Projev staronového prezidenta Slovenské lékárnické komory Ondřeje Sukeľa. Vlevo viceprezidentka Miroslava Snopková, vpravo viceprezident Norbert Chano. Foto: SLeK

Prezidentem slovenských lékárníků se opět stal Sukeľ. Prosazoval očkování v lékárnách i kontrolu interakcí léků

Delegáti Slovenské lékárnické komory (SLeK) na volebním sněmu potvrdili ve funkci prezidenta na příští čtyři roky Ondřeje Sukeľa. Ten je ve své funkci od roku 2014 a během dvou funkčních období se zasloužil o přípravu a prosazení několika legislativních změn. Prosazoval například očkování v lékárnách či kontrolu interakcí léků a farmakoterapii specifických skupin pacientů.

Mezi hlavní priority prezidenta v nadcházejících čtyřech letech patří zvyšování kompetencí poskytovatelů lékárenské péče, posilování kompetencí stavovských organizací a rozvoj spolupráce ve prospěch zlepšování zdravotní péče. Podle Sukeľa už dlouhodobá a systematická práce členů komory v uplynulých letech přinesla své výsledky, ve kterých chce pokračovat i v následujících čtyřech letech.

„V legislativním procesu je aktuální novela zákona o lécích, která zavádí očkování v lékárnách, díky čemuž budou mít obyvatelé snazší přístup k očkování například proti chřipce. Také pracujeme na obnovení jedné z nejkrásnějších historických památek v Bratislavě, díky čemuž budou moci nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníci shlédnout barokní mobiliář ze 17. století a navštívit jednu z nejvzácnějších lékáren v Evropě,“ cituje SLek v tiskové zprávě svého staronového prezidenta.

Aktivně prosadit očkování v lékárnách se zástupci SLeK snaží již více než dva roky, ministerstvu zdravotnictví předložili návrhy na změnu legislativy, připravovali diskusní platformu odborníků či vzdělávací program pro farmaceuty. Návrh novely zákona o lécích a zdravotnických prostředcích už začátkem listopadu prošel připomínkovým řízením. Pokud návrh zákona nyní projde i vládou a parlamentem, začne platit od března příštího roku. Očkování v lékárnách se ale zavede až od ledna 2024.

Volebního sněmu se v úvodu zúčastnili i prezidenti Slovenské lékařské komory a Slovenské komory zubních lékařů, kteří ocenili vzájemnou spolupráci a vyjádřili přesvědčení o dosažení legislativních změn ve prospěch zdravotnictví a postavení komor ve zdravotnictví při společném úsilí.

První viceprezidentkou SLeK se stala Miroslava Snopková. Funkci druhého viceprezidenta bude zastávat Norbert Chano. Delegáti sněmu současně zvolili nové členy rady, kontrolního výboru a disciplinární komise.

-mhl-

Foto: SLeK