Prezident SLK Pavel Oravec (uprostřed)a viceprezidenti Jaroslav Šimo (vlevo) a Róbert Roland (vpravo). Foto: Slovenská lekárska komora

Slovenští lékaři se chtějí dohodnout s vládou na pracovních podmínkách. Pacient podle nich nemá být rukojmím

Představitelé Slovenské lékařské komory (SLK) si přejí, aby Lékařské odborové sdružení (LOZ) a slovenská vláda dospěly ke společnému odsouhlasení textu memoranda, které obsahuje požadavky lékařů. Pokud k tomu nedojde, na začátku prosince uplyne výpovědní lhůta přes 2100 lékařům v nemocnicích na celém Slovensku. „A doplatí na to jen pacient,“ podotkl prezident SLK Pavel Oravec, podle něhož je nedostatek lékařů, sester a jiného personálu ve zdravotnických zařízeních kritický už dnes.

„Vedlo by to k ještě většímu ohrožení dostupnosti zdravotní péče,“ řekl na úterní tiskové konferenci s tím, že plán B, pokud by lékaři odešli, neexistuje. Na možné nebezpečí pro pacienty upozorňovala i Asociace nemocnic Slovenska.

Představitelé SLK věří, že k dohodě během následujících dvou týdnů dojde. Podporují aktivity odborářů, ale zúčastnili se jen jednoho jednání v Národní radě SR začátkem listopadu. Už od jara však poukazovali na stávající problémy ve zdravotnictví a navrhovali možnosti řešení. „I protest lékařů ohlášený na 17. listopadu považujeme za legitimní,“ říká Oravec.

Přání lékařské komory

Členové lékařské komory považují za nezbytné, aby se body memoranda jasně rozčlenily na další řešení podle kompetencí zúčastněných organizací. Také aby se body, které vyžadují legislativní změny, realizovaly již při nynějším jednání Národní rady SR. V případě bodů, které nelze realizovat okamžitě, SLK požaduje uvedení přesného termínu realizace a také, kdo za ni bude zodpovědný nebo spoluodpovědný.

Lékaři si také přejí navýšení rozpočtu pro slovenské zdravotnictví, řešení jeho dalších problémů a to, aby dohled nad vzděláváním lékařů ze zákona vykonávala právě Slovenská lékařská komora. Garantem vzdělávání mají být odborné společnosti sdružené v Slovenské lékařské společnosti. Ke mzdovým požadavkům lékařských odborářů prezident Oravec uvedl, že si komora dělala průzkum mezd lékařů v okolních zemích Evropské unie. Vyplývá z něj, že optimální ohodnocení lékaře by mělo být trojnásobkem průměrné mzdy v národním hospodářství. „Opravdu nám jde o to, aby měli lékaři vytvořené vhodné pracovní podmínky a udrželi jsme je na Slovensku. Základní složka mzdy za běžnou pracovní dobu u nás v současnosti představuje 2,3 násobek průměrné mzdy, což je zhruba 2760 eur (přibližně 67 140 korun). Když si spočítáme, kolik hodin měsíčně lékaři pracují, hodina práce lékaře stojí přibližně 20 eur. To opravdu nepovažujeme za adekvátní,“ zhodnotil Oravec. „Vláda navrhuje navýšení na 2,5násobek u lékaře s 20 lety praxe. Čili kolem 3000 eur (72 978 korun),“ přiblížil.

Scénář z roku 2011?

V okolních zemích mají nemocnice možnost navyšovat reálné mzdy lékařů prostřednictvím pohyblivé složky mzdy. „Na Slovensku jsou tyto možnosti minimální. Lékaři dostávají příplatky za dobu strávenou ve službách, kterých musí sloužit více a více, protože jich je nedostatek. Myslím, že tudy cesta nevede,“ konstatoval viceprezident SLK Jaroslav Šimo.

Oravec navíc říká, že v mnoha ambulancích mzdy zdaleka nedosahují minima, které by měli lékaři a sestry mít podle zákona o odměňování zdravotnických pracovníků. Množství jejich práce i se službami kromě toho vysoce překračuje fond pracovní doby.

Objevily se i hlasy, že pokud se lékaři s vládou nedohodnou, ta vyhlásí nouzový stav a oni budou muset přijít do práce. Podobně však slovenští lékaři podávali výpovědi na protest proti podmínkám ve zdravotnictví i v roce 2011. Tehdy jich bylo 1100, a aby nebyli nuceni chodit do práce, někteří si vyřizovali potvrzení o pracovní neschopnosti.

„Každé silové řešení je špatné,“ reagoval Oravec na otázku Zdravotnického deníku na tuto možnou paralelu. „V roce 2011 se stejně vláda musela nakonec dohodnout s lékaři, kteří byli ve výpovědích,“ říká. Obě strany tehdy také sepsaly memorandum.

Připraveni na dohodu

„Celé úsilí Lékařského odborového sdružení, ale i ostatních lékařů je zaměřeno na to, abychom dokázali udržet zdravotní péči,“ řekl Oravec s tím, že lékaři určitě nechtějí, aby se rukojmím sporů mezi odboráři a vládou stal pacient. I Asociace státních nemocnic SR a Asociace nemocnic Slovenska nabídly vládě a odborářům svou účast na hledání kompromisu. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) během úterního setkání s LOZ na Úřadu vlády SR avizoval, že je připraven memorandum podepsat. Také šéf Lékařského odborového sdružení Peter Visolajský po úterním jednání ohlásil, že lékařští odboráři jsou připraveni se dohodnout a chtějí udělat všechno proto, aby k dohodě došlo ještě tento týden.

Lucia Hakszer