Soud neschválil dohodu s obžalovaným předloženou až v hlavním líčení, Blažek neuspěl se stížností

Mohl by to být námět pro legislativce, ale není to porušení zákona. Takový závěr učinil Nejvyšší soud, když zamítl stížnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka ve prospěch obviněného. Trestní řád stanoví postup pro uzavření dohody v přípravném řízení odlišně od dohody uzavřené až v řízení před soudem. Na sjednání dohody o vině a trestu není zaručené právo, upozornil Nejvyšší soud k případu dohody předložené v hlavním líčení a neschválené soudem.

Fakta případu shrnul ministr spravedlnosti ve své stížnosti pro porušení zákona. Připomněl, že už v přípravném řízení se obviněný zcela doznal k trestné činnosti, pro kterou je stíhán a požádal o status spolupracujícího obviněného, který mu ale nebyl přiznán. Obviněný zopakoval své doznání i u hlavního líčení, ale ostatní obvinění jeho doznání zpochybnili a odmítli, že by jejich cílem byl tisk padělaných bankovek.

„Za této situace došlo dne 9. 4. 2021 mezi státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a obviněným R. Š. k uzavření dohody o vině a trestu podle § 175a tr. ř. a byl o tom vyhotoven protokol. Následně státní zástupce dne 16. 4. 2021 předložil soudu prvního stupně návrh na schválení této uzavřené dohody o vině a trestu, jímž se soud prvního stupně zabýval v rámci hlavního líčení konaného dne 24. 5. 2021,“ uvádí dále Nejvyšší soud.

Krajský soud v Ostravě návrh projednal za účasti dalších obviněných, dal prostor obhájcům, aby se k dohodě vyjádřili a poté usnesením předloženou dohodu o vině a trestu neschválil. Stížnost obviněného proti tomuto usnesení Krajského soudu v Ostravě zamítl Vrchní soud v Olomouci. Proti usnesení Vrchního soudu v Olomouci z  července 2021 podal ministr spravedlnosti stížnost pro porušení zákona ve prospěch obviněného R. Š Případ projednalo trestní kolegium Nejvyššího soudu na svém zasedání dne 15. prosince 2022. Trestní kolegium rovněž schválilo právní větu Úplný text usnesení Nejvyššího soudu, kterým zamítl stížnost ministra spravedlnosti, je zde. Státní zástupce: Ze zákona nelze dovozovat odlišný právní režim Podle…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová