Policie vtrhla bez předchozí výzvy k ženě domů, Nejvyšší soud jí dal šanci na odškodnění

Za jakých podmínek může policie při provádění domovní prohlídky upustit od předchozí výzvy ke zpřístupnění prostor, aby to nezaložilo odpovědnost státu za případnou újmu? Takovou otázku řešil nedávno Nejvyšší soud (NS) v případu, v němž se odškodnění za psychické problémy domáhala žena, u níž před osmi lety provedla policie domovní prohlídku. NS dal sice ženě šanci na milionové odškodnění, avšak zároveň nezúžil policii podmínky, za nichž může tento úkon provést.

Nedobré ráno měla před necelými osmi lety žena z městečka poblíž Prahy. Krátce po páté hodině ráno do domu, v němž bydlela spolu s manželem, totiž vtrhlo policejní komando a započalo úkony k domovní prohlídce. Ta byla oficiálně zahájena o hodinu později, a to z důvodu probíhajícího trestního řízení, v němž byl její manžel podezřelý z pěstování rostlin obsahujících omamnou či psychotropní látku.

Policie do domu vtrhla bez předchozí výzvy, neboť měla podezření, že se v domě nachází zbraň a mohlo by dojít k újmě na životě. Manžel byl později pravomocně odsouzen ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, avšak u ženy nastaly psychické problémy a lékařem byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha, která zásadním způsobem od té doby ovlivňuje její život. Žena byla také krátce hospitalizována na psychiatrické klinice.

Žena se proto domáhala po státu odškodnění podle zákona č. 82/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, přičemž nárokovala vedle bolestného také více jak milionové odškodnění za ztížení společenského uplatnění. A se žalobou u Obvodního soudu pro Prahu 2 (OS) z velké části uspěla. Soud jí totiž přiznal nárok na 1,2 mil. Kč za ztížení společenského uplatnění, neboť shledal příčinnou souvislost mezi provedením domovní prohlídky a psychickými problémy, které měla u ženy vyvolat. „Žalobkyně se sociálně izoluje, na rozdíl od minulosti nevyhledává společenské kontakty a prožívá sociální diskomfort. Zhoršení soustředění vede ke…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun