Vnitro novelizuje zákon o úřednících samosprávy, zavádí pro ně povinnou vstupní zkoušku

Povinnou vstupní zkoušku budou muset vykonat úředníci obcí a krajů. Zkoušky zajistí ministerstvo vnitra, neúspěšný úředník bude mít možnost dvakrát opakovat. Stávající úředníci dostanou výjimku, pokud setrvají u jednoho úřadu. Při nástupu jinam je čeká vstupní zkouška. Nová zkouška už bude přenositelná. Vnitro může organizací zkoušek pověřit akreditované firmy včetně obcí nebo úřadu ombudsmana. Vyplývá to z návrhu novely zákona o úřednících samosprávy.

Návrh ministerstva vnitra je od 5. ledna v připomínkovém řízení. Výňatky, citace z návrhu však dlouhodobě kolují po internetu s nesprávným závěrem, že ministerstvo vnitra nebo vláda zavádí možnost, že funkce úředníků na obcích a krajích budou moci nově vykonávat cizinci.

Fakta jsou ale jiná: Už podle stávajícího platného zákona o úřednících samosprávy se může stát úředníkem obce nebo kraje každý cizinec s povolením k trvalému pobytu, který splní další zákonem požadované podmínky.

Návrh novely tyto cizince nově jen rozděluje na občany členských zemí EU nebo Evropského hospodářského prostoru a fyzické osoby, které jsou cizincem a mají v ČR povolen trvalý pobyt podle zákona o cizincích, tedy na všechny cizince s trvalým pobytem.

Nově s vyznačenými změnami proto zní ustanovení §4 návrhu takto: „Úředníkem se může stát fyzická osoba, která je státním občanem České republiky, občanem jiného členského státu Evropské unie nebo občanem státu, který je smluvním státem Dohody o Evropském hospodářském prostoru, popřípadě fyzická osoba, která je cizím státním občanem cizincem a má v České republice povolen trvalý pobyt,4) dosáhla věku 18 let, je způsobilá k právním úkonům plně svéprávná, je bezúhonná, ovládá jednací jazyk5) a splňuje další předpoklady pro výkon správních činností stanovené zvláštním právním předpisem.“ Cizinci mohou být úředníky obcí nebo státu už teď Důvodová zpráva k tomu poněkud říká toto: „Stávající znění…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová