Foto: PxHere

Některým zemským vládám se nezamlouvá reforma německých nemocnic. Péči nelze plánovat z Berlína, namítají

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach představil po několikaměsíčním úsilí návrh reformy německých nemocnic. Otázkou ale je, nakolik ji bude schopen prosadit. Sotva totiž spatřila světlo světa, míří na ni kritika. A to jak ze strany opozičních politiků, tak od některých zástupců odborné veřejnosti. Mezi ohlasy se ale našla i řada těch kladných, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Pochybnosti o správnosti navržené reformy nemocnic vyslovil ministr zdravotnictví Severního Porýní-Vestfálska Karl-Josef Laumann (CDU). Laumann je skeptický hlavně s ohledem na navrhovanou změnu financování nemocnic, a dokonce si myslí, že reforma ani nemusí být finančně proveditelná. „Už jen kvůli zvyšování mezd zdravotnického personálu bude zdravotnictví potřebovat neustále více peněz,“   řekl Laumann. Podle něho není medicínský pokrok možné očekávat zadarmo.

Ministru zdravotnictví Severního Porýní-Vestfálska se rovněž nelíbí, že představená reforma počítá se zavedením tří úrovní, kdy pro zařazení do té které úrovně bude muset nemocnice splnit určité minimální požadavky. Podle Laumanna nelze strukturu nemocnic plánovat centrálně z Berlína.

Plánování nemocnic je věc spolkových zemí

„Je to věc spolkových zemí a musí to tak i zůstat,“ dodal Laumann. V tomto postoji se shoduje se svým bavorským protějškem Klausem Holetschkem (CSU), podle kterého není reforma pro spolkové země akceptovatelná, jelikož prý ohrožuje jejich kompetence.

Naproti tomu Německá rada měst (Dutsche Städtetag) návrh nemocniční reformy v zásadě uvítala. Vyzvala ale Spolkové ministerstvo zdravotnictví k rychlejší finanční stabilizaci celého systému. „Potřebujeme záchranný balíček, který zafunguje rychle. Jinak hrozí, že mnoho důležitých nemocnic nebude do pěti let existovat,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt ředitel Rady Helmud Dedy.

Podle něho nebyla finanční tíseň nemocnic nikdy větší než dnes. Dedy proto kvitoval, že se Karl Lauterbach i se svou 17člennou komisí rozhodl zvrátit trend. Apeloval však, aby finanční stabilizace nemocnic byla v tuto chvíli naprostou prioritou.

Systém je příliš zaměřen na lékaře

Za krok správným směrem považuje Lauterbachovu nemocniční reformu také prezidentka Německé rady pro ošetřovatelství (Deutsches Pflegerat) Christine Voglerová. Požaduje, aby se nezapomnělo na zlepšení v oblasti ošetřovatelství a připomíná, že reforma z krátkodobého pohledu na složité situaci ošetřovatelského personálu nic nezmění.

„Zdravotnický systém v Německu je zcela zaměřen na lékaře. Pokud pacient potřebuje pečovatelské lůžko, může ho předepsat pouze lékař, nikoli sestra. Totéž platí pro péči o pacienty po úrazech. Péči musí být v Německu přisouzen jiný status, pokud jde o autonomii,“ dodala Voglerová.

Za „dobrý začátek“ považuje navrženou reformu nemocniční struktury místopředsedkyně jednoho z lékařských odborových svazů Hartmannbund Anke Lesinski-Shiedatová. „Existuje nyní základ, na kterém můžeme řešit naléhavě potřebné strukturální změny,“ uvedla pro Deutsches Ärzteblatt. Jak revoluční nakonec reforma bude, závisí podle ní na tom, do jaké míry se podaří přesvědčit spolkové země coby klíčové hráče celého reformního procesu o správnosti nastoupené cesty.

Anke Lesinski-Shiedatová upozorňuje, že plánované jednotné standardy pro zařazování nemocnic do jednotlivých úrovní a zavádění definovaných dávkových skupin mohou být definovány a implementovány pouze společně se spolkovými zeměmi. Lesinski-Schiedatové nicméně v reformě chybí řešení problému nedostatečného financování investičních nákladů ze strany spolkových zemí.

Kvalitní základ pro další diskusi

Reformu uvítala také Německá nemocniční společnost (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft). „Představením návrhů reforem odbornou komisí začíná nezbytný strukturovaný proces koordinace návrhů reforem s aktéry, sdruženími, spolkovou vládou a zemskými vládami. Navrhované změny ve financování a plánování nemocničního systému jsou základem pro diskusi o tom, do jaké míry je lze realizovat,“ uvedl Gerald Gaß, generální ředitel DKG.

Průniky s návrhy DKG vidí zejména v plánovaném doplnění DRG s provizorním financováním nezávislým na výkonnosti. Co se týče problematického financování investičních nákladů, „Komise zaostává,“ uvedl Gaß. Nedostatečná investiční podpora je podle něho jedním z hlavních důvodů napjaté ekonomické situace mnoha nemocnic a nedostatku personálu.

-cik-