Foto: Wikipedie

Ministerstvo hledá vizi řízení a rozvoje IKEM, ředitele zatím ne

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výzvu k předložení vize řízení a rozvoje Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) na roky 2023 až 2027. Mluvčí resortu nicméně uvedl, že to zároveň automaticky neznamená i vypsání výběrového řízení na nového ředitele IKEM. Tento model ministerstvo pravděpodobně použije i u jiných jemu podřízených nemocnic.

Informace o výzvě se objevila na webu Ministerstva zdravotnictví ČR. Vize má obsahovat několik povinných částí mezi kterými je například popis úhradových mechanismů v oblastech, kde IKEM poskytuje péči, vize dalšího klinického i stavebně-technického rozvoje IKEM v daném období nebo vize zajištění ekonomické stability IKEM a zajištění personálního zabezpečení poskytovaných zdravotních služeb.

Autor vize by měl podle webu ministerstva mít minimálně magisterské vzdělání, zkušenosti s vedením a řízením organizace, která poskytuje zdravotní služby mimo jiné v lůžkové formě alespoň 4 roky a dobrou znalost angličtiny. Uzávěrku pro zaslání materiálů, jejichž součástí má být krom vize i profesní životopis a motivační dopis jejího zpracovatele, stanovilo ministerstvo na 15. ledna 2023.

„Zaslané vize budou předloženy k hodnocení odborné komisi jmenované ministrem zdravotnictví a budou pokladem pro případné vyhlášení výběrového řízení na ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny,“ píše se na webu. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob nicméně pro Zdravotnický deník uvedl, že celý proces automaticky neznamená i vypsání výběrového řízení na nového ředitele IKEM. „Je pravděpodobné, že tento model použijeme i u dalších našich přímo řízených organizaci. Neznamená to ale, že automaticky bude vypsáno výběrové řízení na nového ředitele,“ uvedl Jakob.

-red-