekl prezident SLeK.

Kromě schválení legislativy je ale podle odborníků potřeba provést ještě několik úprav prováděcích předpisů a vyhlášek, schválit certifikační vzdělávací program pro farmaceuty, vyřešit úhrady zdravotních pojišťoven za očkování a informační propojení o údajích pacientů. „Lékárny musí mít dostatečnou motivaci takový úkon provádět a také propagovat. Proto bude důležité i jednání o formě úhrad,“ uvedl Vlachynský.

Zákon už prošel prvním kolem

Návrh novely zákona již prošel připomínkovým řízením, kde se k němu vyjadřovaly instituce a odborníci od druhé poloviny října do 9. listopadu letošního roku. Celkem bylo k návrhu vzneseno 370 připomínek, z toho 65 vyhodnotil resort zdravotnictví jako zásadní. Je ovšem třeba dodat, že změna legislativy bude rozsáhlá a kromě očkování se zabývá i jinými novinkami v oblasti léků. K očkování se objevily dvě zásadní připomínky.

Úřadu vlády SR v návrhu chybí odpověď na otázku, kdo a jakým způsobem oznámí zdravotní pojišťovně absolvování očkování. Není totiž jasné, jestli si má tyto povinnosti splnit lékárna pacienta. Absolvované očkování bude přitom třeba oznámit i všeobecnému lékaři tak, aby se podle úřadu vlády údaje o druhu použité vakcíny a dalších podrobnostech vakcinace nacházely přímo v pacientově zdravotní dokumentaci.

„Předmětné ustanovení tyto povinnosti žádným způsobem neupravuje, není zřejmé koho tyto a další související povinnosti zatěžují a absence této úpravy může směřovat k odkázání pacienta na jejich splnění, což může směřovat k nedůsledné evidenci vakcinace obyvatelstva pro různorodost přístupů k evidování očkování a také v případě nezodpovědnosti některých pacientů při zvýšené administrativní zátěži v souvislosti s očkováním na jejich straně,“ píše v připomínce slovenský úřad vlády.

Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení SR zase nesouhlasí s tím, aby se mohlo očkovat ve veřejné lékárně nebo nemocniční lékárně s oddělením výdeje léků, zdravotnických pomůcek a dietetických potravin veřejnosti. „Uvedené subjekty nemají kompetenci a odbornost pacienta vyšetřit a léčit a provádět prevenci,“ tvrdí v připomínce asociace, která sdružuje velké slovenské zaměstnavatele.

Pokud návrh zákona v následujících dnech projde vládou a parlamentem, začne platit od března příštího roku. Očkování v lékárnách se ale zavede až od ledna 2024. Očkování proti chřipce, ale i dalším infekčním onemocněním ve veřejných lékárnách, je částečně nebo zcela zavedeno již minimálně ve 14 evropských zemích. Několik statistik ukázalo, že v zemích, které umožňují očkování lékárníky nebo jinými zdravotnickými pracovníky, roste i proočkovanost populace.

Miroslav Homola