Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Evropská unie

Vyrábí se vakcíny, které nevyužijeme. Země EU trvají na přerušení dodávek covidových vakcín a úpravě smluv

I přes naděje, které vyvolalo setkání ministrů zdravotnictví EU a výrobců vakcín proti covidu-19 v září v Praze, ke skutečnému pokroku v úpravě smluv o dodávkách očkovacích látek do zemí EU zatím nedošlo. „Stále se pohybujeme na úrovni slibů,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na dnešním setkání ministrů zdravotnictví EU v Bruselu, kterému předsedal. Dodání aktuálně nasmlouvaných dávek v lednu a únoru by podle něj znamenalo zásadní problém. Státy proto trvají na jednání s výrobci o přerušení dodávek a vyzvaly Evropskou komisi, aby tento postoj jasně co nejdříve komunikovala.

Dodávky stovek milionů dávek vakcín proti covidu-19 se řídí smlouvami, jež státy EU uzavřely s výrobci na základě dohod s Evropskou komisí. Ta jednala jménem všech států ještě v době, kdy nebylo jasné, jak se bude pandemie covidu-19 vyvíjet. Tento společný postup mj. zajistil to, že se očkovací látky dostaly do všech států EU najednou bez ohledu na jejich velikost. Na druhou stranu v současné době je zřejmé, že s klesajícím zájmem veřejnosti o očkování je nasmlouvaných dodávek příliš a členské státy je nevyužijí. Reálně tak dochází k tomu, že se v tuto chvíli vyrábí dávky, o nichž se již ví, že se budou muset zlikvidovat. Nakoupené vakcíny navíc není kde skladovat.

Ministři proto volají po úpravě harmonogramu a snížení objemu dodávek již několik měsíců. Na podzimním jednání s výrobci v Praze došlo podle ministra Válka k příslibu posunutí zásilek plánovaných na konec letošního roku do roku příštího a zásilek na rok 2023 dle potřeb členských států na rok následující. K tomu však zatím nedošlo i přes snahu Evropské komise změny ve smlouvách vyjednat.

„Je nezbytné části dodávek zastavit a prosím (Evropskou) komisi, aby toto vůči výrobcům jasně komunikovala,“ řekl na dnešním jednání ministrů zdravotnictví zemí EU v Bruselu v roli předsedy Válek. Podle něj současná situace navíc podrývá důvěru veřejnosti vůči očkování a je vodou na mlýn pro dezinformátory.

Nabídka od Pfizer/BioNTech na poslední chvíli

Eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová nicméně na jednání uvedla, že včera, tedy těsně před jednáním ministrů, obdržela nabídku od konsorcia Pfizer/BioNTech ohledně rozložení dohodnutých dodávek na delší čas. Někteří ministři tento vývoj přivítali, zástupci řady zemí včetně Německa či Francie nicméně vyzývali k hlubším zásahům.

Náměstek německého ministra zdravotnictví Thomas Steffen uvedl, že snížení objemu objednávek je potřeba dojednat ještě před lednovými dodávkami vakcín. Zástupci dalších zemí volali po přerušení dodávek do doby, než bude nalezeno všestranně přijatelné řešení. Slovenský státní tajemník Róbert Babeľa v souvislosti s firmou Pfizer navrhl výměnu covidových vakcín za jiné výrobky.

V debatě opakovaně zaznívalo, že země si s ohledem na aktuální krize nemohou dovolit nakupovat vakcíny, které jsou předurčené ke zničení. Část přebytečných dávek jednotlivé členské státy v uplynulých měsících darovaly třetím zemím, deník Financial Times dnes ovšem poznamenal, že i rozvojové země už nezvládají příděly vakcín spotřebovávat. Několik států také uvedlo, že do budoucna by měla být ponechána možnost jednotlivým zemím uzavírat podobné smlouvy samostatně.

Kyriakidesová ministrům navrhla, aby bylo zkraje příštího roku svoláno zasedání řídícího výboru pro nákup vakcín vedeném krizovým úřadem Evropské komise HERA za účasti ministrů i výrobců, podobně jako na podzim v Praze. Společný orgán sedmadvacítky podle ní dosahuje výsledků, „zjevně ale musíme dělat víc“, řekla.

-sed-, -čtk-