Modernizované zubní oddělení v Hořovicích. Foto: Nemocnice Hořovice

Nemocnice Hořovice zmodernizovala zubní oddělení. Nově nabízí i implantáty a unikátní kostní rekonstrukce

Bezbolestné ošetření by už dnes mělo být standardní součástí kvalitní zubařské péče. Současným trendem je ale zjednodušování, zrychlování a také digitalizace postupů. Tímto směrem se vydalo také zmodernizované zubní oddělení Nemocnice Hořovice spadající pod holding AKESO, které nově rozšířilo svou péči o implantologii, kostní rekonstrukce či chirurgii paradontu. V prostorách vybavených špičkovým vybavením tak od září pacienti dostávají tu nejlepší péči s možností vybrat si z celého spektra kvalitních zubních implantátů. Unikátem pak jsou zubní rekonstrukce za použití vlastní kosti pacienta bez cizorodého materiálu.

„Zubní odvětví se tak rychle rozvíjí, mění a modernizuje, že jsme se rozhodli jít s dobou a naše zubní oddělení modernizovat. Rozšířili jsme ho zejména stran zákroků, které poskytujeme. Nezvyšovali jsme až tak počty zubařů, ale je pravda, že nyní zubaře sháníme, protože segment standardní péče a preventivních vyšetření bychom potřebovali posílit. Od září také došlo k rozšíření o dentální hygienistky, které jsme dříve neměli. Nyní u nás fungují dvě a o dentální hygienu je velký zájem. Navíc jsme koupili nové přístroje a máme možnosti 3D vizualizace,“ uvádí mluvčí Nemocnice Hořovice Petra Horáková.

Momentálně tak nemocnice nabírá nové pacienty na dentální hygienu a nadstandardní výkony, a pokud se jí povede přijmout nové zubní lékaře, mohla by v novém roce posílit i kapacity pro registrované pacienty. Na náročnější výkony přitom nabízí velmi krátké objednací doby.

Na modernizaci zubního oddělení v Hořovicích se podílel také Martin Rota, majitel stomatologické kliniky v Jablonci nad Nisou a viceprezident pro inovace Asociace mikroskopické stomatologie ProMikro, který se specializuje na stomatochirurgii a implantologii. Ten navrhl obnovu přístrojového vybavení jak pro zubní lékaře, tak pro zubní laboratoř, zajistil zaškolení personálu v nových technologiích a pomáhal se zaváděním nových postupů, které provážou a zefektivní provoz a potřeby oddělení se zubní laboratoří.

Trendem ve stomatologii, který reflektuje i modernizované hořovické oddělení, je digitalizace.

„Stomatologie se neustále vyvíjí jak po stránce postupů a technologií, tak materiálů. Naprosto nezbytná je práce se zvětšením – lupové brýle, mikroskop. Zubařina je modelařina. Člověk na ni potřebuje dostatek času, zvětšení a preciznost. Trendem je postupy zjednodušovat, zrychlovat a digitalizovat. Používáme technologie, které nám pomáhají. Místo konvenčního otiskování do plastických hmot používáme intraorální skenování, zobrazení tvrdých zubních tkání a kosti je nyní možné ve 3D za pomoci CBCT přístroje, který má velice nízké záření srovnatelné s klasickým rentgenem. Samozřejmostí je plně digitální proces na straně zubní laboratoře,“ popisuje Martin Rota.

Nejmodernější vybavení

Součástí modernizovaného oddělení je nové CT (zubní CBCT s nízkou dávkou záření), které v 2D i 3D monitoruje ústa zvenčí a jež za své provedení i design dokonce získalo ocenění. Další novinkou je intraorální rentgen Dentsply Sirona, který oproti klasickému rentgenu umí navíc zacílit přesně na požadovanou oblast uvnitř ústní dutiny a poskytuje velmi přesné snímky. Součástí ordinací pak jsou soupravy Intego, tedy pohodlná, kvalitní a praktická křesla s přívodem vody, plivátkem a obslužnými panely. Pokud lékař potřebuje podrobně nastudovat detail pacientových úst, má k dispozici Primescan, který zpracovává více než milion 3D bodů za sekundu a díky přesným datům tak umožňuje i velkoformátový tisk. Přímo při zákroku také zubař používá dentální operační mikroskop Zumax.

Vedle zubních souprav pro dentální hygienistky bylo pořízeno také vybavení pro plně digitální zubní laboratoř pracující s nejlepšími materiály. Fréza Inlab MC X5 je určena k výrobě zubních náhrad, přičemž zubaři umožňuje reagovat na pacientovy potřeby přímo v ordinaci. Sintrovací pec je zase určena ke spékání zubních náhrad z oxidu zirkoničitého a jiných než drahých kovů. Kontrolu a doladění fazet, umělých zubů, korunek, můstků i náhrad umožňuje Lab Skener Ineos XS, který sbírá velmi přesná data a je flexibilní.

Šetrný zákrok s lepším hojením

Jedna věc jsou ale přístroje, a druhá moderní postupy a šikovné ruce, které je provádějí. Novinkou, kterou hořovická nemocnice zavádí, jsou přitom kostní rekonstrukce. „To, co je u nás unikátní, je kostní rekonstrukce za použití autologní kosti (vlastní kost pacienta), kdy nepoužívám cizorodý materiál (kost a membrány ze zvířat či uměle vytvořené minerální granuláty a membrány). S použitím cizorodých materiálů může být výsledek chirurgie značně neprediktabilní, zákrok se déle a hůře hojí,“ vysvětluje Martin Rota.

„Absolvoval jsem kurikulum u profesora F. Khouryho v Německu, kdy se používá odebraná a zpracovaná vlastní kost pacienta a tou se rekonstruuje chybějící tkáň pro následné zavedení zubního implantátu. Také používáme krev pacienta, z níž můžeme vytvořit membrány pro použití v chirurgii. Tyto metody jsou pro pacienta maximálně šetrné, hojení je rychlé a výsledek prediktabilní a stabilní,“ dodává Rota, který tak patří mezi úzkou skupinu zubních chirurgů v ČR, kteří dokážou rekonstruovat chybějící kostní tkáň a následně využít zubní implantáty metodou BBA (biologic bone augmentation).

Ordinace v Hořovicích jsou vybaveny nejmodernějším vybavením.

Zubní oddělení navíc nabízí širokou škálu zubních implantátů, které lze přizpůsobit individuálním potřebám a pomoci jak se ztrátou jednoho či několika zubů, tak u zcela bezzubých pacientů. Zákroky se provádějí mikrochirurgicky a maximálně šetrně v lokální anestezii nebo po domluvě s anesteziologem i v analgosedaci. Vedle toho hořovické zubní oddělení provádí také chirurgické extrakce zubů moudrosti, periapikální chirurgii a retrográdní endodoncii.

Nemocnice se také snaží budovat spolupráci se stomatology v regionu. Pro ty v pátek 2. prosince uspořádala prohlídku stomatologického oddělení a seminář akreditovaný u České stomatologické komory, v rámci kterého Martin Rota představil metody biologické kostní rekonstrukce. „Pozvali jsme několik desítek stomatologů z okolí až po Plzeňsko. Chtěli jsme, aby také věděli, že tu máme zubní hygienu, což oni standardně nemají, a mohou využít i naši laboratoř na výrobu implantátů či rentgen,“ dodává Petra Horáková.

Michaela Koubová

Foto: Nemocnice Hořovice