Spravedlnost novelizuje pravidla výběru soudců, vylučuje ze zkoušky finanční právo

Z justiční zkoušky má být vyloučeno finanční právo a psychologické vyšetření bude nově bez hodnocení osobnosti. Zavádí se kategorie nepřípustnost přihlášky v reakci na podávání přihlášek do více výběrových řízení u více soudů. Komise budou více při ústní zkoušce více dbát na aplikaci práva a interpretaci předpisů. Vplývá to z návrhu novely vyhlášky o odborné justiční zkoušce, o výběru justičních kandidátů a uchazečů na funkci soudce.

Novela podle důvodové zprávy reaguje na doporučení skupiny státu proti korupci při Radě Evropy GRECO.  Návrh novely vyhlášky, o odborné justiční zkoušce, výběru a odborné přípravě justičních kandidátů, výběru uchazečů na funkci soudce je nyní v připomínkovém řízení.

O problémech s pravidly výběru kandidátů na soudce mluvili zástupci justice na posledním sněmu Soudcovské unie. „Mám obavu, že slovo transparentnost zvítězilo nad zdravým rozumem,“ uvedla tehdy předsedkyně českobudějovického krajského soudu Martina Flanderová.

Podle důvodové zprávy má novela zejména stanovit „jednotné úrovně obtížnosti písemné části výběrových řízení, bližší specifikace cílů ústních částí výběrových řízení, úpravy nepřípustnosti přihlášky do výběrových řízení jak na pozici justičního kandidáta, tak také na funkci soudce, popř. zakotvení tzv. principu měšce, tedy pravidla přenositelnosti výsledku úspěšného uchazeče o funkci soudce do dalších výběrových řízení na funkci soudce u téhož krajského soudu“.

Z justiční zkoušky má být vyloučeno finanční právo

Jak to má konkrétně vypadat? Například z justiční zkoušky má být vyloučeno finanční právo: „Dochází k vyloučení finančního práva ze seznamu právních oblastí, jejichž znalosti se při ústní části odborné justiční zkoušky ověřují,“ stojí v důvodové zprávě. „S ohledem na dosavadní praxi průběhu odborných justičních zkoušek a komplexnost oblasti finančního práva, které v současnosti není v tak významném rozsahu při ústní části odborné justiční zkoušky zkoušeno, je navrhováno tuto oblast z ověřovaných znalostí uchazeče vypustit,“ vysvětluje se v důvodové zprávě k předmětnému ustanovení.

Uchazeč o justiční zkoušku bude muset být seznámen se složením zkušební komise už v pozvánce ke zkoušce a do jednoho týdne bude moci podat námitku podjatosti. „Za účelem postavení na jisto je navrhováno v tomto ustanovení výslovně upravit, že informaci o složení konkrétní zkušební komise uchazeč obdrží v pozvánce k vykonání odborné justiční zkoušky,“ uvádí důvodová zpráva.

Úplný materiál je zde. Vypouští se zhodnocení osobnosti soudce a čekatele Úpravy dozná i psychologické vyšetření v případě přihlášky na pozici justičního kandidáta. Žadatel musí předložit „výsledek psychologického vyšetření absolvovaného v předchozích 5 letech před datem vyhlášení výběrového řízení na pozici justičního kandidáta s výsledkem ,doporučuje se´ v případě, kdy uchazeč uplatňuje výjimku podle § 17 odst. 3. To znamená, že nemusí absolvovat nové psychologické vyšetření. Co se týče kandidátů na justiční čekatele i na funkci soudce, vylučuje se stávající ustanovení o povinnosti předložit charakteristiku osobnosti a celkové zhodnocení: „Výsledek psychologického vyšetření uchazeče na funkci soudce se hodnotí stupni ,doporučuje se´ a ,nedoporučuje se´,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová