Ilustrační foto: Pixnio

Zdravotnictví urgentně potřebuje finance na zvýšené náklady, tvrdí Asociace nemocnic Slovenska

Slovenské zdravotní pojišťovny neumí nemocnicím kompenzovat zvýšené náklady spojené s inflací. Takový byl výsledek jednání Asociace nemocnic Slovenska (ANS) s představiteli všech zdravotních pojišťoven, které proběhly v pondělí. Během celého roku přenášejí dodavatelé zvýšené náklady na nemocnice, přičemž jde podle ANS zejména o klíčové a základní funkce, jako jsou náklady na léky, potraviny, služby prádelny a podobně.

ANS tvrdí, že náklady na provoz nemocnic na Slovensku neúměrně stoupají a ohrožují jejich chod. „Vítáme, že o pomoci s cenami energií probíhá intenzivní diskuse, ceny energií však tvoří jen část zvýšených nákladů. ANS proto po jednáních se zdravotními pojišťovnami žádá přislíbené dofinancování sektoru tak, aby byly tyto náklady vykryty. V tuto chvíli sektor potřebuje přibližně 200 milionů eur (zhruba 4,87 miliard korun) dodatečných zdrojů ještě pro letošní rok,“ konstatuje v tiskové zprávě Miroslav Valaštík, ředitel Kanceláře ANS.

ANS dlouhodobě upozorňuje, že současný stav bez adekvátních finančních prostředků a okamžitých řešení může ohrozit poskytování akutní i neakutní zdravotní péče. „V nejhorším případě může dostat poskytovatele zdravotní péče do platební neschopnosti a vážných finančních problémů,“ dodává Valaštík.

Nemocnice vyzývají k dohodě

Zároveň se ANS a Asociace státních nemocnic (ASN) se znepokojením dívají na výpovědi lékařů, které jsou součástí vyjednávání mezi Lékařským odborovým sdružením a slovenskou vládou o mzdových kompenzacích a dalších požadavcích. Obě organizace proto vyzývají slovenskou vládu, která od začátku vede jednání s lékařskými obory, aby našla kompromisní řešení a zabránila potenciální katastrofě ve slovenském zdravotnictví.

„Jako asociace zastupující nemocnice na Slovensku dlouhodobě upozorňujeme na deficit finančních prostředků pro zdravotnictví a nízké mzdové podmínky pro zdravotnický personál. Stejně tak rozumíme frustraci lékařů, ale i ostatních zdravotnických profesí, na které se v tématu spravedlivého ohodnocení často zapomíná, i přes jejich obrovské nasazení,“ uvádí se ve výzvě ANS a AŠN.

Obě asociace nabízejí svoji participaci na hledání kompromisu. Podle svých slov se nechtějí nečinně dívat na eskalaci konfliktu, který může vyústit v kolaps nemocnic.

Jozef Brezovský

Foto: Pixabay