Situace ohledně výpadků léků by se měla stabilizovat do začátku března

V lednu a únoru dorazí do ČR téměř půl milionu antibiotik různých kategorií. Sirupu na horečku pro malé děti se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka dovezlo již dostatečné množství na čtvrt roku. Situace s výpadky by se měla stabilizovat do začátku března, dodal na dnešní tiskové konferenci náměstek Jakub Dvořáček, který zároveň potvrdil, že příští týden bude o možnosti nákupu antibiotik pro státy EU jednat krizový úřad Evropské komise HERA. Válek dnes také znovu vyzval veřejnost, aby neskupovala léky do zásoby, protože pak se nemusí dostat těm, kteří je skutečně potřebují.

O tom, že v příštím týdnu má do Česka dorazit mimořádná dodávka jedenácti tisíc balení penicilinových antibiotik a do konce ledna další desítky tisíc balení dětských antipyretik, informoval již včera v rámci interpelací v Poslanecké sněmovně premiér Petr Fiala. „Úspěšně jednáme s řadou distributorů a výrobců o zajištění mimořádných dodávek a díky novele zákona o léčivech z konce loňského roku jim můžeme – po schválení vládou – stanovit úhradu,“ informoval dnes novináře ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Situace je podle něj složitá, ale nikoli tragická. V současné době nehrozí ani jednomu pacientovi, že by bylo jeho zdraví ohroženo v důsledku výpadku nějakého léku, je přesvědčený Válek. „V každé lékové skupině bude k dispozici aspoň jeden účinný lék,“ prohlásil. Ministerstvo jedná s výrobci a distributory o nákupech dalších léků i formě distribuce po České republice. Ministr také zdůraznil, že stejně intenzivně je třeba se situací zabývat na celoevropské úrovni tak, aby léky byly dostupné v celé EU.

Místní, nikoli plošná nedostupnost

Náměstek ministra Jakub Dvořáček ještě upřesnil, že po penicilinu půjde příští týden na vládu materiál schvalující nákup a úhrady dalších kategorií antibiotik jako azithromycin (100 tisíc balení) a amoxicilin (10 tisíc balení). Během ledna a února by měl postupně dorazit dostatek antibiotik k pokrytí momentální spotřeby, začátkem března by již situace měla být stabilizovaná. „Chvíli to ale bude ještě komplikované, může se stát, že určitý lék nebude dostupný ve všech lékárnách. Mělo by však jít o místní, nikoli plošnou nedostupnost,“ zdůraznil Dvořáček.

Podle něj se zatím nepodařilo získat, oproti původním předpokladům, antibiotika z USA, Kanady či Velké Británie, protože i tam mají základních antibiotik velký nedostatek. „Soustředíme se proto na evropský trh, ale tak, abychom neohrožovali dostupnost v daných zemích,“ upřesnil. Konkrétně má jít o nákupy v Portugalsku nebo Itálii. Některá ze zajištěných antibiotik mohou proto mít cizojazyčný obal, ale vždy k nim bude existovat příbalový leták v češtině, ať již fyzicky nebo elektronicky ke stažení na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Každý týden bude pod Dvořáčkovým vedením zasedat pracovní skupina, která vyhodnotí situaci a navrhne další postup. „Máme od distributorů dobrovolný příslib, že nám budou vždy v pátek dávat informace o aktuálním stavu v distribuci,“ upřesnil. Každé pondělí pak budou o dostupnosti a možných alternativách informováni zástupci lékařů i lékárníků.

Zároveň chce rezort předejít tomu, aby se situace neopakovala na podzim. Kromě úzké komunikace s výrobci a distributory počítá ministr Válek také s novelou zákona o léčivech, jejíž návrh se v současné době nachází ve vnitřním připomínkovém řízení a která stanoví výrobcům povinnost držet dvouměsíční zásobu určitých léků a  distributorům a provozovatelům lékáren povinnost elektronicky informovat SÚKL, jaké mají skladové zásoby léčivých přípravků s „omezenou dostupností“. Platit by podle Válka měla od 1. ledna příštího roku s tím, že některá ustanovení by mohla vstoupit v účinnost již letos 1. července.

Mimořádné nákupy léčiv nebudou mít podle ministra žádný dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. „Jakmile nákup léku schválí vláda, bude plně hrazen. Pohybujeme se v nižších stovkách milionů korun. Pro zdravotní pojišťovny to nebude znamenat žádné zásadní zatížení,“ upřesnil ještě na dotaz Zdravotnického deníku.

Důvodů, proč je v současné době nedostatek léků na horečku nebo antibiotik, je podle Válka víc a vzájemně se posilují. Lidé jsou více nemocní, protože epidemie respiračních nemocí je po dvou letech protiepidemických opatření kvůli covidu-19 výrazně silnější. Problémem je také plánování výroby léků ze strany výrobců. „Výrobu na rok 2022 připravovali výrobci na jaře 2021,“ uvedl ministr. K tomu se přidaly ještě problémy s výrobou a logistikou ze třetích zemí jako je Indie nebo Čína, který je navíc nyní zasažena vysokým nárůstem nemocných v důsledku rychlého uvolnění do té doby velmi přísných protiepidemických opatření.

Náměstek Dvořáček dále potvrdil, že Úřad Evropské komise pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) bude příští týden jednat o možnosti nákupu antibiotik pro celou EU. K dispozici by pak mohly být v řádu měsíců a pomohly by řešit případné výpadky na podzim.

-sed-