Ilustrační foto: Pixabay

Generický Paxlovid se v Číně vyrábět nebude. Pfizer ale naznačil, o čem se zástupci této země jednal

Americká farmaceutická skupina Pfizer odmítla, že by se zástupci Číny jednala o možnosti vyrábět na jejím území generickou verzi léku proti covidu Paxlovid. Výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla však připustil, že obě strany o Paxlovidu jednaly, ovšem v jiném kontextu, než bylo zmíněno, uvedla agentura Reuters.

„Neprobíhají mezi námi rozhovory. Máme už dřívější dohodu na tom, že se v Číně bude vyrábět přímo Paxlovid. To znamená, že máme lokálního partnera, který pro nás bude Paxlovid vyrábět a my ho pak budeme prodávat na čínském trhu,“ řekl podle agentury Reuters výkonný ředitel americké farmaceutické skupiny Pfizer Albert Bourla.

Bourla dostal otázku na možnost produkce generické verze Paxlovidu v Číně na pravidelné zdravotnické konferenci v San Francisku pořádané pod záštitou investiční banky JP Morgan. Šéf Pfizeru tak odmítl, že by zástupci jím vedené farmaceutické skupiny jednali s čínskými úřady o možnosti výrobu generické verze Paxlovidu v Číně.

Paxlovid skupují čínské elity

Lék proti covidu totiž v nejlidnatější zemi světa zoufale chybí. Nedostává se ani v nemocnicích, jelikož jej už koncem loňského roku stihly skoupit čínské elity. Především bohatí lidé a vyšší státní úředníci, kteří zásoby Paxlovidu hromadí hlavně pro své blízké, jak uvedl nedávno britský list Financial Times.

Faktem je, že farmaceutická skupina Pfizer má licenční dohodu s programem OSN nazvaným Medicines Patent Pool (MPP). Na jejím základě může až 35 výrobců léků po celém světě produkovat lacinější verze Paxlovidu a dodávat jej do 95 zemí světa. Jde o program, jehož cílem je zajistit účinné léky proti covidu do zemí, které ekonomiky zaostávají za těmi nejvyspělejšími, a nemohou si tak dovolit platit plnou cenu za originální léky.

Licence z programu MPP však nedovoluje vyrábět a prodávat generické verze Paxlovidu v Číně, kde se nákaza začala bleskově šířit už v prosinci loňského roku. Albert Bourla rovněž na zmíněné konferenci uvedl, že společnost Pfizer dodala během loňského roku tolik balení Paxlovidu, aby vystačil pro léčbu desítek tisíc pacientů, kteří onemocněli covidem. Během posledních týdnů roku 2022 se pak tento počet měl podle Bourly zvýšit až na několik milionů.

Bourla: Proč by Čína měla platit méně než El Salvador?

Šéf Pfizeru rovněž uvedl, že zástupci farmaceutické společnosti vedli rozhovory s čínskou protistranou o ceně, za kterou by Pfizer byl ochoten Paxlovid do Číny dodávat. Číňané prý chtěli vyjednat cenu odpovídající úrovni, za kterou je lék dodáván do chudých zemí. A jednání podle Bourly ztroskotala. „Jsou (Čína) druhá největší ekonomika světa, a tak si nemyslím, že by měli platit za Paxlovid méně než například El Salvador,“ upozornil Albert Bourla.

Agentura Reuters přitom uvedla, že některá čínská média informovala o snížení ceny Paxlovidu na 600 jüanů (původní cena činila kolem 2 000 jüanů) právě jako o výsledku jednání mez Pfizerem a čínskými úřady. Jenže jiná čínská média naopak uvedla, že Pfizer žádné podstatné snížení Paxlovidu neodsouhlasil.

Čínské mediální masáži čelem

Pfizer tak podle Reuters musel čelit mimo jiné informační kampani státního čínského listu Global Times, který americkou farmaceutickou skupinu obvinil, že se nechce vzdát svého zisku, a proto není ochoten cenu Paxlovidu pro čínský trh snížit.

„Není žádné tajemství, že americké síly kapitálu už stihly nahromadit poměrně solidní zisky z celého světa prostřednictvím prodeje vakcín a léků proti covidu, a americká vláda to vše koordinovala. To nemá nic společného s takzvanými lidskými právy, ale s monopolem,“ uvedl čínský list podle agentury Reuters. „Pokud jim tak záleží na epidemii v Číně, proč Pfizer neoželí část zisku a nespolupracuje s Čínou s trochu větší vstřícností?“ cituje Reuters dále čínská média.

Zdeňka Musilová